Köpa och sälja begagnat lego? Tänk på det här!

Som många andra har du säkert tänkt tanken på att sälja ditt gamla lego – men vad är värdefullt och vad är fördelarna? Vi ger dig tipsen som ökar värdet och som får fler att köpa just ditt lego.

Lego är en älskad produkt som många barn och vuxna har byggt och skapat världar och konstruktioner med genom åren. Andrahandsmarknaden för lego är stor och utbredd över hela världen vilket gör det spännande att både sälja och köpa. För det finns alltid en möjlighet att någon har den figur eller bit som saknas för att göra ett bygge komplett.

Fördelarna med begagnat lego

Här på Tradera är det många som säljer sitt begagnade lego – allt ifrån duplo och basic & creator till enstaka figurer. Fördelarna med att sälja begagnat lego är många. Dels är det hållbart att sälja det vidare till någon som faktiskt uppskattar det mer än du gör – och som troligtvis kommer använda det till att bygga fantastiska konstruktioner eller färdiga byggsatser. Sen finns det alltid en möjlighet att det lego du har hemma innehåller samlarobjekt eller en värdefull bit, vilket gör att du faktiskt kan få upp till tusentals kronor för vissa objekt. Att du får mer plats till annat när du sålt ditt lego är förstås bara en bonus.

Vilket lego är värdefullt?

Vet du med dig att du har enskilda och oöppnade set med både kartong, manualer och beskrivningar kan du räkna med att det finns ett samlarvärde. Samma sak om allt är i bra skick, utan repor och skador. Behöver du tvätta av ditt lego? Gör det genom att lägga det i ljummet vatten med lite diskmedel – men skrubba aldrig eftersom det kan ge fula repor.

För att få reda på vilka set som är extra värdefulla är det bra om du har numret på setet. Det kan du ofta hitta i manualen eller på kartongen. Genom att söka efter setet på sidor för entusiaster (exempelvis Bricklink) så kan du ta reda på ungefär hur mycket pengar du kan få för ditt lego. Tänk också på att det kan vara svårt att värdera lego eftersom det oftast finns flera tusentals set och att vissa av dem kan ha nyproducerats. Det gör värderingen lite mer komplicerad. Men det kan alltid vara värt att lägga upp för auktion och se vad som händer.

Här är lego du kan tjäna pengar på:

  • Minifigurer – Finns i många olika samlarserier, men här är de äldre seten oftast mest värdefulla som samlarobjekt. Vissa figurer kan ha kommit i flera olika släpp – då kan det vara kul att ha alla versioner av en och samma figur. Luke Skywalker från Star Wars brukar som exempel vara populär att samla på.
  • Lego Star Wars - Har du det stora samlarskeppet Millenium Falcon (10179) från 2007 kan du skatta dig lycklig. Det har nämligen sålts för tiotusentals kronor på här på Tradera. Men det finns även andra intressanta samlarobjekt att hålla koll på under temat Star Wars, exempelvis Venetor-Class Star Destroyer, Imperial Star Destroyer eller Death Star.
  • Äldre ikoner – En gammal goding från 1978 är den gula borgen (375) med torn, tinnar och tillhörande riddarfigurer. Det räknas som ett av de mer eftertraktade seten, så håll utkik efter legoikoner både när du ska köpa eller sälja.
  • Lego Creator och Lego Exclusive – De här unika och avancerade seten är ofta dyra i inköp och byggs kanske bara upp någon enstaka gång. Därför behåller de också värdet i högre utsträckning än annat lego. Exempel på byggsatser kan vara arkitektoniska verk som Taj Mahal eller det populära Café Corner (10182).
  • Unika samlingar – Lego som bara funnits under en speciell period, kopplade till serier eller kända figurer, tenderar att stiga i värde. Här behöver det heller inte handla om speciellt gamla modeller. De från början av 2000-talet kan vara minst lika värdefulla som riktigt gamla set.

Sälja stora mängder lego

Har du mycket blandat lego? Då är det allra bäst att försöka sortera det. Ju mer tid du lägger ner på att själv sortera och värdera desto lättare är det att kunna hitta de där dyrgriparna som andra vill ha. Hittar du något av värde kan du satsa på att lägga ut enstaka bitar eller set till försäljning. Annars finns det självklart möjlighet att sälja blandat lego i stora mängder, men då får du betydligt mindre pengar än om du hade sållat lite. Det är många som lägger ut större samlingar av osorterat lego här på Tradera, och med lite tur så brukar auktionerna kunna ge ett par hundralappar till säljaren.

 

Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom Lego

50kg Lego Star Wars, Ninjago, City, Marvel, Castle Ska bort (Inget slutpris)
Lego Harry Potter Hogwarts ca 1,9Kg
11 kg lego blandat
LEGO Police Station 10278
LEGO Technic Bugatti Chiron 42083
LEGO 10267 - Gingerbread House
Lego minifigur StarWars sw0002b Boba Fett
Lego star wars walmart exclusive 3 set in 1 år 2022
Lego Harry Potter 40598 Gringotts vault