Guide: så väljer du rätt padelracket

De senaste åren har sporten padel bokstavligen exploderat i Sverige. Om du har förälskat dig i den sociala och underhållande bollsporten kanske det är dags att skaffa ditt eget padelracket. Här går vi igenom vad du behöver veta om olika modeller så att det ska bli enklare att välja rätt.

Vikten av rätt padelracket

Det viktigaste att tänka på när du ska investera i ett padelracket är att välja rack utifrån din fysik och spelnivå. Rätt racket kommer nämligen inte bara göra dig till en bättre spelare, utan även motverka tråkiga och onödiga skador. Om du är nybörjare är det viktigt att inte köpa en alltför avancerad modell i tron att du kommer att prestera bättre på banan. Det kommer du antagligen inte, i värsta fall tvärtom.

Runt, diamant- eller droppformat padelracket?

Det viktigaste att tänka på när du ska investera i ett padelracket är att välja racket utifrån din fysik och spelnivå. Rätt racket kommer nämligen inte bara göra dig till en bättre spelare, utan även motverka tråkiga och onödiga skador. Om du är nybörjare är det viktigt att inte köpa en alltför avancerad modell i tron att du kommer att prestera bättre på banan. Det kommer du antagligen inte, i värsta fall tvärtom.

För dig som är nybörjare: runt padelracket

Ett runt padelracket har låg tyngdpunkt och är ofta lättsvingat, vilket ger dig god kontroll över bollen. Detta är därför en utmärkt modell för nybörjare, men även för mer erfarna spelare som söker precision i spelet.

För dig som är tävlingsspelare: diamantformat padelracket

På ett diamantformat padelracket ligger tyngdpunkten högt upp, nära racketens topp. Det gör modellen mer svårmanövrerad, men bidrar också till mer kraft i slaget. Ett diamantformat racket lämpar sig bäst för spelare som spelar på en avancerad nivå med god fysik och kontroll.

För dig som är elitmotionär: droppformat padelracket

Den droppformade modellen är en kombination av den diamantformade och den runda. Racketens tyngdpunkt ligger ungefär i mitten, vilket gör den enklare att manövrera jämfört med ett diamantformat och ger samtidigt mer kraft i slagen än det runda. Den här modellen passar erfarna spelare.

Padelracketens egenskaper

Vikt

Padelracketens vikt har stor påverkan på såväl din prestation som din kropp. Exempelvis kan ett för tungt racket leda till tennisarmbåge, vilket innebär tråkiga träningsuppehåll. Padelracketar för män väger 350-385 gram, medan damracketar brukar väga 330-360 gram. Om du tidigare har haft problem med tennisarmbåge bör du välja en lätt modell, då det minskar belastningen. En annan fördel med ett lättare padelracket är att det är enklare att manövrera.

Yta

Det pågår en ständig diskussion om vilket ytskikt som är bäst: mjuk eller hård träffyta. En mjuk yta ger mer fart, men mindre kontroll i slaget, medan en hård yta har motsatt effekt. Inget av alternativen är bättre i skadehänseende, så ett råd är att testa båda alternativen för att se vad du föredrar.

Tjocklek

De flesta racketar är mellan 36-38 mm tjocka, men tjockleken har ingen stor påverkan på din prestation. Om du däremot stöter på ett padelracket med en tjocklek på 34 mm, är det ett racket för juniorer.

Testa olika padelracketar

Då val av racket styrs av faktorer som fysik och erfarenhet, men även smak och spelstil, finns det många fördelar med att testa olika racketar innan du köper ditt eget. Om du inte har möjlighet att testa vänners racketar kan du hyra racketar på de flesta padelhallar. Märker du att du får ont av att spela kan du vara säker på att just den modellen inte är något för dig i dagsläget. När du känner dig redo att investera i ett padelracket hittar du ett brett utbud av begagnade och oanvända padelracketar hos oss på Tradera. Populära padelracket med hög efterfrågan och storsäljare runt om i landet är:

 • Wilson blade
 • Head graphene
 • Babolat viper
 • Babolat viper carbon
 • Bullpadel hack control
 • Babolat defiance
 • Babolat defiance carbon
 • Babolat contact
 • Babolat revenge lite
 • Head evo sanyo
 • Adidas adipower ctrl

Lycka till på padelbanan!

Trendar inom padel

Adidas Metalbone Carbon Padelracket
HEAD Alpha Pro padelracket
Adidas Adipower padelracket
Pascal Box 3B Precision Pressure Charger för Padel, Tennis och Frontennis Bollar
Juan lebron Babolat Technical Viper Padelracket
NOX Padel Ryggsäck
Adidas Adipower Ctrl Multiweight Padelracket
Varlion padelväska
Adidas Metalbone Pro EDT 2024