Beskrivning

Moringa Oleifera är ett snabbt växande lövträd, ett torka-resistent träd i familjen Moringaceae, infödd i tropiska och subtropiska regioner i Sydasien. Detta kallas även för trumspaksträd då trädet har långa, smala, triangulära frökapslar och för pepparrotsträd, från smaken av rötterna, som liknar pepparrot. Detta kallas även mirakelträd, då trädet ger många vitaminer och mineraler.

I tropiska länder börjar blomningen inom de första sex månaderna efter plantering. Blomningen kan hålla året runt, men i kalla länder blommar detta endast en gång om året på sen vår eller under sommaren.

Dess vita blommor kan man använda i parfym eller te då blommorna är honungsdoftande.

Moringa används som en orientalisk bladgrönsak. Bladen och frukterna används mycket i Filippinska kök, till exempel i Tinolang manok maträtter. De färska bladen djupfryses och används sedan i kokta maträtter.

PRODUKTINFORMATION
Vetenskapligt namn:
Moringa Oleifera
Andra namn: Pepparrotsträd, horseradish tree, drumstick tree, Moringa
Familj: Moringaceae
Typ: Grönsaksfrön, trädfrön

Årighet: Flerårig i varma länder men kan odlas inomhus i Sverige.
Växthöjd: 100-1200 cm

Såtid: April-juli (utomhus), Året om (inomhus)
Sådjup: 1 cm
Planteringsavstånd: 20 cm
Odlingsläge: Sol/halvskugga
Grotid: 10-25 dagar
Jordart: Kompostjord, väldränerad jord
Blomtid/skördetid: Juli-okt (utomhus), Året om (inomhus)

Odlingsråd:

För snabbare groning, blöt fröna i rumstempererat vatten i max 24 timmar. Lägg sedan fröerna i en fuktig tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg den i en påse. Placera plastpåsen på en plats med ca 20°C. Det kan ta ungefär 7-14 dagar innan fröerna börjar gro men ibland kan det ta lite längre tid. Kontrollera regelbundet att det är fuktigt.

När något frö gror i plastpåsen kan man försiktigt plantera detta i en låg kruka som innehåller pelletsjord blandat med perlit. Lägg plantorna på jordblandningen och täck dessa med ett 0,5 cm tjockt lager. Spraya lite vatten på jorden vid behov. När fröerna börjar gro och bildat en liten planta med flera blad (efter ca. 3 veckor) så flyttas de till en större kruka (ca. 20–30 cm hög). Placera krukan ljust till exempel nära ett fönster. Du kan ställa dessa på balkongen under sommaren men se till att hålla jorden fuktig och förvara krukan i ca 20 grader.


Blomtid/skördetid: Juli-okt (utomhus), Året om (inomhus)

Odlingsråd kan skickas tillsammans med produkten.

All betalningsinformation skickar jag via Traderas vinnarmail.

Frakten betalas av köparen som sker via Posten/Schenker. Det går jättebra att samfrakta (som vinns/köps inom en vecka)!

Leveranstid: Posten: 5-8 arbetsdagar

Betalning sker inom 3 dagar.

Mejla om du har några frågor. Titta gärna på mina andra auktioner.

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?