Stylistens stiltips: 3 tidlösa jackor

Det finns kläder som kan hänga i garderoben i flera år utan att användas. Sen finns det välanvända kläder som vi älskar att bära år ut och år in. Vi kallar dem tidlösa och klassiska – väl värda att investera i. Malin Rudén Börjesson ger sina tips på hur du stylar en klassisk trenchcoat, skinnjacka och kavaj.

– För mig innebär tidlösa plagg något som har hög kvalitet och som håller länge, men som även har klassiska snitt. På så sätt blir de varken moderna eller omoderna, säger modestylisten Malin Rudén Börjesson.

Vilka klassiska kläder använder du i din garderob? 

– Ganska många faktiskt. En svart kavaj som jag har haft i flera år, några klänningar, jeans, stora stickade tröjor, en fantastisk vinterkappa. Och en skinnjacka, förstås.

Tips 1: Trenchcoat till våren

Hur ska en trenchcoat se ut?

– Den mest klassiska trenchen kommer från Burberry. Så jag skulle säga att det är fint om en trench har många likheter med en sådan - axelklaffar, knappar i ben, vackert foder och skärp i midjan är några av attributen.

För att få till en klassisk look - hur ska jag styla?

– Klassiskt skulle väl vara parisiskt. Om trenchen är beige finns det nog inget finare än blå jeans och en randig tröja till. Eller svarta byxor och svart polotröja, till vardags. Till fest fungerar en trenchcoat lika bra, och då skulle jag säga att det är snyggt med klänning, lite smycken och klack.

Om jag vill gå efter trend?

– Till våren ses ju fler och fler trenchcoats i färg, exempelvis rosa. Oversize är ju också en stark trend just nu. Så jag skulle säga att man ska våga gå upp lite i storlekarna, så att trenchcoaten inte blir för tajt. Kanske till och med köra på en herrtrench, för att få rätta axelbredden.

+ Tidlös, klassisk och alltid rätt!

– Det kan kännas manligt att bära trench, men det löser du lätt med skärp i midjan, en kjol och klackar till.

Tips 2: Klassisk skinnjacka

För att hitta rätt skinnjacka, vad ska jag leta efter?

– Den klassiska skinnjackan har nästan sett likadan ut sedan 50-talet, då James Dean gjorde den trendig med vit t-shirt och blåjeans till. Är du ute efter något klassiskt - kolla alltså efter biker-modell.

Hur stylar jag en klassisk skinnjacka?

– Snyggast är med vit t-shirt och blåjeans. Det kan nog inte bli mer rätt än så.

För att bli mer trendig och sticka ut?

– Här skulle jag köra på en modell som är mer oversized eller en med patchwork. Även färg! Tänk Michael Jackson i Thriller, gärna med axelvaddar.

+ En klassisk modell går aldrig ur tiden - den funkar lika bra till jeans som över en klänning.

– Tyvärr svårare att använda året runt, det blir mer höst- eller vårjacka.

Tips 3: Kavaj till vardags

Hur ser en klassisk kavaj ut?

– En klassisk modell skulle jag säga har en knapp och är ganska rak i modellen, som en herrkavaj.

Hur många kavajer bör jag ha?

– Här tycker jag att du ska satsa på att ha en svart och en lite ljusare, för att kunna variera. Kanske till och med satsa på en rutig i beige och brunt. Och en dubbelknäppt förstås.

Jag vill ha en avslappnad vardagslook - hur ska jag styla?

– Blå jeans och t-shirt, eller polotröja. Har du sneakers till blir det genast sportigare. Och med en snyggare lågsko, typ loafers, så blir det lite mer preppy. Både och är snyggt! Men kavaj passar också egentligen till allt. Sen tycker jag att det är så fint att också köra en hel kostym också.

+ En kavaj passar till många tillfällen och kan rädda en tråkig outfit. Det är väldigt lätt att bara hänga en kavaj över axlarna och genast bli lite mer finklädd.

– Kavaj kan också kännas som ett manligt plagg, men det är också väldigt lätt att få den att kännas mer feminin – använd stora smycken och kjol till.

Hitta jackor på Tradera

Hos oss hittar du fina skinnjackor, trenchcoats och kavajer, både klassiska och ovanliga – som förhoppningsvis kan bli ditt nästa tidlösa klädesplagg i garderoben. Välj bland olika varumärken som MQ Marqet, Acne Studios och Tôteme.

 

 

Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom damjackor och ytterkläder

Röhnisch Canaima Coat Vinterkappa Lång vintage Retro
Bruno Furs of Sweden Grå Fårskinnspäls Kappa stl L
Ullkappa, isländsk. Alafoss Icewool, strl L
Kappa, Acne Studios, grå, stl. 34
Hugo Boss Rock Cashmere Grå Mode Design
Rock, Burberry`s, svart, ull, kamelhår, vintage, stl. 52
jacka herr air force xxl läderjacka läder nappa