Hur dukar man ett bord? Så skapar du 3 inbjudande bord med Helena Lyths dukningstips

Här får du kreatören Helena Lyths tips på fina dukningar för olika tillfällen - både för vardagsmiddagarna och vårens festligheter.

Det kommer stunder då du likt en konstnär har möjlighet att använda bordsduken som din canvas. Då är det bara att leta fram inredningsdetaljerna, porslinet och blommorna för att försöka hitta de där perfekta nyanserna som skapar en varm och inbjudande känsla vid bordet. Kreatören och bloggaren Helena Lyth har erfarenhet av att duka för olika tillfällen – här delar hon med sig av sina bästa tips.

1. Middag för två

– Mitt absolut bästa tips för att få till en mysig stämning oavsett om det är vardag eller fest är att dimma ner lamporna och tända levande ljus. När det är en middag för två hemmavid så kan det vara det enda som behövs, för här är samtalen den viktigaste ingrediensen för en trevlig och avslappnad kväll. Sätt levande ljus på bordet och andra ytor - det ramar in bordet och mötet. Om man under vardagen serverar ur kastruller och skålar är det vid sådana här tillfällen perfekt att ha tallriksservering. Smidigt när det bara är två tallrikar som behöver fixas, men även trevligt att det blir fokus på själva mötet istället för grytorna på bordet.

2. Lång helgmiddag med vänner 

– Att få en kväll tillsammans med vänner är bland det bästa livet kan ge. Då vill man gärna duka fint och stort, samtidigt som det ska kännas avslappnat. Jag skulle välja en dukning som ger en varm känsla. Textilier i varma färger, flertalet mässingsljusstakar och ett avskalat porslin - kanske vardagsporslinet, för att balansera upp. Många glas och många bestick för att visa på en inbjudande kväll. Ha servering av mat och dryck på köksbänken så att gästerna får röra på sig mellan varven. Det gör det alltid mer avslappnat och rör liksom kvällen framåt.

3. Ljusa, vårliga festligheter

– Med våren kommer den efterlängtade grönskan. Så oavsett tillfälle eller antal gäster ska grönskan få vara i centrum för dukningen – rankor av murgröna längs med bordet, flertalet små glasvaser med färska blommor i blandade färger, någon blomma eller löv vid varje plats (bara att lägga något grönt på servetten räcker). Håll resten i en neutral färg så grönskan får poppa fram och ta plats. För en fin effekt kan du ta bort lampan i taket och hänga en krans eller gren med gröna löv över bordet.

Hitta pyntet och inredningsdetaljerna till dukningen

Fina tillbehör och dekorationer till bordet kan leda till trevliga samtal och ett middagshäng som du aldrig vill ska ta slut. Är det din tur att bjuda in? Inför nästa högtidsdukning och festlighet kan du hitta allt hos oss på Tradera – från ljusstakar i tenn och mässing till påsksaker, julsaker, textilier och keramik & porslin.

 

Foto: Helena Lyth

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom Glas, Bestick, Keramik och Porslin