Begagnad iPhone? Tänk på det här när du säljer din mobil!

En begagnad mobil kan se lite tråkig ut, men den kan också kännas som ett kap om den är väl omhändertagen och i gott skick. Med lite tips kommer du långt – här går vi igenom vad du ska tänka på när du säljer din Iphone.

Några av de vanligaste mobiltelefonerna att sälja begagnat just nu är Apples iPhone 7, iPhone 8 och iPhone X. Ibland kan det vara telefoner i nyskick, ibland är de mer slitna. Men för att du ska få bra betalt för din gamla mobil och för att den nya ägaren ska bli nöjd behöver du ta hand om den på rätt sätt. Du behöver också radera din gamla information så att bilder, kontakter och personliga dokument inte hamnar hos fel person. Här är några enkla saker att tänka på när du säljer din telefon.

Nollställ iPhone innan du säljer

Något av det första du ska göra är att radera innehållet som du lagrat i telefonen. Tack vare Apples teknik så är det väldigt enkelt att nollställa telefonen så att allt försvinner, i alla fall i de allra flesta modeller. Du raderar bilder, meddelanden och övrig information på bara några sekunder genom inställningarna i din telefon.

Gör så här:

  1. Vill du spara informationen i mobilen till nästa telefon? Då är det bra om du säkerhetskopierar enheten till exempelvis Icloud först.
  2. Logga sen ut från iCloud på din telefon.
  3. Gå in under inställningar, allmänt och tryck radera allt innehåll och alla inställningar.
  4. Klart!

Tänk på att du inte behöver gå in i iCloud och radera ditt innehåll, för där är det bara bra att det sparas ifall du vill komma åt det någon annan gång. Skulle det vara så att du inte längre har kvar din telefon eller har tappat den så kan du också komma åt att radera delar av informationen via iCloud.

Höj värdet på din iPhone 7

iPhone 7 är en av de sista Apple-modellerna att tillverkas med en baksida av aluminium. Det innebär också att den på många sätt är mindre känslig för skador och sprickor som kan uppstå i de senare modellerna med glasbaksida. Men här är det istället glaset på framsidan som är känsligt och kan gå sönder. Har du en sprucken skärm kan det därför vara bra att se över om det är värt att laga skärmen innan försäljning för att se om du kan höja värdet. Oftast går det att laga skärmen - men det brukar kunna variera i pris beroende på om du väljer att ersätta med en originalskärm eller med skärm från en annan tillverkare.

Har du fortfarande kartongen kvar? Det kan det alltid vara en fördel för den som vill köpa, precis som att skicka med tillhörande sladdar. Har du dessutom ett snyggt mobilskal eller tillbehör till telefonen så kan det oftast vara mer intressant.

Inför försäljning av iPhone 8 och iPhone X

Det som gör att iPhone 8 och iPhone X skiljer sig något från iPhone 7 är att de har en baksida av glas, vilket behövs för att den trådlösa laddningen ska funka. Självklart gör det här också telefonen mer känslig, speciellt om du inte har haft den i ett mobilskal som skyddat mobilen från fallskador. Oftast är det kanterna som är mest utsatta när man tappar mobilen så försök att se om du också kan snygga till dem inför att du säljer telefonen.

Det som också brukar kunna bli sämre med tiden är oftast mobilbatteriet. Du kan själv gå in och kolla hur din batteristatus är på din telefon under inställningar och mobilhälsa. Där ser du hur ditt batteri presterar just nu och hur kapaciteten är jämfört med en helt ny telefon. Detta kan alltså vara värt att kolla upp innan du säljer den vidare, eftersom det gör det enklare att bedöma hur du ska formulera dig kring din telefon.

Gör detta innan du säljer din iPhone

  • Inget ser så tråkigt ut som en mobil med fingeravtryck på skärmen. Kom ihåg att putsa upp skärmen ordentligt så att den ser välskött ut.
  • Om du har ett skärmskydd – ta av det så ser telefonen mer oanvänd ut. Men kom ihåg att ta av skärmskyddet försiktigt, utan att skada telefonen.
  • Apple är kända för att marknadsföra sina produkter genom särskilda release-events. Lägg med en länk till presentationen av din modell så kan det bli mer attraktivt för köparen.

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom iPhones