Vård- & tvättguide för dunjackor

Dunjackor förekommer i många olika modeller, från lättare skalvarianter som är väl lämpade som fritidskläder för fysisk aktivitet till mer fodrade alternativ som värmer ned till många minusgrader. De har olika typer av yttertyg och funktionaliteter - från mer sportiga varianter och dunjackor att bära i vardagen, till varma jackor som passar för längre utomhusvistelser vintertid.

Fördelen med dunjackor är att de är lätta att bära, samtidigt som de har en hög isoleringsförmåga och därmed håller bäraren varm även under kalla vinterdagar.

Begreppet fill power kan vara bra att känna till vid val av begagnad dunjacka. Detta är ett mått som anger hur tätt dunet är packat, samt hur mycket dunjackan innehåller - högre fill power ger en
varmare jacka.

Om den begagnade dunjackan behöver fräschas upp räcker det ibland att vädra den, då upprepade tvättningar tär på dunens isolerande och vattenavstötande egenskaper. Detta för att de naturliga oljorna som finns i dunen, och som bidrar till dess fluffighet, tvättas bort.

Förvara helst jackan hängande på en galge när den inte används, då detta tillåter dunen att breda ut sig så att jackan behåller sin fina form.

Tvätta dunjacka

 • Undvik sköljmedel, då sköljmedel kan påverka texturen på dunen och därigenom skada dem.
 • Följ alltid tvättråden på den medföljande etiketten, om sådan finns. Vanligtvis ska jackan tvättas i max 30 °C.
 • Vänd även jackan ut och in innan tvätt, samt stäng dragkedjor och eventuella kardborreband för att förebygga slitage.
 • Använd tvättmedel speciellt avsett för dun, eller en tredjedel av mängden av vanligt tvättmedel.
 • Tvätta den begagnade dunjackan med liknande färger.
 • Ställ in maskinen på en extra sköljning, för att säkerställa att eventuella rester av tvättmedel är borta.
 • För längre hållbarhet kan jackan sprayas med impregneringsmedel särskilt avsett för dun.
 • Kemtvätt är ett skonsamt alternativ som leder till ytterst lite slitage.

Torktumling av dunjackor rekommenderas starkt för att jackan ska återfå sin spänst och fina form, samt för att säkerställa att det blir riktigt torrt mellan dunet och jackans ytskikt. Det finns särskilda råd att följa vid torktumling av dunjackor:

 • En begagnad dunjacka kan torktumlas utan problem - se bara till att ha minst tre tennisbollar i torktumlaren som gör att dunet fördelas jämnt.
 • För att undvika statisk elektricitet vid torktumling, kan en liten boll av hoprullad aluminiumfolie läggas in tillsammans med dunjackan.
 • Säkerställ att jackan har torkat fullständigt. Detta kan ta flera timmar.
 • När dunjackan har torkat, fördela dunet jämnt genom att försiktigt klappa på jackans ut- respektive insida.

Om dunjackan torktumlas är det viktigt att vänta tills den är helt torr - i annat fall kan dunen klumpa ihop sig, vilket är svårt att lösa upp i efterhand. Av samma anledning kan det vara värt att kontrollera om man köper en begagnad dunjacka, om denna är vattenresistent. Detta brukar vara fallet för flertalet varianter. Om detta dock inte skulle gälla kan man bära en tunnare regnjacka ovanpå vid regn och snöfall.

Begagnade dunjackor som är väl omhändertagna, genom att ägaren har följt de ovanstående råden, kan glädja någon annan och bidrar till en bättre miljö med mindre avfall. På Tradera hittar du ett brett utbud av jackor för både dam & herr.

Trendar inom jackor

Toteme - Kappa
Max Mara - Mossgrön kappa
Toteme signature jacket vinter dunjacka ombloggad slutsåld populär
Acne Studios - Trenchcoat
Jacka Arket fleece kappa pile teddy svart medium
Arcteryx Theta Ar Skaljacka herr, mörkgrå
ARKET fodrad fleecejacka, nyskick!
Vintage brun fodrad skinnjacka 90-tal boxy fit
Jacka, Original Shearling, vintage fårskinn, stl. L

Typer av dunjackor

De tunnare varianterna av dunjackor passar bra att använda även i stadsmiljö, eller som ett underlager till en ytterjacka. Dunjackor förekommer med eller utan huva. Det finns även dunjackor av kappmodell, som går längre ned och därmed värmer en bit ned på benen. På så sätt fungerar dunkappan även som en praktisk täckkjol som gör att den kan användas ensam, istället för att bära dunjacka och täckbyxor.

En annan variant är dunvästen, som kan bäras ovanpå en varmare tröja eller vindjacka som ett extra isolerande lager som är lätt att ta med då västen tar upp lite plats i väskan.