Laga porslin på rätt sätt

Sekunden du ser favoritkoppen falla mot golvet kan kännas evighetslång. Samtidigt går det så snabbt att du kanske inte kan hindra den från att gå i bitar. Med lite tur går den kanske bara mitt itu eller får ett litet nagg i kanten – då kan du oftast laga den själv. 

 – Det som fungerar bäst att laga hemma är modernt porslin som är hårt och inte så poröst. Exempel på det är mer nutida bruksföremål från Rörstrand eller Gustavsberg, säger porslinskonservatorn Margareta Roszkowska.

Till henne lämnar kunder ofta in äldre porslin, som antika figuriner och urnor. Men även föremål som är tillverkade av lera, keramik, alabaster och gips. Sådana föremål som är svårare att laga hemma och som kräver individuell bedömning innan de lagas.

– Jag brukar se det som att jag är en läkare som måste titta på varje patients behov. Men det är jättesvårt att säga exakt hur man ska laga ett specifikt föremål, för det skiljer sig åt beroende på vilket material, kvalitet och vilken yta det har, säger hon och fortsätter:

– För att kunna laga porslinet själv är det viktigt att det fått en fin brytning och att bitarna passar ihop. Helst ska det inte vara fler än två bitar, men är man duktig så kan man få det snyggt även om det är fler. Har det gått flisor är det också svårare.

Att få till en snygg lagning hemma kan vara utmanande. Ofta när vi lagar porslinsföremål hemma gör vi misstaget att använda samma typ av lagningsmetod för alla material och ytor, eller att vi använder lim som gulnar med tiden.

– Om porslinet limmas ihop på fel sätt från början så blir det också svårare och dyrare att laga föremålet på ett professionellt sätt vid ett senare tillfälle.

Vad kan man inte laga hemma?

– Antika föremål som kan bli förstörda om man inte gör det professionellt. Samma sak med keramik där man vill laga själva glasyren och få den att se ny ut. Ibland behöver man använda en ugn för att bränna ihop vissa föremål, avslutar Margareta Roszkowska.

Laga porslin med mjölk och guld?

Har du haft oturen att få en spricka i ditt bruksföremål, eller att det rentav gått sönder, kan det kännas skönt att veta att andra upplevt samma sak. Efter lite efterforskning på nätet kan det dyka upp mer tveksamma metoder som kan vara spännande att testa, men som varken gör till eller från för själva lagningen. Ett exempel på något som många är beredda att prova är att försöka laga porslinsskärvorna med varm mjölk. Något som tyvärr inte funkar, hur praktiskt och miljövänligt det än hade varit.

En populär teknik som faktiskt fungerar fint handlar om att laga porslinssprickor med guld. Kintsugi är en gammal japansk metod där keramikskärvor lagas med lim och guld för att framhäva sprickorna istället för att dölja dem. På så vis blir skadorna något vackert - värt att visa upp. Kintsugi är något du kan få till hemma med hjälp av ett färdigt kit. Då behöver du inte oroa dig för att sprickorna kommer att synas, eftersom det är själva poängen. 

Guide: så här lagar du ditt porslin eller keramikföremål

  1. Börja med att undersöka ditt föremål. Är det porslin? Keramik? Ett föremål som du vill använda som bruksföremål igen? Är det bara nagg i kanten? Något som behöver målas efteråt?
  2. Hitta rätt lim eller lack för ditt material – hobbylim eller snabbtorkande lim finns i konstnärsbutiker och i hobbyaffärer. Är det en flisa så kan den behöva tätas med porslinsfyllning.
  3. När du hittat rätt metod ser du till att samla ihop alla små delar och flisor av ditt föremål.
  4. Kolla att alla delar passar ihop.
  5. Smeta ut lim på ena skärvan. Här är det viktigt att inte dra på för mycket lim, utan se till att det är riktigt tunt. Och om du använder snabbtorkande lim ska du tänka på att det ska vara genomskinligt.
  6. För ihop de bitarna så att de passar perfekt mot varandra. Här är det viktigt att du jobbar snabbt så det inte torkar innan du fått det på plats.
  7. Håll ihop bitarna så länge som anges för respektive lim.
  8. Ställ försiktigt ner ditt föremål och tänk på att låta det stå och vila någon dag innan du använder det.
  9. Skulle det komma lim runt själva sprickan så kan du eventuellt torka bort det med aceton - men väldigt snabbt så det inte tränger ner i själva lagningen.
  10. Beroende på var sprickan sitter så kan det påverka hur du kan använda ditt föremål. Det kanske inte kommer att gå att bära något tung eller varmt i föremålet. En del lim klarar av att du diskar föremålet för hand, men kan däremot förstöras om du diskar i maskin.

Köp keramik & porslin på Tradera

På Tradera kan du köpa vacker svensk keramik & porslin från kända varumärken som Rörstrand, Upsala Ekeby och Höganäs men även utländskt keramik & porslin så som Bavaria och Arabia, kända för sina karaktäristiska muminmuggar. 

 

Text och foto: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom porslin

GUSTAVSBERG MAJOLIKA Jugend Maskroskrukan ytterfoder
RÖRSTRAND Jugend Art Nouveau ytterfoder stort kruka
Hyacint Arthur Percy Gefle
Gustavsberg Adam Stig Lindberg Kaffekoppar Med Fat 2st
FIRMA SVENSKT TENN ERNESTINE SALERNO ITALY ASSIETT FAT BLOMMA PENSÉ GRÖN
YTTERFODER, Warnow, jugend, omkring år 1900.
Arabia Mumin Mugg Mumindagen 2018
Muminmugg, snorkfröken, Arabia
Figurin, Katt, ALDO LONDI, Bitossi, Rimini Blu, Italien, Stengods, 1960-tal