Så tvättar du mattan hemma

Hur tar man bort fläckarna på den enfärgade, mönstrade, vävda eller släta mattan? Oavsett vad du har för matta hemma så är det viktigt att veta hur du tar hand om den. Med de här populära tipsen kan du få bort onödiga fläckar!

En bra matta kan ge den perfekta känslan av lyx och hållbarhet i ett hem. Den ska vara skön och värmande att sätta fötterna på under kalla morgnar, samtidigt som den ska funka att ha under ett stort matbord där smulor och skräp samlas. De senaste åren har ryamattor, sammetsmattor eller klassiska röllakan fått pryda våra golv och inreda våra hem. Även om trenderna varierar är det viktigt att ha rätt matta på rätt plats, eftersom olika material och kvaliteter fungerar på olika sätt.

Rätt matta på rätt plats

  • När helgmiddagen fortsätter in på småtimmarna kan det vara skönt att ha en matta att vila fötterna på under middagsbordet. Skulle det ha hamnat lite smulor under bordet så gör det heller inte så mycket om det ligger en slät ullmatta eller röllakan där. Ullens smutsavvisande egenskaper gör nämligen att den kan stå emot fläckar och är tålig på platser som är lite extra utsatta. Är mattan dessutom vändbar är det bara ett plus i kanten.
  • Tycker du att det är klurigt att hitta rätt matta till vardagsrummet? Det är kanske inte konstigt, eftersom möjligheterna är många. En äkta persisk matta är nästan alltid tilltalande - och är den tillverkad i ull, handknuten och hårt pressad så klarar den mer än du tror. Vill du däremot ha en matta där fläckar faktiskt kan gömma sig bra så kanske en ryamatta med längre lugg är att föredra.
  • I köket samsas både människor, mat och dryck tillsammans. Därför kan det kännas självklart att ha en matta som tål det mesta. I många år har trasmattan varit en trogen följeslagare i människors kök, eftersom den både är vändbar och kan tvättas snabbt. En annan funkisfavorit som passar perfekt i både retrohem och minimalistiska lägenheter är plastmattan. Praktisk och enkel att torka av!

 

Så behandlar du fläckar på mattan

Det är en stor fördel om du inte låter fläckar torka in, utan tar hand om dem på en gång. Som fläckborttagare kan galltvål eller såpa funka fint. Skrubba heller aldrig bort fläckar på mattan, stryk hellre försiktigt. Skulle du behöva en snabbtvätt av mattan går det alltid att vända den upp och ner och piska den i snön.

Prova alltid metoderna på en liten del av mattan först så att du vet att det inte förstör färg eller material. Är du osäker så lämna hellre in mattan till en professionell mattvätt.

 

Ta bort rödvinsfläckar

Många har provat att hälla salt på rödvinfläcken, men ibland är fläcken för torr. Då kan du behöva hälla på vätska i form av kallt vitt vin eller mineralvatten. Därefter häller du över salt eller bikarbonat. När vinet sugits upp kan du prova att badda med mattrengöring eller fläckborttagning. Upprepa om det skulle behövas.

Få bort fettfläckar från smink och mat

Första steget är att försiktigt skrapa bort det överflödiga ämnet. Är fläcken kvar kan du prova att lägga över ett läskpapper, hushållspapper eller kaffefilter. Därefter använder du strykjärn för att försiktigt stryka bort fettet. Ett annat alternativ är att hälla potatismjöl över fettfläcken. Därefter behandlar du med mattrengöring eller fläckborttagning.

Hur får man bort stearin?

Vita stearinljus:

Skrapa bort det som går. Ta därefter läskpappret, kaffefiltret eller hushållspappret och lägg över. Stryk med strykjärn över pappret och stearinet. Flytta runt så att pappret alltid är rent. Anpassa värmen så att du inte råkar få brännmärken på övriga delar av mattan och var noga med att lägga ett papper under mattan. Är fläcken kvar får du prova mattrengöring eller fläckborttagning.

Färgade stearinljus:

Skrapa bort det som går. För att det färgade stearinet inte ska sprida sig när du stryker kan du prova att droppa över lite vitt stearin. Lägg över läskpappret, kaffefiltret eller hushållspappret. När du stryker över pappret med strykjärnet suger det vita stearinet upp färgämnet. Här är det viktigt att anpassa värmen så att du inte råkar få brännmärken på övriga delar av mattan. Glöm inte att lägga ett skydd under mattan. Sen tvättar du med mattrengöring eller fläckborttagning.

Hur får man bort tuggummi?

Lägg en påse med iskuber över tuggummit så att det fryser till is. Då kan du bryta bort det och därefter se om fläcken ska behandlas vidare med mattrengöring eller fläckborttagning.

Ta bort nagellack

Utgå alltid från mattans material innan du provar så att inte mattan skadas! Sug upp överflödigt nagellack med trasa eller papper. Ta därefter nagellacksborttagning utan olja och badda över fläcken med en trasa eller bomullstuss. Du kan behöva flytta runt så att det sugs upp ordentligt. När du är nöjd – dutta med mattrengöring eller fläckborttagning.

Köp mattor på Tradera

På Tradera kan du både köpa mattor second hand och i nyskick. Hitta din nya matta hos oss för att skapa en personligare miljö i hemmet.

 

Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom mattor

Handgjord matta från Rugvista - Kopparfärgad - 300x400cm
Matta, Kelim, mönstrad, blommig, röd, blå, ull
Pappelina matta
Särö matta Concrete från Himla
Röllakan Matta sign IS Ingegärd Silow 200x139 (L utan fransar) bra bruksskick
Orientalisk matta - 293 x 195 cm - Vävd matta - Riktigt bra matta
Ryamatta - 93 x 150 cm - Matta - Retro - 1960 - 70 tal
Röllakan matta - 168 x 240 cm - Rölakan
3st. Trasmattor - 87 x 348 cm - Matta - Jämtland