Golfutrustning – tänk på det här när du köper nytt eller begagnat

Att investera i nya golfkläder brukar kunna vara ett sätt att höja motivationen inför stundande golfrundor - men minst lika viktigt är det att tänka på hur rätt golfklubbor och golfbollar kan utveckla ditt spel. Här får du golftränarens tips!

När våren och sommaren närmar sig med stormsteg är det dags att damma av golfbagen och inventera innehållet. Vad behövs inför kommande säsong? En ny klubba eller nya golfbollar kan innebära både hjälp och utmaning, såväl för den oerfarne och erfarne spelaren. Hur mycket tid du tillbringar på golfbanan och vilka mål du har i för ditt spel avgör ofta vilken utrustning du ska välja. För att få bättre koll på vad du ska tänka på har vi tagit hjälp av golfcoachen Nathalie Berglind, som har över tio års erfarenhet av att arbeta som tränare och som själv har spelat golf i över tjugo år.

Välj rätt golfklubba

För många kan det kännas avancerat att hitta rätt klubbor med tanke på att det finns många faktorer att förhålla sig till. Är du nybörjare kan det därför lätt kännas som en snårig djungel att hitta rätt. Det enklaste och viktigaste att tänka på är därför att utgå från dina behov och dina fysiska förutsättningar när du väljer klubbor.

Hur hittar jag rätt golfklubba?

– Att göra en utprovning är ett utmärkt sätt att hitta golfklubbor som passar. Under en utprovning brukar man bland annat mäta i vilken hastighet du svingar för att få reda på hur mycket flex skaftet ska ha men också vilken vikt som är optimal för din sving. Prova därför flera olika typer av klubbor så att du kan avgöra vad som känns rätt för dig, säger Nathalie Berglind.

Vilka klubbor bör jag ha i golfbagen?

– Tanken är att klubborna ska komplettera varandra och att du byter klubba beroende på var på banan du befinner dig. Du behöver ha en putter för att kunna få bollen i hål på green, några olika wedgar som har lite olika vinkel/loft, några järnklubbor och kanske någon utslagsklubba (driver eller fairway) som ger dig mer längd från tee. Tänk på att det ska skilja ungefär tio meter i slaglängd mellan framför allt järnklubbor och hybrider.

Hur snabbt slits golfklubborna?

– De håller ganska länge. Den klubba som är vanligast att byta ofta är wedgen, eftersom den används mycket och slits snabbt. Generellt håller den ungefär 75 varv, vilket är cirka 2 till 3 säsonger. Greppet av gummi kan man behöva byta varannan säsong för att det ska hålla sig fint.

Så påverkar golfbollen slaget

Vad ska jag tänka på när det kommer till golfbollar?

– Golfbollar har olika egenskaper vilket gör att de beter sig lite olika vid olika slag. Du behöver ta ställning till vilka styrkor du har i spelet och vad du behöver jobba mer på. Utifrån det väljer du boll. Exempelvis kan bollar ha mer eller mindre spinn eller olika mjukhet, vilket påverkar ditt slag, säger Nathalie Berglind.

Vad innebär det att en boll är mjuk?

– När man pratar om mjuka bollar så handlar det ofta om att bollen har ett mjukt skal eller att den har en kärna som är mjuk, det brukar man kalla för bollens kompression. För att slå långt och rakt behöver kompressionen vara anpassad efter vilken hastighet du svingar i.

Hur påverkar golfbollen slaget?

– För att få mer kontroll i närspel är det bra att välja en boll med mjukt skal. Den spinner mer och stannar snabbare. En boll med hårt skal spinner däremot mindre och det kan vara en fördel att använda om man till exempel har för mycket sidspinn.

Tipsen som förbättrar ditt golfspel:

  • Som ny golfare behöver du tänka på att ha klubbor som är förlåtande. Det innebär att de ska hjälpa dig med både bollträff och att få högre bollbana.
  • Många golfare överskattar hur långt de slår eller har ofta inte riktigt koll på sin slaglängd. Därför kan det vara bra att skriva ner slaglängden så att du kan jämföra med framtida slag.
  • När man köper ett nytt set är det vanligt att SW (sand wedge) och PW (pitching wedge) har ett loftglapp på cirka tio grader. Det är en stor skillnad, då övriga järnklubbor skiljer cirka fyra grader. Komplettera därför gärna ditt set med en gap wedge.
  • Hitta en bollmodell och håll dig till den under träning och spel! Om du använder samma bollmodell vid varje slag och runda är det lättare att beräkna längden på dina puttar och inspel.
  • Anpassa ditt val av boll efter hur långt du slår! Behöver du mycket spinn eller inte?

Hos Tradera hittar du ett stort utbud av golfutrustning. Besök oss här för att uppdatera din golfutrustning med golfkläder, golfskor, golfbagar och mycket annat för ditt golfande.

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom golf

TITLEIST TSi2
Titleist T300 järnset
Callaway x forged
Golfkikare
Titleist Vokey SM4 50 graders wedge.
Cleveland RTX 588 52 och 56 grader
Golf game set !
150 Titleist PRO V1 / PRO V1x
Driver Mizuno MX-560