Auktionen är avslutad.

Ilse – en gammal lotsbåt från Väderöarna – Träbiten 142

15 besökare
 • Utropspris 110 kr
 • Slutade 20 sep 20:55 Avslutad
 • Bud 0 st

Auktionen är avslutad

 • Frakt
  • DB Schenker (59 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Ilse – en gammal lotsbåt från Väderöarna – Träbiten 142

Detta är berättelsen om den legendariska lotsbåten "Ilse". Hon byggdes 1908 och kom att fungera som lotsbåt på Väderöarna i 50 år. Efter ytterligare 50 år som fritidsbåt återvände hon till Fjällbacka och Väderöarna. I skick som ny.

Men boken handlar inte bara om en båt. Den skildrar människor som haft med Ilse att göra under ett hundra år och ger en bild av Väderöarnas säregna havsbandskultur och skärgårdsbygden i norra Bohuslän. Historien om lotsbåten och lotsväsendets tillkomst och framväxt blandas med dramatiska berättelser och vardagliga anekdoter från lotsarnas stundtals hårda verklighet - inte minst skildringen av undsättningen av skonaren "Charlotte" i orkanvindar på 37 m/s där en av lotsarna på Dyngö lotsplats fick plikta med livet. Läsaren får också veta hur lotsbåten en gång byggdes och hur renoveringen gick till, med dokumentationer från Sune Svenningssons båtvarv på Öckerö och Harald Karlssons segelmakeri i Rönnäng.

"Lotsbåten Ilse från Väderöarna är inte bara en hyllning till en 100-åring. Det är läsning för alla som har intresse av sjöfart och kustens människor, deras historia och skärgård. Boken är rikt illustrerad med nytagna fotografier, många aldrig tidigare publicerade äldre bilder, målningar och unikt arkivmaterial.

Lotsbåten Ilse, Fjällbacka. En 100-årig K-märkt seglande skönhet med Fjällbacka som hemmahamn. Ilse drivs nu av en ideell förening. Föreningen för lotsbåten Ilse."

Den häftade boken med styva pärmar är rikligt illustrerad med spännande och vackra fotografier och reproduktioner/dokument samt några sjökartor – såväl i färg som i svartvitt. Boken är i ett mycket gott bruksskick, mycket nära nyskick och den enda lilla anmärkning man kan göra är att det finns ett mjukt veck på främre pärmens nedre hörn…

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 242/192 mm
Ryggbredd ca 14 mm
Vikt ca 595 gram
Sidantal 148
Författare Karl Allan Nordblom och Bertil Quirin
Förlag Föreningen Allmogebåtar
Utgivningsår 2008
Språk svenska
ISSN 0347-0652

Porto: Kan skickas antingen i ett förstärkt brev med Posten som kostar 72 kr (för brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant...) eller i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Säg till om du vill ha ett annat fraktsätt än det jag föreslagit. Du väljer själv fraktsätt när du betalar.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!