Hälleviksstrands Slip och Varv – en 100-årig varvshistoria

7 besökare
 • Utropspris 85 kr
 • Slutar 20 sep 20:53 8 tim 10 min
 • Bud 0 st
kr
 • Frakt
  • DB Schenker (59 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Hälleviksstrands Slip och Varv – en hundraårig varvshistoria (Träbiten nr 106)

Båtvarv som startades av Oscar Augustsson. Han lät bygga en slip vid Gulkulleviken, inkilad i en smal klyfta i berget. Det första fartyget togs upp på slipen 1907. Varvet ägnade sig både åt nybyggnation och reparationer; man byggde framförallt fiskebåtar och förbyggde engelska kuttrar. När Oscar Augustsson dog 1932 övertogs driften av hans söner. 1914-1984 byggdes över 60 fiskefartyg på varvet.

Hälleviksstrands varv på Orust tog upp sin första skuta på slipen 1907. Varvet har nyttjat de naturliga förutsättningar som finns vid Gulkulleviken i Hälleviksstrand. Byggnaderna – till exempel skeppshall, galvaniseringsbod, samt övriga verkstadsbyggnader är i de flesta fall fortfarande i bruk. Varvet specialiserade sig dels på att bygga fiskefartyg med träskrov, dels att förbygga så kallat andrahandstonnage från England. Sammanlagt förbyggdes ett 40-tal engelska kuttrar på Hälleviksstrand. Varvet har alltsedan starten drivits av medlemmar ur en och samma familj. Om man räknar från grundaren Oscar Augustsson är nuvarande ägare fjärde generationen från honom.

Hälleviksstrand är en ort i Orusts kommun, beläget vid viken Lerkilen. Orten kallas lokalt för Strana och är ett fiskeläge med gamla traditioner. 2015 förlorade Hälleviksstrand sin status som tätort på grund av folkmängden minskat till under 200 personer :-(

Den häftade boken är rikligt illustrerad med fotografier, dokument och några kartor i färg och svartvitt. Boken i ett mycket gott bruksskick, mycket nära nyskick! Det finns endast några obetydliga märken på de fina, blanka pärmarna.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 220/272 mm (tvärformat)
Ryggbredd ca 7 mm
Vikt ca 420 gram
Sidantal 98
Redaktör Åke Eriksson
Förlag Föreningen Allmogebåtar
Utgivningsår 1999
Språk svenska
ISSN 0347-0652

Porto: Kan skickas antingen i ett förstärkt brev med Posten som kostar 72 kr (för brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant...) eller i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Säg till om du vill ha ett annat fraktsätt än det jag föreslagit. Du väljer själv fraktsätt när du betalar.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!