Börja fotografera analogt? Det här behöver du köpa!

Att fotografera analogt kan kännas ovant och avancerat – men det behöver inte vara så krångligt! Här guidar vi dig till vilken kamera och kamerautrustning du behöver köpa för att komma igång med ditt analoga fotograferande.

I en värld där den senaste mobilkameran är största snackisen och där digitalkameran lyckas skapa flera hundra perfekta bilder i ett svep, har en analog kamera många fördelar. Att fotografera analogt gör det möjligt att stanna upp en stund för att försöka fånga det rätta motivet. Du behöver i mycket större utsträckning välja vad du ska fotografera eftersom antalet bilder är begränsat. För en del är hantverket i analogt foto en del av tjusningen, och att framkalla bilder själv kan ofta vara en spännande och lärorik process. En analog kamera har också andra fördelar – som att batterierna håller mycket längre och att du inte behöver oroa dig för att missa att sätta i ett minneskort.

Steg 1 – Köp rätt kameramodell

Beroende på om du är nybörjarfotograf eller mer erfaren kan du behöva välja mellan olika kameramodeller. I en äldre analog systemkamera, till exempel Nikon F1, finns ingen automatik som reglerar exponeringen. Det gör att du behöver göra alla inställningar själv. Känner du dig osäker på det så kan det vara bättre att köpa en nyare analog kamera som har mer automatik – exempelvis Canon AE-1, Nikon FE eller Olympus OM-2. De här modellerna kräver att du har koll på grunderna men de har också mer automatik som underlättar inställningen av bländare eller slutare.

Precis som att digitalkamerorna har olika stora sensorer har en analog kamera olika stora filmformat. Ett större format än standard (24x36) ger bättre bildkvalitet, men kostar också oftast lite mer. Är du ute efter riktigt bra bildkvalitet i en analog kamera behöver du därför oftast gå upp ett steg i storlek, och välja en mellanformatskamera – exempelvis en Hasselblad eller Pentax 67.

Är du ute efter att få ett häftigt bilduttryck där felen kan vara en del av bilden, så kan det vara rätt att välja en kamera som inte är så dyr. Här är den ikoniska kameran Lomo ett perfekt köp som kan vara utmanande samtidigt som den är rolig och enkel att fotografera med. Lomo har ett integrerat objektiv och är en föregångare till kompaktkameran. Så till den behöver du inte köpa till ett objektiv, till skillnad från en systemkamera, där valet av objektiv är en viktig aspekt.

Steg 2 – Köpa kameraobjektiv

Analoga kameror finns både med och utan autofokus, men de flesta klassiska analoga kameramodellerna har manuell fokusering. Därför bör du också satsa på att köpa ett objektiv som är anpassat för manuell fokusering. En annan viktig aspekt att tänka på är att den analoga filmen ofta kräver ljusa förhållanden för att ge en bra bild. Därför blir det viktigare att du köper ett ljusstarkt objektiv om du är ute efter att fotografera i mörkare miljöer. Vissa objektiv passar bättre vid en viss typ av fotografering, och inför ditt köp kommer du därför behöva tänka på vad det är du ska fotografera. I analog stadsfotografering är det vanligt att använda ett fast vidvinkelobjektiv, som passar för att fånga en händelse på nära håll. Här är till exempel en 28:a eller 35:a med en ljusstyrka på 2,8 ett bra val. Vill du fotografera porträtt och ha fin oskärpa på lagom distans så kan ett teleobjektiv med kortare brännvidd vara en bra investering.

Steg 3 – Välj kamerafilm

Analog film ger en speciell känsla i bilderna som kan vara svår att efterlikna digitalt.

Filmrullar går utmärkt att köpa begagnat, men för bästa resultat bör du köpa film som förvarats mörkt och svalt. Vill du fotografera svartvitt i hög kvalitet ska du satsa på filmerna Kodak T-Max eller Ilford Delta, men för en klassisk retrokänsla är Kodak Tri-X perfekt.

Om du är intresserad av att framkalla hemma så är det bäst att fotografera i svartvitt, eftersom det inte kräver lika dyr utrustning som att framkalla färgfilm. Det du behöver köpa för att framkalla själv är framför allt en framkallningsdosa, till exempel från Paterson, och framkallningsvätskor. Sen är det bara att du testar dig fram för bästa resultat!

Steg 4 – Kameraväska

Ska du iväg på en längre resa är en rejäl kameraväska det smidigaste sättet att få med all kamerautrustning, speciellt om du har olika objektiv med fast brännvidd, kamerahus, film eller blixtar att hålla reda på. Beroende på vad du ska ha med dig finns olika storleksalternativ och förvaringsmöjligheter. Idag finns många smidiga ryggsäckar från exempelvis Lowepro eller Think Tank som fungerar perfekt om du ska ut och fotografera under en hel dag och behöver ha händerna fria. Men om du är ute efter att matcha väskan med den analoga kameran så är kanske en axelremsväska i läder eller en kamerarem i originalutförande ett mer passande val.

Trendar inom analogt foto

Nikon F3 HP med Nikkor 35mm f/2
Nikon F3 HP LÄS
Nikon F + Nikon 50/1,4
Nikon F med Nikkor-S 50/1.4 Auto
Nikon FE+ 50/1,4 objektiv
Nikon F Hus
Nikon F2 + 50/1,4
Nikon FM2
Polaroid, Supercolor, Esprit. Samfraktas ej.