Dags att sälja din begagnade iPhone? Tänk på det här först!

I september varje år går Apples release-event av stapeln, det är då de lanserar den senaste generationen av iPhones. Om du är en av de som tänkt uppgradera till en ny modell rekommenderar vi att sälja din gamla iPhone. På så sätt hjälper den inte bara till att finansiera din nya telefon, du gör också en god gärning för miljön. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska sälja din begagnade iPhone!

iPhone

Vad ska jag göra med min gamla telefon? 

Oavsett om du väljer att låta barnen ärva mobilen, att ge den till en vän eller att sälja den, så blir miljöpåverkan mindre än att bara lämna den till återvinning. Ofta hamnar begagnade mobiltelefoner i en låda och samlar damm tills de är så gamla att de inte längre har något värde, trots att en några år gammal, men fullt fungerande, iPhone oftast kan användas i ett par år till. 

Vi rekommenderar därför att du säljer din telefon så snart som möjligt efter att du har skaffat en ny, medan andrahandsvärdet är så högt som möjligt. Med våra smarta tips kan du optimera försäljningspriset och samtidigt göra försäljningen enkel.

Nollställ innan du säljer din iPhone

Något av det första du ska göra är att flytta över det du vill spara och sedan radera innehållet som du lagrat i telefonen. Tack vare Apples teknik så är det väldigt enkelt att nollställa telefonen så att allt försvinner, i alla fall i de allra flesta modeller. Du raderar bilder, meddelanden och övrig information på bara några sekunder genom inställningarna i din telefon.

Gör så här för att nollställa iPhone:

 1. Vill du spara informationen i mobilen till nästa telefon? Då kan du överföra informationen via iCloud, Finder eller iTunes. Om du har en ny iPhone kan du överföra datan från din gamla till din nya enhet genom att använda “Snabbstart”. Detta fungerar dock bara om du har iOS 11 eller senare.

 2. Logga sedan ut från iCloud på din telefon. Tänk på att inte radera något från ditt iCloud-konto om du är inloggad med ditt Apple-ID, då det raderar innehållet från alla enheter som är inloggade.

 3. Om du har en Apple Watch som är parkopplad med din iPhone tar du bort parkopplingen. 

 4. Logga ut från AppStore, iCloud och iTunes.

 5. Gå in under inställningar, allmänt och tryck radera allt innehåll och alla inställningar.

 6. Om du har flera Apple-enheter tar du bort telefonen från listan med betrodda enheter, så avaktiveras “Hitta min iPhone” och “Aktiveringslås”.

 7. Klar!

Sälj begagnad iPhone - steg för steg

iPhone

Det finns några saker du bör tänka på när du lägger upp annonsen för din gamla telefon. 

 1. Återställ telefonen enligt beskrivningen ovan.
 2. Hitta tillbehören. Har du fortfarande kartongen kvar? Det kan det alltid vara en fördel för den som vill köpa, precis som att skicka med tillhörande sladdar. Har du dessutom ett snyggt mobilskal eller tillbehör till telefonen så kan intresset öka ytterligare. 
 3. Ta bra bilder. Inget ser så tråkigt ut som en mobil med fingeravtryck på skärmen. Kom ihåg att putsa upp skärmen ordentligt så att den ser välskött ut. Om du har ett skärmskydd – ta av det så ser telefonen mer oanvänd ut. Men tänk på att ta av skärmskyddet försiktigt, utan att skada telefonen.
 4. Beskriv telefonen. Vilket skick är telefonen i? Skicket avgör ofta vad slutpriset landar på, en tydlig beskrivning gör att köpare vet vad de kan förvänta sig och vågar buda. Är det nyskick, lätt sliten, har sprickor eller är trasig? Beskriv också hur mycket minne den har och om den är låst till en operatör eller ej. Det kan också vara intressant att veta vilken iOS-version som finns installerad, samt hur batterihälsan för mobilen är. Apple är kända för att marknadsföra sina produkter genom särskilda release-events. Lägg med en länk till presentationen av din modell så kan det bli mer attraktivt för köparen.
 5. Prissätt mobilen. Hur mycket du kan få för din gamla iPhone beror på flera saker, som modell, skick, tillbehör, osv. Andra saker, som till exempel hur många andra begagnade mobiler som finns tillgängliga samtidigt och om det är innan eller efter löning kan också spela in. Att börja med ett lågt utropspris leder ofta till ett högre slutpris, då fler kan bli intresserade av att vara med och buda. Det går alltid att sätta ett reservationspris om du inte vill sälja den för under en viss summa, så det är en strategi som kan löna sig. 

Höj värdet på din iPhone 7

iPhone 7 var en av de sista Apple-modellerna att tillverkas med en baksida av aluminium. Det innebär att den på många sätt är mindre känslig för skador och sprickor som kan uppstå i de senare modellerna med glasbaksida. Här är det istället glaset på framsidan som är känsligt och kan gå sönder. Har du en sprucken skärm kan det därför vara bra att se över om det är värt att laga skärmen innan försäljning för att se om du kan höja värdet. Oftast går den att laga - men det brukar kunna variera i pris beroende på om du väljer att ersätta med en originalskärm eller med skärm från en annan tillverkare.

iPhone

Inför försäljning av iPhone 8 och senare (iPhone X, iPhone 11 och iPhone 12)

Det som gör att iPhone 8 och senare modeller skiljer sig något från iPhone 7 är att de har en baksida av glas, vilket behövs för att den trådlösa laddningen ska funka. Självklart gör det här också telefonen mer känslig, speciellt om du inte har haft den i ett mobilskal som skyddat mobilen från fallskador. Oftast är det kanterna som är mest utsatta när man tappar mobilen så försök att se om du också kan snygga till dem inför att du säljer telefonen.

Det som ofta brukar bli sämre med tiden är mobilbatteriet. Du kan själv gå in och kolla hur din batteristatus är på din telefon under inställningar och mobilhälsa. Där ser du hur ditt batteri presterar just nu och hur kapaciteten är jämfört med en helt ny telefon. Detta kan alltså vara värt att kolla upp innan du säljer den vidare, eftersom det gör det enklare att bedöma hur du ska formulera dig kring din telefon.

Trendar inom iPhones

iPhone 13, 128gb
iPhone 13 Pro 128gb
iPhone 13 pro 256 gb i fint skick
iPhone 12 PRO 512GB TOPPSKICK
iPhone 13 Pro 512 GB Sierra Blue
iPhone 14 Pro 128Gb Space Black
iphone 13 pro max 256 gb
iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue
Apple iPhone 13 PRO Gold 128GB