Proffstipsen: Så inreder du balkongen

Sommaren är balkongens och uteplatsens högtid då många flyttar ut för lässtunder, frukostar och kvällshäng. Men hur skapar du en mysig och hemtrevlig balkong som du sent vill lämna? Inredningsproffset Hanna Rydman ger dig svaren!

En balkong ska uppfylla många behov och ha olika funktioner. För att skapa en trivsam plats ute behöver du tänka igenom vad du vill kunna använda balkongen och platsen till, speciellt om du har ett litet utrymme att inreda. Vill du kunna duka upp en stor middag eller vill du skapa en liten och intim plats där du kan sitta och läsa? Oavsett vilket så behövs inspiration på allt från vilka utemöbler och växter, kuddar & mattor som kanske kan komma att behövas för att skapa en trivsam uteplats!

– Jag skulle leta upp tre bilder på uteplatser eller balkonger som jag verkligen gillar för att ha något att utgå ifrån. Sen skulle jag försöka efterlikna den känslan och härma stilen. Det är också en bra grej för att sen kunna gå tillbaka till bilden och fråga sig om det blev som man tänkt sig, säger inredaren Hanna Rydman som stylat många hem och utemiljöer i arbetet med sitt företag Rydmanshem.

När du planerar din uteplats så är det bra om du försöker skapa en röd tråd där färger och nyanser hänger ihop och bildar en enhet. Jordnära färger och naturtoner är ofta ett säkert kort för att skapa en ombonad känsla.

– Ofta så handlar en mysig uteplats om att få till harmoni bland färgerna. Bestäm en färgskala och ett par färger som du använder dig av. Annars blir det lätt för spretigt och ser inte heller lika genomtänkt ut, säger Hanna.

Växter, kuddar och mattor till balkongen

För att skapa en mysig uteplats så är blommor och växter en viktig ingrediens. Precis som att använda många olika textilier - kuddar, mattor och filtar. Det är sånt som det gärna får finnas ett överflöd av på en balkong.

– De flesta tar inte i när de inreder. Många lägger en kudde på en stol eller tänker att det räcker med någon enstaka växt. Ofta behöver man maxa med både växter och textilier. Tänk mer av allt! säger Hanna Rydman.

Du kan med fördel ha en eller flera korgar på uteplatsen där du förvarar alla extrakuddar och filtar. Har du mycket plats så tipsar Hanna Rydman om att ha en stor matta, gärna en orientalisk variant. För ett mer tåligt och hållbart alternativ är annars en sisalmatta perfekt eftersom den ger också en naturlig känsla på uteplatsen.

– När det kommer till textilier tänker jag snarare på färgskalan än på val av material. Kolla på vad husfasaden har för färg – är den gul så kanske du inte ska ha gula kuddar. Tänk också på att gärna ha kuddar som går att puffa till, det blir både skönare och snyggare.

Växter till uteplatsen kan gärna vara sånt som du också har användning av. Olika kryddor som du bara kan hämta in till matlagningen är perfekt att ha i krukor eller balkonglådor. Klockmalva och pelargon är två växter som ger uteplatsen lite färg och som du också kan ta in när utesäsongen är över. Använd gärna hängamplar till växterna för att bygga på höjden, skapa nivåer och på så sätt göra balkongen större.

Hur skapar jag en mysig belysning på balkongen?

– Ljusslingor är ofta trevliga på kvällen, men kanske inte lika mysiga på dagen. Jag tycker att de svarta varianterna med stora glödlampor passar till det mesta och går att hänga upp på olika sätt. Istället för att vira runt exempelvis balkongräcket så kan du gärna sätta slingan i ett sjok någonstans. Ofta finns det fästen för att hänga upp klädgalgar – de är perfekta för att vira upp slingan på. Har du den runt balkongräcket tycker jag att man täcka mycket av slingan med växter, säger Hanna Rydman.

Hannas snabba och superenkla tips för en härligare uteplats

  • Torka av sittytor och balkongräcken – det kommer du långt med!
  • Använd det du har hemma. Ta exempelvis kuddar inifrån.
  • Tänk på att intrycket inte ska vara plottrigt även om du har mycket av allt!
  • Odla grönsaker och så blomfrön så får du precis det du vill ha.
  • Istället för att göra hål och sätta upp spaljéer på väggen kan du använda armeringsjärn som du lutar mot väggen. Perfekt för klätterväxter!

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom balkonginredning

Chamber Vase från HAY
Rörstrand Sarek Olle Alberius Vas och Skål
Scindapsus Mayari (Exotica variegata)
Monstera Adansonii Variegata
Loungegrupp för trädgården med dynor 6 delar svart PVC
Picnic Robust 180 sittgrupp Inkomplett
KOMPLETT DUBBELSIDIG KUDDE SVART ELEFANT - SE VÅR BUTIK MED 100-TALS VAROR
KOMPLETT DUBBELSIDIG KUDDE MORRIS PINK N ROSE - SE VÅR BUTIK MED 100-TALS VAROR
MODERN FOTOGENLAMPA BORDS ELLER TAKHÄNGD MODELL I GLAS & PLÅT