Hur väljer jag rätt gardiner?

Gardinerna kan vara den inredningsdetalj som skiljer ett tråkigt rum från ett underbart. I den här guiden får du inspiration och tips när du ska välja gardiner.

Gardiner – mjukar upp, ramar in och förnyar

Gardiner fyller ofta en eller flera funktioner. De kan till exempel mörklägga, skydda från insyn eller göra rummet lite vackrare genom att mjuka upp och rama in. Men att välja gardiner som känns helt rätt kan vara lättare sagt än gjort. Här får du några tips som vi hoppas ska hjälpa dig på vägen när du är på jakt efter att köpa gardiner.

1. Utgå från rummet

Rummets läge, storlek och inredning är faktorer som kommer att påverka hur nöjd du blir när du har hängt upp dina nya gardiner. När du ska välja gardiner är nyckeln därför att du utgår från rummet som de ska hänga i, inte tvärtom.

2. Ju större rum, desto tjockare tyg

Tjockleken på gardintyget påverkar upplevelsen av rummet, till exempel kan ett litet rum kännas ännu mindre om gardinerna är för bastanta. Så om du är sugen på att skaffa trendiga sammetsgardiner behöver rummet vara så pass stort att gardinerna inte tynger ner. Skira linnegardiner är däremot det naturliga valet i ett mindre rum, då tyget släpper in mer ljus och lite av ”rummet” utanför.

3. Tänk praktiskt

I vilket rum ska gardinerna hänga och vilken funktion bör de fylla just där? I ett sovrum är det extra viktigt att de mörklägger, medan gardiner i ett kök inte bör vara för otympliga, särskilt om fönstret är placerat nära vasken där det kan skvätta. Tänker du inte på de praktiska delarna redan från början finns risken att du tröttnar på gardinerna av just den anledningen.

4. Basera färgvalet på den övriga inredningen

Ta hänsyn till den övriga inredningen i rummet när du väljer färg på dina nya gardiner. I ett rum med många mörka möbler kan det vara en bra idé att bryta av med ett par ljusa gardiner, och vice versa. Det kan även vara snyggt att plocka upp en befintlig färg. Om du till exempel har en orange vas och pläd i vardagsrummet kan du komplettera med ett par orangea gardiner.

5. Häng gardinerna så att rummet ser större ut

Genom att placera gardinstången nära taket och se till att den är bredare än fönstret skapar du illusionen av en högre takhöjd samt ett bredare fönster, samtidigt som du maximerar ljusinsläppet. Detta är ett tips som du kan ta med dig oavsett rummets storlek.

Vad du bör ha i åtanke när du ska köpa gardiner:

Gardiner till kök

Det är lätt att hänga upp sig på att gardinerna i ett kök ska vara praktiska, men såvida fönstret inte är placerat där det kan skvätta finns det faktiskt ingen anledning att begränsa sig till en viss modell. Om köket är stort och har flera fönster kan du med hjälp av gardinerna skapa en matsalsdel och en matlagningsdel – snygga gardiner där du äter och praktiska där du lagar.

Gardiner till vardagsrum

I vardagsrummet passar de flesta gardiner, men utgå från rummets befintliga färger för ett balanserat helhetsintryck. Tänk dessutom på att om vardagsrummet har västerläge kan kvällssolen reflekteras i tv:n, så om du vill försäkra dig om att det inte ska hända kan det vara bra att skaffa ett par mörkläggningsgardiner eller persienner.

Gardiner till sovrum

Mörkläggningsgardiner är A och O i ett sovrum. Även om det inte behövs under vinterhalvåret är det för många ett måste under årets ljusare månader. Men om du inte vill ha ett par tjocka gardiner, kan du välja de skira och transparenta som du gillar, och komplettera med en rullgardin i samma färg.

Hitta gardiner på Tradera

Här på Tradera kan du hitta gardiner av alla dess slag i olika design och färger — allt från retrostil till mer modern. Välj bland olika varumärken som Hemtex, Cellbes och Jotex, samt olika modeller som kappor och panelgardiner

Du kan även sy dina egna gardiner. Se möbeltyger och hemtextil och hitta något som passar din inredning och personliga stil. 

Trendar inom gardiner

Inga annoser hittades