10 tips: antik inredning – så inreder du med antika möbler

När du blandar antika möbler med modern inredning får du ett spännande och personligt resultat. Här får du våra bästa tips på hur du kan tänka när du blandar gammalt och nytt.

Att inreda med antika möbler

Har du hittat ett gammalt vackert antikt bord hos mormor eller vunnit budgivningen på en antik byrå? Grattis! Gediget hantverk och hög kvalitet är inte det enda som förs in i hemmet – utan även en bit historia som skapar ett personligt intryck. Men hur gör man då för att den antika möbeln ska integreras i rummet på ett snyggt och naturligt sätt?

1. Våga blanda stilar

Släpp taget om tanken att ett rum måste ha en genomgående stil, snyggast resultat får du nämligen när stilarna mixas. Till exempel gör sig antika möbler utmärkt ihop med modern och stilren inredning. Prova, så får du se!

2. En antik möbel per rum

Antika möbler är ofta bastanta och dramatiska, och därför kan för många antika möbler i ett och samma rum göra att det känns övermöblerat. En bra tumregel är därför att ha max en antik möbel per rum, så undviker du att tröttna eller i värsta fall slänga ut möbeln.

3. Ge möbeln utrymme

Placering är A och O för ett balanserat helhetsintryck. En stor möbel som endast har en biroll i ett rum kan i värsta fall göra så att rummet känns mindre, till exempel om du trycker in ett stort antikt skåp i ett hörn. Se därför till att det finns utrymme runt möbeln, så får den huvudrollen den faktiskt förtjänar.

4. Samla kristallprydnader

Kristallprylar som skålar, karaffer och vaser kan användas i vardagen, men är dessutom snygga inredningsdetaljer. Placera ut dem runtom i hemmet – såsom i badrummet, fönstret eller bokhyllan – för ett vackert och smakfullt intryck.

5. Ge möbeln en ny funktion

Ett misstag som många gör är att de glömmer att antika möbler faktiskt kan användas i det vardagliga livet. Ett antikt sidobord kan till exempel bli ditt nya arbetsbord och en gammal sekretär kan användas som barskåp.

6. Måla om möbeln

Såvida möbeln ifråga inte är alltför dyrbar, varför inte testa att måla om den? På så sätt kan rummet den placeras i få en helt ny känsla. Om en möbel tidigare har känts för bastant är ett tips att måla om den i en ljusare färg.

7. Tänk nytt kring möblering

Det finns inga regler som säger att du inte får placera en snygg byrå i badrummet eller ett antikt skåp i köket. Ofta är det de mest oväntade lösningarna som skapar magi!

8. Klä om

Om du har en antik soffa eller stol som inte är i särskilt gott skick eller känns lite omodern finns en enkel lösning: klä om den med ett vackert möbeltyg. På så sätt kan du förlänga möbelns livslängd, och om du fortfarande känner dig trött på den kan du alltid sälja den vidare – nu i fräschare skick.

9. Arbeta med detaljer

Om ett rum känns kalt kan du testa att addera några unika inredningsdetaljer, såsom en antik urna eller själfull skulptur. Tillsammans med ett vackert doftljus, en blombukett och snygg bok kommer stylingen att kännas både tidlös och modern. 

10. Prova dig fram och låt det ta tid

En av fördelarna med att köpa antika möbler i andra hand är att varje möbelköp inte behöver vara ett livsavgörande val. Blir du förälskad i en möbel kan du köpa den och testa att ha den i ditt hem under en period, blir det inte bra är det inte värre än att du säljer den vidare.

Trendar inom antika möbler och inredning

Taklampa Klotlampa Rund Glaskupa Art Deco Funkis Pendel
ART DECO, FUNKIS TAKLAMPA!!
Kruka i gjutjärn - Bemålad - Gjutjärnskruka - tidigt 1900-tal - Vintage
Tuff Taklampa i Gul lackerad metall Retro 70/tal
Vägglampor med skärmar Celotocaulis Svenskt Tenn Josef Frank
Så retro vägglampa Pileprodukter Lund i furu faner lampa vintage
Torparlampa/ taklampa/ takfotogenlampa/ fotogenlampa/ oljelampa/ glas/ smide
BUMLING vägglampa Atelje Lyktan
Pall i metall & trä - Bemålad - Stegpall - Metallpall - Trappall - Husmorspall