Hur mycket är det gamla Rörstrandsporslinet värt?

Många är vi som har hittat undangömt äldre porslin stämplat med Rörstrands porslinsfabrik hos släktingar, men vilka serviser är mest värdefulla? Här får du lära dig mer om Rörstrand och deras mest älskade serier.

Rörstrands historia

Rörstrands porslinsfabrik grundades år 1726 på Rörstrands Slott i Stockholm under namnet ”det Swenske Porcellainsvärket”. Företaget leddes av en tysk porslinstillverkare vid namn Johann Wolff. På den tiden var kinesisk dekor Rörstrands främsta inspiration och det skulle dröja fram till 1740-talet innan företaget började producera egna mönster. Det går att se en stark koppling mellan de konsthistoriska epokerna och Rörstrands dekor under följande århundraden; rokoko på 1700-talet, romantik på 1800-talet och jugend i början av 1900-talet. Rörstrand tycks alltid ha legat precis rätt i tiden. De flesta av de serier som än idag återfinns och används i svenska hem skapades under 1900-talet.

Topplistan över de mest populära Rörstrandsserviserna 2022

 

Swedish Grace

Swedish Grace

Swedish Grace formgavs av Louise Adelborg för Stockholmsutställningen 1930 och är utan tvekan en av Rörstrand mest omtyckta serviser genom tiderna. Louise Adelborg arbetade tidigare som teckningslärare, men fann sin rätta plats som formgivare efter genombrottet med vasen “Vase” 1923. 

Swedish Grace skapades under namnet “Nationalservisen” och är tänkt att förmedla känslan av vajande veteax i en sommarbris. Originalporslinet var vitt med guldkant men har under åren tillverkats med fler än 200 dekorer av formgivare som Herta Bengtsson, Margot Barolo och Pia Törnell. Under 2001 byttes namnet till “Swedish Grace” och idag finns en rad olika färger och nya delar.

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 310 kr

Mon Amie

Mon Amie

Precis som med många andra serviser från Rörstrand kan det vara svårt att tänka sig att Mon Amie formgavs i slutet av 40-talet. Allt började med att formgivaren Marianne Westman tecknade av en blomma, en skvattram. Skissen utvecklades till det välkända blå mönster som pryder servisen och blev början på en mycket framgångsrik karriär. Mon Amie-serien lanserades redan 1952, och togs 2008 tillbaka i produktion för att hylla Marianne Westmans 80-årsdag.

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 406 kr

Grön Anna

Grön Anna

Den första utgåvan av Grön Anna producerades av Göteborgs Porslinsfabrik 1898, men togs  över av Rörstrands Porslinsfabrik 1916. Servisen kallades till en början  kort och gott för Anna, men då den tillverkades i flera färger fick den gröna versionen snart namnet “Grön Anna”. I folkmun kallas den dock oftast för “Gröna Anna”. Under de hundra år som Grön Anna existerat har den getts ut i tusentals exemplar och ett flertal upplagor, den mest kända formgavs av Carl-Harry Stålhane 1964. Grön Anna tillverkades fram till 2002.

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 311 kr

Ostindia

Ostindia

Det är få serviser som fått äran att ha röstats fram till århundradets servis av svenska folket, men Ostindia är en av dem. Dess historia sträcker sig dock över en längre period än 100 år. Allt började med att ett skepp från Kina förliste utanför Göteborg under 1745. En skärva av en tallrik på skeppet lyckades hitta sin väg till Rörstrands förråd och nästan 200 år senare stod den för inspirationen när Nils Emil Lundström skapade ett nytt mönster. Resultatet blev Ostindia.

Ostindia finns idag i flera olika färger och modeller, till exempel den moderna svarta versionen av den klassiska designen, skapad av Anna Lerinder. En annan variant är Ostindia Floris, som skapades av Caroline Slotte när hon 2012 fick i uppgift att återuppfinna det klassiska mönstret. Floris har ett mönster i form av ett tätt bladverk som ger en modern touch till det klassiska porslinet. 

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 404 kr

Blå Eld

Blå eld

Det tar tid att skapa mästerverk, formgivaren Hertha Bengtsson behövde fyra år av experimenterande innan hon blev nöjd med servisen Blå eld. Dessa år var dock väl investerade – Blå eld räknas idag som en av 1900-talets designklassiker, och hör hemma i alla hem som vill att varje måltid ska kännas högtidlig. 

Basfärgerna i porslinet är blått och vitt, där tanken var att allt man äter från och dricker ur ska vara vitt, medan den koboltblå lasyren användes för uppläggningsfat, skålar och kannor. Servisen kan också hittas i de mindre vanliga färgerna rött, grått och grönt. Fiskbensmönstret i relief påminner om stickat garn och bör inte förväxlas med mönstret på Swedish Grace och dess veteax. Blå eld består av cirka 40 delar  strömlinjeformat flintgods med vackra detaljer som mandelformade fat och asymmetriska skålar. Servisen var i produktion mellan 1949 och 1971.

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 447 kr

Sundborn

Sundborn

Att Rörstrands design leker med konsthistoriska referenser är inget nytt. Servisen Sundborn är en hyllning till en av Sveriges mest kända konstnärer; Carl Larsson. Servisen är döpt efter orten Sundborn som ligger, omgiven av blanka sjöar, några mil utanför Falun i Dalarna. Här hittas Carl Larsson-gården, där Carl Larsson och hans konstnärsfru Karin levde och verkade. Formgivaren Pia Rönndahl har lyckats föreviga den harmoni och skönhet som råder i området. För den som vill fördjupa sig mer i Pias design rekommenderar vi att titta på designen “Mårbacka” som producerades på det populära Swedish Grace-porslinet mellan 1993 och 2008.  

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 373 kr

Koka

Koka

Hertha Bengtsson var en av Sveriges främsta formgivare under 1950-talet, även känt som keramikens guldålder. Koka var en av de serier hon formgav, en servis som består av cirka 40 delar. Serien lanserades i färgen blå, men producerades även i grönt och brunt på 60-talet. Den populära blåa versionen kallas vanligtvis för “Koka blå” och utmärks av den vackra djupblå nyansen på en vit bas. Formgivaren sa själv att målet med hennes design var att skänka glädje och trevnad i vardagen – något hon verkligen lyckades med.

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 307 kr

Picknick

Picknick

Marianne Westman gjorde inte bara den populära Mon Amie under sin tid på Rörstrandsfabriken, hon skapade också den färgstarka och lekfulla servisen Picknick. Det första som gör Picknick så speciell är porslinets former, ovaler, cirklar och trekanter, funktionsanpassade pipar, knoppar och handtag. Men det som verkligen utmärker serien är de stiliserade och färgglada mönster av frukter, fiskar och grönsaker. Mönstret kan idag hittas på nyproducerade produkter från Almedahls, som textilier, brickor och burkar, men det är endast second hand det går att hitta samma mönster handmålat på porslin. 

Mönstret till Picknick låg i kollektionsrummet i två år innan det började produceras 1956, eftersom man ansåg att designen var alldeles för knäpp och spretig. Den blev dock snabbt en av Rörstrands succéprodukter som vann otaliga designpriser och än idag är hyllas, framförallt utomlands, som en av Mariannes största succéer vid porslinsverket. Servisen består av totalt 87 delar och producerades fram till 1969.

Genomsnittligt försäljningspris på Tradera per såld annons: 633 kr

Trendar inom Rörstrandsporslin

Rörstrand, Jugend Art Noveau MAJOLIKA, ytterfoder kruka
Lucia från Rörstrand formgiven av Jakob Robertsson
RÖRSTRAND - Majolika - Bonbonjär - Jugend - Celadon - 1900-talets början
Rörstrand 6 st äggkoppar Picknick
Rörstrand Skål Gunnar Nylund H: 7,5cm
RÖRSTRAND Marianne Westman RED TOP kaffekopp med fat
Rörstrand Skål Gunnar Nylund AUX H: 6cm
6 st tallrikar i orört skick Rörstrand Blå Eld Hertha Bengtsson
4 fina djupa tallrikar Rörstrand ”Blå Eld” av Hertha Bengtsson år 1957