Hydroponisk odling – allt du behöver veta för att komma igång

Även om hydroponisk odling, det vill säga att odla utan jord, är på tapeten just nu är hydroponik allt annat än en ny företeelse. Den första boken som tar upp hydroponiska system publicerades 1627, och hydroponik har varit trendigt i perioder sedan dess. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång med din egen odling.

Vad är hydroponisk odling och hur fungerar det?

En hydroponisk odling är en jordlös odling där plantan endast förses med näring och vatten. Tittar vi närmare på själva ordet betyder hydro vatten och tonic arbeta – det vill säga arbetande vatten. I ett hydroponiskt system blir det lättare för plantan att ta till sig såväl syre som vatten, vilket leder till att den växer snabbare. Olika plantors näringsbehov varierar, men generellt är 1-2 ml/liter vatten en bra utgångspunkt. Nyckeln till att plantan inte ska bli övervattnad är att låta ovandelen av rotsystemet hänga fritt i luften – det enda du behöver göra är att hälla upp rätt mängd vatten.

Vilka är fördelarna med att odla hydroponiskt?

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet kan hydroponisk odling vara något för dig – antingen som ett komplement om du vill förlänga odlingssäsongen eller om du inte har en trädgård att odla i. Även om odlingen i sig inte behöver ta särskilt mycket plats får du snabbt en stor skörd, särskilt om du odlar sallad, basilika eller persilja. Det finns dessutom flera praktiska fördelar med att odla hydroponiskt, du slipper till exempel att: 

 • Släpa hem tunga jordsäckar och få jordspill på golvet.
 • Oroa dig för att övervattna dina växter.
 • Skaffa blomvakt när du ska åka på semester.
 • Hantera jordburna sjukdomar som drabbar växterna.

Vad kan man odla hydroponiskt?

Allt som växer ovan jord går att odla hydroponiskt, men vissa plantor är mer tacksamma att odla än andra. Tänk på att välja sorter som du kommer att vilja äta – äter du sällan tomater finns det ingen anledning att odla just det. Genom att utgå från plantan kan du sedan välja ett hydroponiskt system som främjar just den.

Plantor som är lämpliga att odla direkt i vatten:

 • Samtliga salladssorter
 • Örter med blad, till exempel koriander, basilika & dill
 • Gurka

Plantor som är lämpliga att odla med lecakulor:

 • Tomater
 • Chili
 • Jordgubbar
 • Smultron
 • Grövre örter
 • Blommor

Tänk på att grönsaker som tomater, gurka, aubergine och chili, tar betydligt mer plats än örter och sallad.

Vad finns det för hydroponiska system?

Hydroponiska system kan delas in i passiva och aktiva. Väljer du ett passivt odlingssystem behöver du vattna själv, medan ett aktivt system har pump och slangar som sköter bevattningen. Aktiva system är vanligtvis dyrare, mer skrymmande och sällan helt knäpptysta. För dig som är nybörjare inom hydrokultur rekommenderar vi ett passivt system. Av samma anledning som att någon som ska testa en sport inte behöver köpa sprillans ny utrustning är det bättre att först testa en enklare variant för att se om hydroponik är något för dig.

Vad behöver man för att börja odla hydroponiskt?

Även om det finns en uppsjö av mer eller mindre avancerade hydroponiska system behöver du inte köpa någon dyr utrustning för att lyckas med odlingen. De nödvändiga delarna är frön, näring och pluggar att så fröna i. I övrigt bestämmer du själv om du vill bygga din egen lösning eller köpa ett färdigt odlingssystem. Här på Tradera kan du hitta det mesta du kan tänkas behöva när du ska odla hydroponiskt, allt från frön till hela system.

Hydroponisk odling DIY

Om du vill bygga din egen hydroponiska lösning är ett alternativ att köpa en liten genomskinlig plastlåda och borra hål i den. I hålen placerar du sedan pluggarna som du har sått dina frön i och fyller upp lådan med vatten. En enklare variant är att skära av en vanlig pet-flaska på mitten och vända upp-och-ner på toppen av flaskan. Därefter fyller du botten med vatten och sätter i pluggen i öppningen. Tänk på att lämna en luftspalt så att plantan får syre.

Startkit för hydroponisk odling

Du som snabbt vill komma igång och odla utan att bygga ett eget odlingssystem kan skaffa ett startkit för hydroponisk odling. Dessa kommer i olika utformningar, med eller utan syrepump och växtlampa. Ta en titt i vår nya växtkategori, här kan du med största sannolikhet hitta allt du behöver för att börja odla utan jord.