Därför är hantverksföremål helt rätt

På Instagram och Pinterest flödar inspirationsbilder och tips på unika bruksföremål. Och att själv skapa både konst och hantverk känns mer rätt än någonsin. Vi har pratat med journalisten och inspiratören Svante Öquist om varför intresset för hantverk har blivit så stort.

I dag är vi många som skapar egna alster, både i arbetet och på fritiden. Kanske handlar det om att vi känner tillfredsställelse av att skapa med händerna. Kanske handlar det om att tillverka alldeles egna föremål som vi kan pryda våra hem och väggar med. Oavsett vilket, så är en sak säker – det råder ingen brist på inspiration.

– Jag tror att sociala medier spelar stor roll. Jag tänker på företeelser som klimatklubben, blomsteruppropet med flera. Rörelser som fått oerhört snabb spridning via sociala medier och som helt utan tvekan kommit för att stanna. Därför tycker jag inte heller att vi ska prata om dem i termer av trend. Det handlar om en framväxande allmän medvetenhet, särskilt hos den yngre generationen, säger Svante Öquist som är frilansjournalist och inspiratör inom hem och trädgård.

Varför tror du att vi ägnar oss åt skapande just nu?

– Självklart har det väldigt mycket med samhällsdebatten om hållbarhet att göra. Jag tror att fler och fler av oss inser vad masskonsumtion står för och vilka följder det får – framförallt för miljön, och därmed också för djur och människor. Vi inser att vi är i färd med att konsumera ihjäl oss och söker mer kontinuitet och beständighet i de saker vi har omkring oss. 

 Vad ger det oss att hålla på med hantverk?

– Att ha tillverkat något med sina egna händer ger en oerhört stark tillfredsställelse, som i sig blir en drivkraft till att fortsätta. Eget skapande är sann lyx för alla sinnen.

Vilka hantverk tror du att vi ägnar oss åt mest?

– Har inga som helst statiska belägg för det – men min känsla säger trä-, metall och textilslöjd. Sånt vi alla en gång lär oss i skolan, men kanske inte ens tänkt på att vi kan utöva i vuxen ålder. Men också keramik, täljning och inte minst trädgård – som om något är ett skapande.

Håller du själv på med någon form av skapande?

– Jag älskar, och har alltid älskat hantverk. Slöjd var ett av mina bästa ämnen i skolan. Om jag skulle välja yrkesbana idag, skulle jag utan tvekan bli möbelsnickare.

Vilka redskap för kreativitet är viktigast i ditt hem?

Symaskinen, en grönemaljerad 60-talsmaskin, massivt tung och ren ingenjörskonst – går som tåget och kommer, med rätt service, alltid att göra det. Min morakniv, som jag alltid har med mig. En skruvdragare av god kvalitet. En verktygslåda, som står lättillgängligt, med de nödvändigaste verktygen. Och en bra såg, likadant där – av god kvalitet.

Favoritföremål i skåpen där hemma?

– Jag har en serie handdrejade keramikkärl – skålar, fat och koppar – som Ingegerd Råman tillverkat. Av en slump hittade jag dem på en nätauktion. En riktig skatt, mycket också för att det är bruksföremål, tänkta att användas till vardags. Det gör vi! Saker blir vackrare av att användas – inte stå instängda i skåp.

Har du någon favorit bland keramiker, designer eller konsthantverkare?

– Jag har ett enda namn som passar in på alla tre kategorierna – Signe Persson-Melin. Hon har en otrolig bredd – utan att någonsin ge avkall på sin kompromisslösa estetik. Tänker alltid form med funktion. Aldrig form för formens egen skull. Även om många av hennes alster producerats fabriksmässigt och i stora serier, finns det alltid en hantverksmässig känsla i formspråket. De munblåsta glasen för Kosta/Boda, bestick, glas och porslin från Boda Nova och Design House Stockholm, den saltglaserade keramiken för det egna varumärket Portugal, porslin och tekannor för Svenskt Tenn, krukor och serveringskärl för Gustavsberg – utan överdrifter så tycker jag om allt!

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist
Foto: Kosta Boda, Privat

Trendar inom bruksföremål