3 trendiga sticklingar som sätter färg på inredningen

Drömmer du också om att få till en grön djungel hemma? Tillsammans med växtproffset Mattias ”sticklingtjuven” Mattisson kollar vi vilka krukväxter som är mest populära just nu. 

 

1. Sticklingar av Palettblad (Solenostemon scutellarioides)

Det fina med palettblad är att den är lättskött samtidigt som den också kan ge starka färger - allt från neongrönt till rosalila. Ett exempel på en ovanlig variant är de koralliknande växterna ur sortimentet Under the Sea. Här är ’Red Coral’ en eftertraktad sort med sina små krokiga blad. Är du ute efter en stor och buskliknande planta kan du satsa på sorten ’China Rose’ - det är ofta den du ser bli meterhög bland entusiaster och proffs. Har du ett mer monokromt hem kanske du är intresserad av en mörkare variant? Då är de nattsvarta ’Black Prince’ eller ’Palisandra’ fina.

Mattias om palettblad:

– En teori om varför palettblad blir så populära är för att de växer lika snabbt som vackert, praktfullt ogräs under vår och sommar, även om de tyvärr dör under vintern. Jag tror att det alltid kommer att finnas en marknad för palettblad eftersom det finns så många samlare.

Palettblad

2. Alokasia (Alocasia)

Den här gröna växten kan lätt se lite skräckinjagande ut med sina stora blad som ibland påminner lite om ett uråldrigt djur. På rätt plats kan den trivas och bli fantastisk, även om den ofta kan vara rätt svårjobbad - men när du väl lyckas kan den verkligen bli en inredningsdetalj att vara stolt över. De ovanliga sorterna ’Pink Dragon’, ’Zebrina’ och ’Black Velvet’ är populära och hamnar ofta i topp bland sökningarna hos oss på Tradera.

Mattias om alokasia:

– Det är en rolig växt att odla eftersom den får små knölar/lökar i jorden som man kan separera och driva upp som små plantbebisar. Jag har misslyckats några gånger, men blev överlycklig när jag tillslut lyckades och det första bladet stack upp.

3. Monsterafingerranka (Rhaphidophora tetrasperma)

Den här växten påminner om en monstera i bladen och kallas ibland för minimonstera eller blandas ihop med växten philodendron. Eftersom monsterafingerrankan har ett slingrande och kompakt växtsätt så passar den perfekt i mindre utrymmen där den med fördel kan få hänga ned från en kruka eller urna. Det är en lättskött grön växt och växer snabbt – perfekt för både nybörjare och växtproffs med andra ord.

Mattias om monsterafingerranka:

–  Det är en aroid-planta som blivit väldigt populär. Relativt enkla att ta sticklingar på och blir inte så stor som till exempel monstera som ibland kan ta över hela rum.

– Det går att se en tydlig linje mellan inredningstrender och vilka växter som blir populära. Utan att ha stenkoll på trender ser jag att vi söker oss mer och mer mot 70- och 80-talsstilen, med jordnära och pastelliga färger - beige, mörkgrönt och orange. De växter som framhäver den paletten blir nog extra populära, säger sticklingproffset Mattias Mattisson.

Som samlare och inspiratör på sociala medier delar han med sig av både sticklingar och bilder på sina växter – inredningsmålet är att skapa en grön oas med hjälp av de plantor han delar och driver upp.

Genom olika forum för växtintresserade går det snabbt att se vilka sticklingar som är populära och eftertraktade. Även här på Tradera finns ett stort engagemang för att både köpa och sälja de mer ovanliga krukväxterna - exempelvis olika sorter av pelargoner och suckulenter. Att få till ett grönare hem med hjälp av sticklingar behöver inte heller kosta en förmögenhet. Ofta är det billigare än att köpa en fullvuxen växt.

Varför blir vissa sticklingar mer populära än andra?

– En teori är att det finns en kultur kring vissa växter som varit populära tidigare. Jag tror att det går i vågor, precis som med mode eller inredning. Vana Traderaköpare minns nog efterfrågan på den gröna växten elefantöra för några år sen. Den var poppis under 70- och 80-talet, men sen helt plötsligt så hamnade den på tapeten igen.

Kan man förutse vilka populära sticklingar som kommer att bli trendiga?

– Det är svårt att säga vad som kommer bli trendigt, men jag tror att förra årets brokbladiga vurm kommer hålla i sig ett tag till. Sen vill jag verkligen slå ett slag för begonior i alla dess former. Forellbegonian med sina prickiga blad har varit eftertraktad länge - och den fina begonian ’Oldemor tror jag också att vi kommer se mer av framöver.

Hur förvarar du dina sticklingar på ett snyggt sätt?

– Jag förvarar dem faktiskt ganska strukturerat i rotningskuber på en bevattningsbricka, under växtlampor. Men när våren kommer och erbjuder mer ljus kommer dem upp på mina egentillverkade bevattningsbrickor i fönstret. De plantor som behöver mer fukt står under fina glaskupor, det tycker jag är snyggt.

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom sticklingar och växter