Så mycket kan dina gamla Pokémonkort vara värda

Visste du att din barndoms Pokémonkort kan vara värda tusenlappar? Här berättar vi vilka Pokémonkort som är mest värdefulla och vad du ska tänka på när du säljer dem i andra hand.

Pokémonkort – populära på andrahandsmarknaden

Om du har en stor samling Pokémonkort nere i källaren och funderar på att ge bort dem till en yngre släkting kanske du ska tänka om – de kan nämligen vara en riktig guldgruva. De första Pokémonkorten släpptes 1996 och när mobilspelet Pokémon Go lanserades 2016 fick alla slags Pokémonprodukter ett uppsving. Drygt tio år efter att korten lanserades stod de för över 80% av den Europeiska kortspelsmarknaden. Idag är Pokémon världens snabbaste växande mediefranchise, vilket resulterat att gamla spelkorten från 90- och 00-talet kan vara värda en förmögenhet. Och passionerade samlare av Pokémonkort verkar det finnas gott om - ibland säljs enstaka kort och set/boxar för tio tusentals och ibland till och med hundra tusentals kronor här på Tradera.

Så uppskattar du Pokémonkortens värde

Pokémonkort kan för den oinvigde se mer eller mindre likadana ut, men ändå värderas olika. En tumregel är att ju mer unikt kortet är, desto högre pris. I de flesta fall är kort från de tidigaste serierna dyrare än nya kort, men det finns undantag. Hur ovanligt kortet är i paketen påverkar också, ofta finns det ett par guldkorn i varje serie som är ovanliga och svåra att hitta. Dessutom finns det andra faktorer som påverkar Pokémonkortens värde, såsom skick, utgåva och hur stor efterfrågan är.

Gradering av skicket på kortet

Det finns flera företag som värderar Pokemonkort, det största heter PSA. Dit kan man som skicka sina kort för att få dem graderade utifrån yta, kanter, hörn och centrering. Skalan som används går från 1-10 där 10 är bäst, en extremt svår gradering att uppnå. Det är inte ens säkert att ett kort som kommer direkt ut ur ett paket uppnår den. Det är den här graderingen som används när du ser annonser med kort där “PSA10” står i texten. 

Olika utgåvor

Vilken utgåva ett kort tillhör har också stor påverkan på priset, trots att man som lekman i vissa fall knappt ser någon skillnad på dem. Det finns fyra olika utgåvor att känna till, det första man ska titta på är om kortet har en “1st edition”-symbol i det nedre vänstra hörnet. Om det finns gäller det att skilja på om kortet har en skugga till höger om bildrutan. Dessa två varianter kallas “First edition” och “First edition (Shadowless)”.

Om kortet saknar “1st edition”-symbolen kan du titta efter en skugga direkt, om det saknas kallas utgåvan “Shadowless” och om det finns kallas den “Unlimited”.

Om du inte har några sällsynta kort i din samling finns det fortfarande många samlare som är på jakt efter kompletta samlingar eller Pokémonboxar. I dessa fall kan du med fördel sälja korten tillsammans istället för styckvis.

Pokémonkorten med högst värde

Holografiska Base Set First Edition

Base Set-korten var de första engelska Pokémonkorten som gavs ut. Av de 102 korten i den ursprungliga utgåvan från 1999 var 16 av dem holografiska. Dessa är än idag väldigt eftertraktade och om du skulle hitta ett Pikachu- eller Charizardkort i din samling har du goda möjligheter att tjäna pengar på ett enstaka kort.

Shining-kort

Shining-korten släpptes 2001 och 2002, som hemliga kort i utgåvorna Neo Revelation respektive Neo Destiny. Sannolikheten att få ett glänsande Shining-kort var 1 på 300, vilket gör dem extremt sällsynta och därmed väldigt exklusiva. Om ditt kort är i fint skick kan du tjäna så mycket som 1 000 - 5 000 kr.

Pikachu Illustrator

År 1998 anordnade den japanska mangatidningen CoroCoro en teckningstävling där vinnarna vann varsitt Pikachu Illustrator-kort. Vid den här tidpunkten fanns endast 41 exemplar av kortet. Idag uppskattas 19 av dem fortfarande existera. 2019 såldes ett enda Pikachu Illustrator-kort för 224 250 dollar, vilket gör det till världens dyraste Pokémonkort.

20th Anniversary 24-karat Gold Pikachu

Det är dock inte bara gamla Pokémonkort som är värdefulla. För att fira Pokémons 20-årsjubileum tillverkades ett speciellt Pikachukort – av 24-karats guld. Det enda sättet att få ett exemplar av det gyllene kortet var att delta i ett lotteri som hölls 2018 och den som vann fick chansen att köpa kortet för 20 000 kr. Kortet kan dessvärre inte användas i vanliga Pokémonturneringar, det är ju som sagt gjort av guld.

Enskilda värdefulla Pokémonkort som sålts på Tradera

Några av de dyraste Pokémonkort som sålts på Tradera ingår i de två första kategorierna ovan. 

  • En “Crystal Lugia” PSA10 såldes i oktober 2020 för 80 000 kronor
  • En tysk 1st edition “Charizard” (Glurak) holo PSA9 såldes i november 2020 för 65 000 kronor
  • En first edition base set Charizard, PSA7 såldes i september 2020 för 60 000 kronor

Värdefulla set/boxar som sålts på Tradera

  • En oöppnad first edition box från setet "Neo Destiny", släppt år 2002, såldes i januari 2021 för 450 000 kronor
  • Ett komplett first edition Pokemon Shining set (11 kort), PSA 9, samt 10 Skyridge holografiska kort såldes i februari 2021 för 195 000 kronor
  • En unlimited booster box från setet “Gym Heroes” (36 förpackningar, 11 kort i varje) såldes i februari 2021 för 115 000 kronor 
  • En oöppnad kartong med 36 booster packs (11 kort i varje) från setet “Neo Destiny” från 2002 såldes i maj 2020 för 112 100 kronor

Vad du ska tänka på när du säljer dina Pokémonkort

När du ska sälja dina Pokémonkort är det viktigt att du ger en tydlig beskrivning av kortet i annonsen, då det gör det lättare för potentiella köpare att hitta dit. Definiera gärna kortets skick, upplaga och vilken Pokémon som är avbildad. Ladda dessutom upp flera bilder på kortet eller samlingen, så att köparen vet vad som väntas.

Hur förvarar man värdefulla Pokémonkort?

Det finns speciella pärmar att sätta in korten i. Tänk dock på att inte sätta dem två och två, eftersom det kan göra att de gnuggas mot varandra och nöter på korten. Se också till att skydda dem från damm och fukt. Riktigt värdefulla kort förvaras ibland av samlare i bankfack.

Pokémonkort med stort intresse just nu