Årets julklapp – så utses klappen som speglar samtiden

Årets julklapp har fångat upp många olika trender genom åren. Vissa av klapparna håller än idag och vissa har passerat obemärkt förbi. Här får du veta hur valet av årets julklapp går till, se vilka klappar som har ett värde än idag och få inspiration till årets önskelista.

Vad är årets julklapp?

Hur hittar man en enda julklapp som funkar att ge till både en granne, en mamma eller till en nära vän? Och som man själv skulle kunna tänkas önska sig? Den utmaningen står HUI Research inför varje år då de väljer ut en produkt i detaljhandeln som ska bli årets julklapp – en tradition som startade 1988 som initiativ för att stödja den svenska handeln. Klapparna som presenterats som årets julklapp har varit både otippade, nytänkande och ibland helt självklara: en klassisk wokpanna, robotdammsugare, ett verktyg och en kokbok. Samtidigt som årets julklapp presenteras släpper HUI Research också en prognos för hur svenskarnas julklappsshopping kommer att se ut det aktuella året. Enligt en rapport från Svensk Handel så är inköpen inför jul en stor del av detaljhandelns årsomsättning. December är alltså den månad som vi konsumerar som allra mest – och att köpa leksaker, elektronik, böcker och heminredning verkar toppa listan av inköp.

Så utses årets julklapp

Att välja ut en enda julklapp som ska hålla måttet för ett helt land kan tyckas svårt, men det finns tre kriterier som är vägledande i valet. Det ena är att produkten ska ha ett stort försäljningsvärde eller säljas i stor volym, det andra är att det ska vara en nyhet alternativt något som fått ett nyväckt intresse. Det tredje kriteriet är att produkten ska kunna representera tiden vi lever i just nu.

– Kriteriet att det ska vara en produkt som speglar vår samtid går ju inte att mäta kvalitativt, utan det är en subjektiv bedömning. Men det är också spännande att man kan använda det kriteriet för att titta tillbaka och se hur tiden såg ut just där och då, säger Emma Hernell, vice VD på HUI Research.

Hon beskriver att arbetet med att ta fram årets julklapp är en process som bitvis kan vara svår, samtidigt som det också kan vara väldigt givande när prognosen träffar rätt.

– Varje år är det en utmaning att hitta en produkt som många människor känner engagemang och entusiasm inför. Man vill gärna hitta något som alla kan önska sig i julklapp, eller som känns nytt och spännande för många. Men sen är det alltid svårt att hitta något som funkar för precis alla, säger Emma Hernell och fortsätter:

– Det återvunna plagget var en julklapp som för ett par år sedan verkligen hade en stor försäljningsboom. Och det som är härligt är att vi kan säga att vi lyckades förutse det precis innan försäljningen drog i väg för att sen fortsätta öka. Så vi träffade verkligen rätt i tiden med den prognosen. Det som också var roligt var att det var en hel del personer som kunde tänka sig att köpa ett begagnat plagg i julklapp det året, säger hon.

Är andrahandsvärde och hållbarhet aspekter som ni har i åtanke vid ett val av årets julklapp?

– Det skulle det absolut kunna vara, och det tycker jag känns väldigt intressant att titta mer på eftersom det verkligen kan återspegla tiden vi lever i. Om man jämför med 60-talet så är det inte riktigt samma slit och släng, utan idag har många fler varor ett andrahandsvärde. Det är många fler produkter idag som man kommer att kunna sälja vidare till andra, alternativt kunna ta isär och sälja delar av. Något som också har ett andrahandsvärde.

Hur går processen till när ni väljer ut årets julklapp?

– Vi följer detaljhandelns utveckling tätt under hela året, och vet vilka branscher som går bra. Så i samband och dialog med detaljhandel och branschorganisationer så får vi reda på vilka produkter som kan tänkas vara aktuella inför julhandeln. Då brukar vi landa i en lista med tänkta produkter som det gått bra för. Sen väljer vårt team i samråd ut en lämplig kandidat, säger Emma Hernell.

Vilka aspekter tror du kommer prägla årets julklapp framöver?

– Vi är mitt inne i det arbetet, så det kan jag inte säga något om. Men jag upplever att vi lyckades bra förra året, när vi valde stormköket som årets julklapp. För när man tittar tillbaka så kommer det representera den tid vi levde i, då många använde skog och mark som en mötesplats.

Evenemangsbiljetten blev årets julklapp 2021

Årets julklapp har blivit ett fenomen som tycks leva ett eget liv och som får lika mycket uppmärksamhet varje vinter när det börjar närma sig jul. Enligt Svensk Handel så tyckte fyra av tio att det var viktigt med miljö och hållbarhet under förra årets julklappsinköp. Och tittar man tillbaka på de senaste kandidaterna för årets julklapp så har de tydligt visat att rådande samhällsfokus – miljö, hållbarhet och social samvaro, varit extra viktiga aspekter. 

Årets julklapp fortsätter på samma spår. Efter att under ett och ett halvt år tvingats hålla avstånd från andra människor, jobba hemifrån och roa sig hemma eller utomhus har vi ett uppdämt behov av att umgås och uppleva saker tillsammans. Årets julklapp 2021 är därför evenemangsbiljetten.

Årets julklapp genom tiderna – en komplett lista

Årets julklapp 2021: Evenemangsbiljetten

Om 2020 utmärkte sig som året då vi spenderade tid i naturen och lagade mat på stormköket representerar 2021 året då vi längtar efter att kunna umgås och uppleva tillsammans. Kultur, sport och socialt umgänge - evenemangsbiljetten representerar glädjen i att få återuppta intressen som teater, konserter, fotbollsmatcher och konstutställningar.

Årets julklapp 2020: Stormköket

Att stormköket blev årets julklapp förra året kan ses som en symbol för ett ökat fokus på friluftsliv i spåren av pandemin, men det visar också att det fanns ett starkt intresse för natur, hälsa och miljö. Stormköket är samtidigt en tidlös produkt, med ett tydligt andrahandsvärde.

Årets julklapp 2019: Mobillådan

Några årtionden tidigare medverkade årets julklapp till att mobiltelefonen lyftes fram som produkt, men detta år skulle vi välja att lägga bort mobilen i en mobillåda. En symbol för att det digitala samhället tog en stor plats i vår vardag, och som gav oss möjlighet att fundera på hur appar, teknik och streaming borde användas framöver.

Årets julklapp 2018: Det återvunna plagget

Då allt fler börjar ifrågasätta hur kläder produceras och återvinns tar också fler second hand-butiker plats i både sociala medier och på nätet. Med det återvunna plagget som årets julklapp är det tydligt att frågan är aktuell – med andra ord ett bra exempel på hur tidens miljöfokus kan komma att medverka till vilka produkter som utses.

Årets julklapp 2017: Elcykeln

Under det hår året kom en elfordsonspremie som gjorde att många nyfikna valde att slå till på en elcykel. Batteriutvecklingen, tillsammans med att det fanns en önskan om att kunna vara flexibel i både stad och på landsbygd, var också två aspekter som gjorde att elcykeln lyftes fram.

Årets julklapp 2016: VR-glasögonen

VR-tekniken blev en ny arena för både film- och spelindustrin, och det här året började tekniken bli alltmer tillgänglig. Kanske har det stora genombrottet för VR-glasögonen inte kommit än, men tekniken är absolut här för att stanna.

Årets julklapp 2015: Robotdammsugaren

Robotdammsugaren var ytterligare en produkt som syftade till att få livspusslet att gå ihop. Därmed blev en robotdammsugare ett självklart val för många att ha hemma - till och med som en väl synlig detalj i hemmet.

Årets julklapp 2014: Aktivitetsarmbandet

Att aktivera sig och kunna mäta framstegen är en motivationshöjare – något man upptäckte det här året. Aktivitetsarmbandet blev en hjälp i träningsplaneringen, även om olika mobiltelefonslösningar också tävlade om en del av marknaden.

Årets julklapp 2013: Råsaftcentrifugen

Köket har alltid varit en spännande arena för nya julklappsinköp. När det inte längre var lika poppis att blanda ihop en yoghurtsmoothie så tog den färskpressade juicen över stafettpinnen. Och det allra bästa var att pressa frukten själv. In med råsaftcentrifugen – ut med dyrbara droppar.

Årets julklapp 2012: Hörlurarna

Att kunna skärma av omgivande ljud och lyssna på radio, musik eller ljudböcker med hög ljudkvalitet blev viktigare i en alltmer digital värld. Mobilen möjliggjorde streaming av ljudmedia i olika former och därför blev hörlurarna viktigare.

Årets julklapp 2011: Den färdigpackade matkassen

Den färdigpackade matkassen blev en symbol för hur det moderna livspusslet kunde lösas och ytterligare ett exempel på hur hushållstjänster fick ett ökat fokus bland e-handlarna. Att få maten hemlevererad var revolutionerande för många, och vem skulle inte bli glad över att få ett välfyllt kylskåp i julklapp?

Årets julklapp 2010: Surfplattan

I takt med att streamingtjänster blev ett allt viktigare inslag i vardagen framstod den stationära- och bärbara datorn som mindre anpassade för ett rörligt liv. Surfplattan appellerade till idén om en modern och flexibel digital vardag där läsning och studier kunde ske lite överallt.

Årets julklapp 2009: Spikmattan

Spikmattan blev en symbol för ett liv i välbefinnande, där många sökte balans mellan återhämtning och stressiga dagar. Och visst upplevde en del att spikmattan hjälpte i jakten på god sömnkvalitet bättre stresshantering.

Årets julklapp 2008: Upplevelsen

Att utse en upplevelse till som gåva var en milstolpe då detta var första gången som HUI Research utsåg en tjänst som årets julklapp. Valet av upplevelsen som årets julklapp präglades av hållbarhetstänk och ett större fokus på nyttjande av tjänster.

Årets julklapp 2007: Gps-mottagaren

Gps-mottagarens betydelse för det digitala samhället kan inte underskattas. Den var revolutionerande när det kom, eftersom man inte längre var beroende av kartläsning eller vägbeskrivning. Idag har dock mobiltelefonens gps tagit över en större del av den separata gps-mottagarens funktion.

Årets julklapp 2006: Ljudboken

Den fysiska ljudboken bestod av ett flertal cd-skivor som man lyssnade på i bilen eller stereon hemma. Ljudböckerna var populära, men dyra i inköp. I dag har de nästan helt utkonkurrerats av streamingtjänster – dock är ljudbokstrenden troligtvis större än någonsin.

Årets julklapp 2005: Ett pokerset

Internetspelandet gav upphov till att pokertrenden växte sig stark det här året. Kända pokerprofiler ökade populariteten och gjorde att fler slog sig ner vid pokerbordet.

Årets julklapp 2004: Den platta tv:n

Dvd-spelaren ökade kraven på tv-apparaterna. Därför blev den vanliga tjock-tv:n allt större i storlek. I och med det så öppnade sig en ny marknad med mer slimmade och platta apparater. I takt med att platt-tv:ns bildkvalitet också blev bättre konkurrerades tjock-tv:n ut, och den platta tv:n blev ett självklart inredningsobjekt för den trendkänslige.

Årets julklapp 2003: Mössan

Mössan kan tyckas vara en tidlös detalj, men valdes det här året som en symbol för den allt starkare sport- och friluftstrenden som rådde. Önskan om att vistas i naturen har fortsatt och därmed har också värdet på begagnade och eftertraktade friluftstillbehör ökat.

Årets julklapp 2002: Kokboken

I början av 2000-talet gick kokboken från att vara en strikt manual till att bli en målande och eftertraktad beskrivning av hur mat och livsstil kunde kombineras. Böcker ökade i försäljning generellt under året, men kokboken var extra populär.

Årets julklapp 2001: Ett verktyg

Hemmafixartrenden var stor tack vare populära tv-program som bjöd in till både husbygge och altansnickeri. Sedan dess har många garage fyllts upp med verktyg från golv till tak - kanske får vi framöver se ett större fokus på begagnade verktyg?

Årets julklapp 2000: Dvd-spelaren

När vi hade vant oss vid att kunna välja låtar på en cd-skiva låg det nära till hands att också kunna välja snabbt bland filmerna. Det öppnade upp en marknad för dvd-skivan, som möjliggjorde en mycket högre bildkvalitet än VHS-formatet.

Årets julklapp 1999: Boken

Detta år såg HUI research att boken blev en storsäljare i och med att Bibeln kom ut i en ny översättning. Kanske kan man också kan se valet som en reaktion mot det elektroniska fokus som funnits tidigare år.

Årets julklapp 1998: Dataspelet

I slutet av 90-talet började hemdatorn få en ökad prestanda som gjorde att datorspelen klarade av att konkurrera med tv-spelen. Populära spel var Age of Empires och SimCity 2000.

Årets julklapp 1997: Elektroniska husdjuret

Det elektroniska husdjuret, i form av bland annat Tamagotchi, blev en självklar leksak för många barn. En bred användning i flera åldersgrupper uteblev, och idag är det elektroniska husdjuret en slumrande retropryl. Men snart kanske den väcks till liv igen?

Årets julklapp 1996:  Internetpaketet

Ett internetpaket, med modem, kabel och installationsskiva, blev årets julklapp det här året, och markerade att internetrevolutionen dragit i gång. Internet var här för att stanna i varje hem.

Årets julklapp 1995: Cd-skivan

Har man en cd-spelare behöver man självklart en cd-skiva att spela. Eftersom cd-spelaren blev årets julklapp redan ett par år tidigare så var det skivornas tur den här gången. Vem önskade sig inte Absolute Music, Oasis eller The Cardigans under det året?

Årets julklapp 1994: Mobiltelefonen

Mobiltelefonen hade varit tillgänglig inom vissa kretsar sedan tidigt 80-tal, men nu i mitten av 90-talet blev mobilen vanligare. Utvecklingen av GSM-nätet var en bidragande faktor, vilket förenklade den trådlösa kommunikationen.   

Årets julklapp 1993: En doft (parfymen)

Det är inte helt enkelt att förstå varför parfymen fick en hype just det här året. Tittar man tillbaka i backspegeln förknippar säkert många parfymen mer med det glammiga 80-talet än början av 90-talet, då finanskrisen härjade. Men anledningen till det ökade intresset var en skatteförändring som gjorde att försäljningen av skönhetsprodukter ökade markant.

Årets julklapp 1992: Tv-spelet

I början av 90-talet flyttade tv-spelen in i varje hem, och tillverkare som Sega, Nintendo och Commodore tävlade om barnens uppmärksamhet. Tv-spelen håller ställningarna än i dag trots konkurrensen från datorspel och mobilspel. Äldre konsoler är kultförklarade och kan fortfarande ha ett högt värde.

Årets julklapp 1991: Cd-spelaren

I början av 90-talet hörde vinylspelare till det förgångna och cd-skivans långa speltid och knasterfria ljud representerade framtiden. Idag är det få som köper nya cd-skivor, men vissa äldre utgivningar börjar, precis som vinylskivor, att få ett ökat i värde igen.

Årets julklapp 1990: Woken

Asiatisk matlagning blev vanligare i och med att fler svenskar semestrat och efterfrågat asiatisk mat även i Sverige. Köket blev den nya mötesplatsen och nya köksredskap blev statusobjekt för trendkänsliga.

Årets julklapp 1989: Videokameran

Att titta på film som man själv spelat in var ett populärt sätt att återuppleva och samla minnen. Videokameran fick därför en stor plats i både privatliv och media de kommande åren.

Årets julklapp 1988: Bakmaskinen

På 80-talet ville många ha en maskin för varje hushållssyssla, och köket invaderades av olika mer eller mindre användbara hushållsapparater. Men bakmaskinen slog aldrig igenom och har fortfarande inte fått sitt genombrott.

Trendar inom julklappar

HELT NY Lundhags Ryggsäck 16L - REK.PRIS 950:-
Elsa Billgren, Randig tröja från & Other Stories, strl S
Patagonia Skaljacka/regnjacka inkl. Byxor stl. M Gore-Tex
Iphone 13 PRO 128 GB
LASTKAJ 14 KÖR CATERING HEMMA HOS DIG!
Sony Playstation 4 pro PS4 Tv Game Console package 5x Games 1HK
Kapsylöppnare i form av ett ankhuvud, mässing
Morakniv - KJ MORA - 35 cm - Späntkniv - Kniv
Keps från Stussy