Fiska gädda - så fångar du de största gäddorna

Gäddan bjuder ofta på bra fiske och har därmed blivit en klassisk art för hängivna sportfiskare runt om i landet. Men hur gör man egentligen för att fånga de största exemplaren? Här kommer en guide där vi sammanställt de bästa tipsen för ett lyckat fiske.

De bästa årstiderna för gädda

Tidig vår, innan gäddan har lekt så väger de som mest och nu finns definitivt chansen att fånga riktigt stora exemplar. Dock kan fisket ofta vara nyckfullt, ena dagen känns sjön död och nästa dag kan de vara på hugget. Hetaste tipset är att söka gäddan i närheten av lekvikarna där det gränsar emot djupare vatten. Där brukar gäddan samlas innan och efter leken och har man tur är de stora på hugget. De större gäddhonorna äter ofta upp en del yngre gäddhanar efter leken och det kan ofta löna sig att köra med gäddfärgade beten just av den anledningen.

Under sommaren tycker gäddan att det är för varmt på grunt vatten och du bör därför söka de större gäddorna pelagiskt ute på djupare vatten. Då kan trollingfiske med djupgående beten eller en djup-paravan vara ett ypperligt effektivt alternativ.

Till hösten söker sig gäddan emot grundare vatten igen och man kan söka dem utmed vassar, grund och partier med växtlighet. Starkaste tipset för höstfisket är att hitta betesfisken som ofta samlas på särskilda ställen. Gäddan kommer följa sin mat och hittar du väl betesfisken så är det värt att lägga tid där, gäddan är aldrig särskilt långt borta.

Beten för storgädda

På senare år har stora gummibeten, jiggar och jerkbaits blivit otroligt populära. Det är beten som kräver lite mer av den som fiskar då man måste ge betena liv själv med sitt spö. Ska man bli riktigt duktig så krävs lite träning men belöningen är desto större när det fungerar. Men, om du inte har så många fiskedagar per år så rekommenderar vi er att börja med klassiska beten som Bomber 16A, Zalt eller varför inte ett hederligt Atom skeddrag. Det viktigaste är att hitta ett bete som du fiskar bra med i rätt färg för dagen.  

Ytterligare fem stekheta tips för dig som vill fånga fler och större gäddor:

  1. Anpassa intagningshastigheten på betet efter temperaturen i vattnet. Är det kallt i vattnet så bör man ta hem betet långsammare och vice versa om det är varmt. En köldstel gädda kommer helt enkelt inte vilja ta ett för snabbt hemtaget bete.
  2. Varje kast räknas! Det gäller att koncentrera sig maximalt hela tiden. Står man och slöfiskar så är det lätt att man missar ett mothugg och då kan drömfisken vara borta.
  3. Tänk på att göra mycket vevstopp. Ofta kommer hugget precis när man sätter fart på betet igen men det verkar ofta som att vevstoppet är själv triggern för gäddan.
  4. Fiska i lovart där vinden ligger på. Har vinden legat på åt ett visst håll ett par dagar så samlas gäddorna där.
  5. Kom ihåg storgäddorna. Anteckna gärna när du har fått en större fisk. Ofta kan det stället producera fler stora gäddor. Vissa ställen är bara hetare än andra utan att vi människor alltid förstår varför, det kan handla om undervattensströmmar, syrehalt etc. Men en sak är säker, ställen där du tidigare har fått en stor fisk är värda att testa igen.

Till sist, vi kan inte nog poängtera hur viktigt det är med bra utrustning. Köp beten med vassa krokar, en lina som håller för riktigt stora fiskar och ett spö som både gör att du kastar långt och som sedan även pallar trycket från en storgädda. Behöver du fylla på inför nästa fisketur, köp fiskredskap hos Tradera!

 

Text och foto: Pierre Norberg, jakt- och fiskejournalist

Trendar inom fiske

Pulka i plast - Plastpulka - Fiskepulka - Ahkio 6 - Winter sled
BRA JUL KLAPP. ABU Sweden Ambassadeur 5500 D High Speed, med lina och påse. 300g
JW lures
Grinder - Lovely Lures
Danielsson f3w 2six ink backning left hand
Fiskerulle Abu-Matic 170 Svängsta
Fiskespö med rulle - Svartzonker - ABU Garcia Ambassadeur - Pro Rocket 5501 CS
Platypus 19 cm
Wolfcreek Shad Black Pike 250 mm 125 g Ny O Oanvänd.