Stiltips: 5 accessoarer till sommaren

Vissa accessoarer förtjänar lite extra uppmärksamhet – nämligen de som förgyller varma sommardagar. Stylisten Julia Stridh tipsar här om sina favoritaccessoarer bland solglasögon, väskor och hattar.  

– För mig är sommaren egentligen en väldigt tidlös årstid där jag har många accessoarer som används år efter år. Jag känner aldrig att jag behöver skaffa en helt ny garderob utan tar gärna fram gamla grejer från tidigare somrar, säger Julia Stridh.

I sitt arbete som frilansande stylist ser hon trender komma och gå i snabb takt, men vill istället uppmärksamma den personliga stilen och fokusera på det som är hållbart i längden.

– För mig finns det inga regler inom mode. Att välja vilken stil du vill ha och hur du vill klä dig är väldigt individuellt. Det viktigaste är att du känner dig fin och att din stil passar ditt liv och din vardag. Känner du för att ha tjugo accessoarer på dig eller inga alls så är det bra vilket som, oavsett trend.

Julia Stridhs stilsäkra tips på somriga accessoarer:

1. Kepsen eller stråhatten

Att ha något på huvudet på sommaren kan tyckas självklart, men det finns många alternativ att välja på när det kommer till stil och typ av huvudbonad som t.ex kepsar och hattar.

– Min personliga stil är att använda olika typer av skärmkepsar, antingen en heltäckande modell eller en öppen skärm. Jag har nästan alltid en keps på huvudet för att det är funktionellt och ett snyggt skydd mot solen. Som stiltips skulle jag säga att en stråhatt med överdimensionerad skärm är snyggt, men håll dig borta från hattar med liten skärm! Något som jag tycker funkar är att låta sig inspireras av märket Prada och välja hattar av nylonmaterial, i modell ”fiskehatt”. Även här finns det bucket hats, som det också kallas, med större brätten som kan skydda lite mer mot solen, säger Julia Stridh.

2. Solglasögonen

Solglasögon uppskattas av de allra flesta när solen börjar titta fram, och här finns det många alternativ att välja mellan. Stora, runda, glammiga eller retroinspirerade – det finns ofta något för alla.

– För egen del gillar jag det klassiska mest, exempelvis mina runda Ray-Ban eller mina lyxigare favoriter från Celine. Har jag dem på stranden känner jag mig oftast väldigt fin. Sen har jag ett par från märket Nividas, i den mer spetsiga modellen Rio De Janeiro – jag gillar verkligen formen och skulle säga att de känns mer aktuella nu än någonsin. Just nu ser jag också mycket solglasögon som är väldigt smala och som ska sitta längre ned på näsan. Det ger mycket 90-talskänsla om man är ute efter det, säger Julia Stridh.

3. Strandväskan

Vilken väska du vill ha på semestern beror lite på vad du ska göra. Kanske behöver du packa både solkräm, handdukar, skor och en bok till stranden? Då är en större modell bra. Ska du bara ha värdesakerna med är en mindre handväska perfekt.   

– Jag skulle säga att en stråväska som strandväska alltid är rätt. Det kan vara en stor eller liten i varierande modell, men de allra flesta funkar på perfekt stranden. Jag brukar också ha användning av en lite större toteväska i canvas eller lite mindre handväskor i vävd plast – väldigt praktiskt nära vatten och sand!  Märket Loewe har fina stråväskor med skinndetaljer om man vill satsa på något lyxigt. Är man ute efter en väska till semestern som också funkar att ha på stan, skulle jag välja en nylonväska, exempelvis en magväska.

4. Sjalen eller scarfen

En sjal kan ge dig en retroinspirerad look om du väljer att knyta den runt huvudet. På stranden, i stan eller bara i väskan är scarfen en snygg och användbar accessoar att ta fram.

– På sommaren har jag nästan alltid en scarf med mig. Jag väljer gärna en större modell i siden. Antingen så använder jag den till att knyta upp håret eller så sätter jag den över pannan och huvudet. Jag tycker också att det är väldigt praktiskt att ha en scarf i väskan på stranden för att exempelvis knyta runt höften för att känna sig lite mer klädd om man behöver gå någonstans. Jag tycker man ska satsa på att hitta en sidenscarf i fin kvalitet, antingen lite mer diskret eller med mönster. När det kommer till specifika märken så tycker jag att Toteme och Hermés har många fina sjalar, säger Julia Stridh.

5. Necessären och researtiklarna

På resan är små necessärer, sminkväskor och småväskor ovärderliga för att förvara toalettartiklar eller värdesaker. Här går det att hitta både dyrare modeller i äkta läder eller smarta och tåliga nylonvarianter.

– Eftersom jag reser mycket i jobbet så blir det resor både på vintern och sommaren – därför är det här en accessoar jag använder året om. Jag tycker det är jättebra att ha en necessär med lite olika fack som ger möjlighet till förvaring. Jag tycker det finns bra varianter från exempelvis Muji och Arket, som för övrigt har en jättebra resekollektion! Vill man investera i riktigt läder så tycker jag att man kan hitta snygga necessärer eller sminkväskor begagnat från exempelvis Celine eller Louis Vuitton, även Smythson har fina researtiklar. En lyxigare necessär är något som jag absolut ska investera i någon gång, säger Julia Stridh.

Hitta sommarens accessoarer på Tradera

 Här på Tradera hittar du ett brett utbud av olika accessoarer som söker nytt hem. Allt från dyrare och lyxiga varumärken som Rodebjer, Gucci och Céline till mer prisvärda alternativ som Pull & Bear, Asos och Bershka, Det finns något för alla helt enkelt!

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Relaterade artiklar

Trendar inom sommaraccessoarer

Gucci, Solglasögon, Tortoise, Bruna
Jimmy Choo NOEMI 086HA Solglasögon med etui Design Mode Trend
Solglasögon, B4242, Burberry
Väska, påse från Marc Jacobs
Beach bag i plast från By Malina
Marimekko Bastua Kasse stor väska bladmönster orange/grön Ikea
Patagonia 5 panel keps
Our Legacy Workshop keps
Haglöfs Mountain Cap