TV-spel från Nintendo – vilken konsol är bäst för dig?

Oavsett om du är nybörjare eller en tvättäkta gamer behöver du ha koll på tre klassiska konsoler – Nintendo 64, Nintendo Wii och Nintendo Switch. Här får du hjälp att avgöra vilken spelkonsol som är rätt för dig.

Idag finns ett stort utbud av tv-spel och konsoler, allt ifrån bärbara varianter till retromodeller med klassiska spel. Med spel som Mario Kart, The legend of Zelda och Pokémon Stadium faller valet av spelkonsol ofta på klassiska Nintendo. Tillverkaren har skapat många fartfyllda, roliga och äventyrliga spel genom åren och många har en nostalgisk relation till de populära 80- och 90-talsspelen. Hur du ska använda din spelkonsol beror lite på vilka spel du ska spela och hur du vill spela. Låt oss reda ut skillnaderna mellan de tre konsolerna.

Nintendo 64 – en 90-talsklassiker

Den här spelkonsolen som lanserades 1996 har fått många att stanna uppe sena kvällar framför tv:n. Bland spelen som kom på 90-talet är Super Mario 64, Donkey Kong 64 och The legend of Zelda: Ocarina of time några av de mest välspelade titlarna. Det som var speciellt med Nintendo 64 var att många av spelen kom i 3D-varianter, något som då kändes ganska revolutionerande. Idag är konsolen en eftertraktad produkt på andrahandsmarknaden och många spel räknas som riktiga klassiker, både för nybörjarna och för dem som vuxit upp med karaktärerna Mario och Luigi.

Varför köpa Nintendo 64?  

Det här är konsolen för dig som vill ha ett tv-spel med analog retrokänsla samtidigt som den ändå ger en del valmöjligheter när det kommer till spel. Även om det med dagens mått mätt är något långsammare och mindre actionfyllt så är det här en klassiker som framför allt kan ge dig och dina vänner en kul kväll. Tillsammans med andra går det nämligen att spela upp till fyra stycken samtidigt. Och är du ute efter spel som passar barnen kan konsolen Nintendo 64 vara helt rätt att investera i, då det både är lekfullt och enkelt att förstå sig på den analoga styrtekniken.

  • Barnvänliga och roliga spel.
  • Retrokänsla på spelandet.
  • Bra partyspel för dig och vännerna.

Nintendo Wii – rörelsekänsligt spelande

När den här spelkonsolen kom 2006 släpptes också flera tillbehör som gjorde enheten speciell – kontrollerna du höll i handen gjorde att du kunde röra dig framför tv:n samtidigt som du interagerade i spelet. Här var rörelsekänsliga rattar, balansbrädor och gitarrer inte ovanligt att ha hemma i byrålådorna. Den här innovativa tekniken gjorde att spelen förändrades till att både bli sportigare och mer actionfyllda, där spelaren hade en viktig roll att spela. Bland spelen är Wii Sports, Wii Fit, Super Mario Galaxy och Mario Kart några av de populära titlarna. Nintendo Wii har senare också släppt Wii Mini och Wii U där både handkontrollerna, bakåtkompatibiliteten och designen har förändrats.

Varför spela Nintendo Wii?

Den äldre Wii-enheten är fortfarande en klassisk spelkonsol som har många fördelar för dig som gillar fart, fläkt och roliga spel. Eftersom du kan hitta den till ett bra pris på andrahandsmarknaden blir det inte en lika stor investering ifall du skulle vilja uppdatera med något nyare efter ett tag. För en nybörjare eller för familjen är det här en bra spelkonsol som fortfarande går att uppdatera med både spel och tillbehör. Men är du en erfaren spelare som är ute efter riktigt bra prestanda och mer avancerade spel kan andra konsoler vara ett bättre alternativ.

  • Du får mycket spel för pengarna.
  • Du rör på dig tack vare de fartfyllda spelen.
  • Lika roligt att spela själv som tillsammans med andra.

Nintendo Switch – en bärbar och stationär konsol

Det här är en mångsidig spelkonsol som kom ut 2017 och som är svårslagen när det kommer till användningsområden. Den lilla skärmen gör att konsolen går att ta med sig för att spela på resande fot (med Joy-Con-kontrollerna), men den går också att koppla in till skärm via dockningsstationen. Det gör det här till en riktigt användbar konsol som är lyhörd för spelarens önskemål. Om många andra spelkonsoler för det mesta är bakåtkompatibla kan det vara värt att tänka på att den här inte har samma kompatibilitet med Game Cube, Nintendo Wii eller Wii U.

Eftersom inköpspriset på den här spelkonsolen fortfarande är ganska högt, vinner du på att hitta din Nintendo Switch här på Tradera. Ofta finns annonser med både stora och små paket, spel och kontroller - som gör att du snabbt kommer igång med ditt spelande.

Varför köpa Nintendo Switch?

Det här är en spelkonsol för dig som inte riktigt kan bestämma var och när du vill spela. Och med den här behöver du heller inte välja. Det här blir konsolen för dig som vill samla många vänner, låta barnen spela tillsammans i bilen eller för dig som vill spela helt och hållet för dig själv. Gamla favoritspel har utvecklats till nya varianter – som exempelvis Super Mario Maker 2, Super Mario Odyssey, Pokémon Sword and Shield och Bayonetta 2.

  • Mångsidig – spela på bussen eller hemma.
  • Både spel på intern och extern skärm.
  • Riktigt stort utbud av spel som både går att ladda ner eller köpa i butik.

 

Text: Amanda Blennborn, frilansjournalist

Trendar inom Nintendo spelkonsoler

Fullt fungerande Nintendo M82 Demo Kiosk / Demo Unit
Nintendo switch, komplett och återställt!
Nintendo switch konsol 2019
Nintendo Switch OLED Zelda: Tears of the Kingdom Edition) Super fint skick
Nintendo Switch Joy-Con
Nintendo Switch OLED
Julklappstips! Super Mario Bros. Wonder - Nintendo Switch
Nintendo Switch with Mario Kart 8 & Zelda!
Super mario odyssey Till Nintendo Switch