Playstation – allt du behöver veta om spelkonsolerna från Sony

Har du någon gång spelat tv-spel? Då är det ganska troligt att du använt en konsol från Playstation. Om inte? Då lär vi dig allt du behöver veta om de klassiska spelkonsolerna här.

Bland de stora aktörerna inom spelutveckling är Sony ett märke som levererat flera populära och uppskattade tv-spelskonsoler. Den första spelkonsolen som kom ut 1994 fick namnet Playstation och har sedan dess vidareutvecklats till flera varianter, den ena mer tekniskt avancerad och välanpassad till spelaren än den andra. Det som gör Playstation till en favorit för många är bland annat de innovativa spelen och kontrollerna som har en förmåga att nästan vara lika avancerade som själva konsolen i sig.

Playstation 2 – konsol med klassiska spel och tillbehör

Den här konsolen som lanserades vid millennieskiftet har blivit en riktig klassiker. Med över 150 miljoner sålda exemplar i världen har den blivit en populär följeslagare som gett användaren tillgång till fantastiska spel i olika kategorier. Fortfarande spelas många av dem i hem runt om i världen. Du känner väl till karaokespelet Singstar? När det lanserades blev det en stor succé bland oinvigda och musikintresserade spelare som direkt började sjunga i den tillhörande mikrofonen hemma i vardagsrummet.

Det som banade väg för kommande spel med VR-teknik var den lilla kameran som gick att ställa bredvid enheten. Med den blev man filmad och det gav upphov till en ny variant av spel, även om de stora genombrotten kom med senare konsoler. En användbar funktion med Playstation 2 var att den gick att använda som DVD-spelare när man behövde en paus ifrån spelandet, något som idag har ersatts av strömningstjänster. Några tillbehör som fortfarande går att hitta på Tradera är de specialutformade handkontrollerna (Buzzers) till frågespelet Buzz eller de verklighetstrogna gitarrerna till Guitar Hero 2 och 3.

En stor fördel med den här gamla trotjänaren är att den är bakåtkompatibel och det går att spela nästan alla spel från den första originalvarianten Psone. Det är något som gör att många fortfarande tycker att konsolen hänger med i tv-spelsmatchen.

Playstation 3 – mer än bara en spelkonsol

Den efterföljande spelkonsolen från Sony kom ut på marknaden 2006, och då hade företaget även släppt den bärbara spelenheten PSP något år tidigare. Men med PS3 breddade och utvecklade Sony spelkonsolernas funktioner ytterligare. Den här enheten fokuserade på ett då revolutionerande stort medieutbud för användarna. Genom att släppa plattformen Playstation Network så kunde (och kan!) spelaren se på film, kommunicera, ladda ner spel och lyssna på musik genom en och samma konsol. En nyhet på den här konsolen var att den kunde hantera formatet Blu-Ray. Den funktionen kan vara väldigt användbar än idag – det är bara att damma av de gamla filmerna i bokhyllan och börja kolla.

De tillbehör som släpptes till den tidigare enheten är även såna som spelarna kan ha nytta av även i den här konsolen, men i uppdaterade varianter. Populära musikspel som tog över stafetten efter succén med Singstar är både Guitar Hero och Rock Band, där det tillhörande trumsetet kanske var en bidragande orsak till fascinationen för den här generationens musikspel.  

Även om Playstation 2 har nått stor framgång och haft ett gediget spelutbud så har inte Playstation 3 varit sämre. Till den här konsolen finns många populära titlar - Gran Turismo 6, God of War, Uncharted 2 och 3 samt flera varianter av Batman.

Playstation 4 skapar nya spelvärldar med VR-teknik

Den stora uppgraderingen av PS3 kom ut 2013 i form av Playstation 4-konsolen. Det är en tv-spelskonsol som till funktionerna skiljer sig en del från de tidigare konsolerna genom att bjuda in till mer social interaktion kring spelandet.

Det gör den bland annat genom den unika och trådlösa handkontrollen Dualshock 4. Den ger användaren möjlighet att direkt dela med sig med av både bilder och videoklipp från spelandet tack vare share-knappen. Med den här kraftfulla handkontrollen är det på så sätt lätt att inspirera fler i vänkretsen till att hoppa in och spela. Du kan hitta flera modeller av PS4-kontroller här på Tradera. 

Ett spännande tillbehör som också skapat en stor hype är Sonys egna VR-headset med flera tillbehör och exklusiva spel. Till spelet Firewall Zero Hour går det exempelvis att använda sig av en kontroll (PS4 VR Aim Controller) som känner av hur du rör dig och hur du skjuter mot fiender i spelet. För att kunna använda dig av VR-tekniken behöver du tänka på att ha både en Playstation Camera och en lämplig handkontroll – antingen PS4-kontrollen eller den rörelsekänsliga Playstation Move.

Du kan använda VR-tekniken både till konsolerna PS4 och till Playstation 4 Pro, vilken är den kraftfullaste enheten av PS4-konsolerna. Det som skiljer originalversionen från Pro-varianten från 2016 är att den senare har mycket bättre teknisk prestanda. Exempelvis har den stöd för 4K, vilket skapar en krispig och naturtrogen bild. Det vill säga om du har en skärm eller en tv som också stödjer det formatet.

7 populära spel till PS4:

 • Fifa
 • Killzone: Shadow fall
 • Assasin’s Creed
 • Gran Turismo Sport
 • Uncharted 4: A Theif’s End
 • Call of Duty: Modern Warfare
 • Marvel’s Spider-Man

Sony Playstation 5 – snabbare, enklare och nya spelkontroller

Den 19e November 2020 släpptes Sony nästa spelkonsol, Playstation 5. Konsolen har länge varit efterfrågad och den har inte gjort användarna besvikna. Med sin nya design ser spelkonsolen nästan ut som ett rymdskepp och är betydligt större än tidigare modellerna Playstation 3 och Playstation 4. Detta är ett resultat av den nya 7nm processorn som kräver ett större avkylningssystem.

PS5 har utan tvekan tagit tv-spel till en ny nivå och väckt liv i de viktigaste delarna av hela spelupplevelsen. Den revolutionerande DualSense-kontrollen är ett bevis på att Sony vill förändra spelkänslorna framöver hos användarna med sin nya snygga design som påminner om föregångaren Dual Shock 4 från Playstation 4. Kontrollen har förutom en utomordentlig passform i spelarens händer även haptisk feedback som gör att vi känner av spelmiljön direkt i händerna på en helt annan nivå än tidigare.

Efterfrågade spel som släppts för Playstation 5:

 • Marvel’s Spider man: Miles Morales Ultimate Edition
 • Call of Duty: Black Ops Cold War
 • NBA 2k21
 • FIFA 21
 • Godfall
 • Demon’s Souls

Något som är värt att nämna är att majoriteten av alla tidigare Playstation 4-spel även går att spela på Playstation 5. Hos oss på Tradera kan du köpa och sälja begagnade eller oanvända PlayStation 5, PS5-spel och många andra tillbehör till Playstation 5.

Trendar inom Playstation spelkonsoler

Playstation 5 med alla original tillbehör
ps5 dualsense edge
NYSKICK! PS5 TV-spel The Last Of Us Part I 1
Playstation 5 disc version jättefint skick .lågt utrop! 🙂
Trådlös DualSense Edge-handkontroll till PlayStation 5
Elden Ring Launch Edition PS5
Elden Ring PS5
God of war ragnarök
Hogwarts Legacy