Samsung Galaxy S – få koll på mobilerna i serien

Många kallar den för flaggskepp inom smartphones. Samsung Galaxy S är en omåttligt populär serie androidtelefoner som tagit användarna med storm. Här får du koll på alla mobiler – från 2010 till idag.

Sedan den första Samsung Galaxy S släpptes 2010 har mycket hänt kring tekniken och designen, och vissa av telefonmodellerna har blivit mer populära än andra. Låt oss därför göra en kort tillbakablick för att se vilka telefoner du ska leta efter här på Tradera.

Att tänka på när du köper en begagnad mobiltelefon:

  • En äldre och begagnad mobiltelefon har den fördelen att du köper något som redan är tillverkat. På så sätt är det mer hållbart.
  • Det kan vara stor skillnad på en äldre mobil när det kommer till funktioner, appar, batteritid och hastighet.
  • Tillverkarnas säkerhetsuppdateringar kanske inte funkar optimalt på en gammal telefon.

Samsungs tidiga Androidtelefoner

2010: Samsung Galaxy S

Det här var en liten och lätt mobiltelefon som hade många av de viktigaste tekniska funktionerna när den lanserades. En bra kamera och en stor AMOLED-skärm. Med dagens mått mätt kan den upplevas som plastig och simpel i designen. Och skulle du använda den idag skulle du nog uppleva stora skillnader i både hastighet och mjukvara.

2011: Samsung Galaxy S2

Med den här mobilen börjar serien gå mot sina tidiga framgångar. Det som den här mobilen hade jämfört med föregångaren var bland annat en större skärm med mer färgomfång och bättre minne. Designmässigt kunde telefonens knappar och placering se lite olika ut i olika länder, vilket var (och är!) lite förvirrande.

2012: Samsung Galaxy S3

Många tycker att det här är en av seriens bästa smartphones eftersom den bland annat hade en rejäl och uppdaterad HD-skärm, mycket större än den dåvarande konkurrenten Apples motsvarighet IiPone 5. Kameran i den här förbättrades till att kunna filma i HD-kvalitet, samtidigt som internminnet i telefonen gick att bygga ut.

2013: Samsung Galaxy S4

Det var troligtvis svårt att bräcka den populära modellen S3, men i det här släppet gjorde Samsung ett försök genom att förfina de finesser som Galaxy S3 hade. Den här skärmen var något större och mobilen hade inte längre FM-radio – men det man fick var möjligheten att göra handrörelser i luften istället att röra skärmen.

Ny uppdaterad design efter telefonsuccéerna

2014: Samsung Galaxy S5

Här börjar man uppleva större skillnader designmässigt - baksidan som var gjord av plast fick bland annat en mjukare läderkänsla. En fördel var att man fortfarande kunde öppna baksidan och byta batteri. Den här telefonen hade också tekniskt avancerade finesser som fingertryckavläsning, trådlös laddning och IP-certifiering som gjorde att den klarade att vara under vatten.

2015: Samsung Galaxy S6

Designmässigt innebar Galaxy S6 en nystart då telefonen fick kanter av aluminium samt glas både fram och bak. Det gjorde att den genast fick ett mer slimmat och modernt uttryck som vi inte är främmande för idag. Helt klart svårare att byta batteriet själv, det som hade varit något enklare tidigare. Jämfört med S5 var den här telefonen inte helt vattentät och hade heller inte plats för ett extra SD-kort, vilket kan tyckas synd. Kameran i den här telefonen har däremot hyllats och var en av de bättre på marknaden 2015.

2016: Samsung Galaxy S7

Den här modellen påminner till stor del om Galaxy S6, även om det fanns skillnader i storleken och den välvda baksidan. En baksida av glas är något som vi är vana med vid det här laget, men eftersom det är svårare att få ett bra grepp så var det en av invändningarna när telefonen kom ut. I den här telefonen återinförde Samsung möjligheten att sätta in extra lagring och höjde IP-certifieringen.

Galaxy S8 till Galaxy S10 - Samsungs senaste mobilsläpp

2017: Samsung Galaxy S8

I den här modellen såg vi skillnad i att tryckknappen på framsidan fick smälta in i infinityskärmen på ett mer elegant sätt. Med det så flyttades också fingeravtrycksläsaren till baksidan av mobilen. Tacksamt nog så valde Samsung att ha både en USB-C-kontakt och en 3,5 millimeters hörlurskontakt, vilket gjorde mobilen väldigt användbar. Att prata direkt med telefonen? Det gick fint, tack vare att Samsungs egen röstassistent Bixby lanserades. Med det nya bildformatet på 18,5:9 blev det också mer fördelaktigt att kolla på vissa filmer i den här telefonen.

2018: Samsung Galaxy S9

Varför ändra på ett vinnande koncept? I den här modellen blev det inga större förändringar om man jämför med S8, förutom att fingertryckssensorn flyttades till en mer fördelaktig placering – mitt under kameran på baksidan. Till skillnad från Apples iPhone så valde Samsung att inte ta bort hörlursuttaget, vilket fortfarande gör det möjligt att lyssna på musik med gamla hörlurar. Eller så gör man det i de dubbla stereohögtalarna som finns inbyggda. En finess som skiljer standardmodellen från plusmodellen är att man kan skifta mellan två bländaröppningar i den senare, vilket ger stora friheter för den fotointresserade.

2019: Samsung Galaxy S10

Som ett avslut på 2010-talet släpptes den senaste mobiltelefonen från Samsung i flera olika varianter av storlekar, lagringsmöjligheter och funktioner. Oavsett om man behöver skifta simkort, ladda trådlöst, ha olika hörlurar eller extra lagring så har den här telefonen det mesta och det viktigaste. Och med tre kameror blir det också möjligt att fotografera olika utsnitt och i olika ljusförhållanden. Här på Tradera finns ofta många exemplar av den senaste varianten och den brukar för det mesta gå att få tag på till ett bra pris om man jämför med inköpspris.

 

Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom Samsung mobiltelefoner

Samsung s20 fe
Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S10e 128 gb
Samsung Z Fold 3 5G - Defekt
Samsung galaxy S10 128GB
Samsung S21 Phantom White
Samsung Galaxy S21 5G 128GB
Samsung S20 5G 128gb
HELT NYTT SAMSUNG S23+ OÖPPNAT , olåst och passar alla operatörer