Auktionen är avslutad.

Ty sådana modeller finns det mycket ont om

8 besökare
 • Utropspris 80 kr
 • Slutade 21 sep 19:03 Avslutad
 • Bud 0 st

Auktionen är avslutad

 • Frakt
  • DB Schenker (59 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Ty sådana modeller finns det mycket ont om Vänskapen mellan Harry Martinson och Karl Albin Strömberg. Om båtar och båtmodeller… (Hjulångaren Sirius, båtmodell tillverkad av Karl Albin Strömberg, pryder omslaget).

Gemensamma eller liknande barndomsupplevelser kan göra att människor kommer närmare varandra. Så var det nog för Karl Albin Strömberg och Harry Martinson. De hade varsin sorgkantad uppväxt i det blekingska fattiglandskapet. Men det var den gemensamma glädjen i båtar och havet som förde dem samman. Det skedde när de båda hade uppnått mogen ålder och Martinson till slut hade återvänt och åtminstone blivit sommarbleking i det tidiga 1950-talet. Det är denna vänskap som skildras, med ett antal dithörande stickspår, i Harry Martinson-sällskapets årsbok 2008, ”Ty sådana modeller finns det mycket ont om...”.

Citatet är förstås från Martinson, som lade ut ett stort antal beställningar på båtmodeller till den urskicklige modellbyggaren Strömberg. Författarna till artiklarna har tillsammans åstadkommit en skildring som likt ett gott samtal svingar sig mellan djupsinne och lättsamhet. Här får man veta mera om såväl vilka av dåtidens kändisar som tillbringade somrarna på Gyön som vad Karl Strömberg gjorde för reflektioner efter Harry Martinsons bortgång. Den sista båtmodellen till vännen var ångfartyget Svea, som en gång trafikerade sjön Immeln. När den vita färgen på modellen hade torkat efter sista målningen i september 1981 hade den tilltänkte ägaren varit borta i tre år, men byggaren konstaterar nöjd att han har uppfyllt dennes önskan.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är i ett mycket gott bruksskick, ganska nära nyskick. Enda lilla skönhetsfelet är att det finns två svaga tryckmärken på främre pärmen. Boken är rikligt illustrerad med fotografier, brev modeller mm i färg och svartvitt.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 191/215 mm
Ryggbredd ca 13 mm
Vikt ca 460 gram
Sidantal 95
Författare Leif Olsson och Bertil Andersson
Förlag Harry Martinson-sällskapet, Jämshög/Vekerum förlag
Språk svenska
Utgivningsår 2008
ISBN 91-86722-82-1

Porto: Kan skickas antingen i ett förstärkt brev med Posten som kostar 72 kr (för brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant...) eller i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Säg till om du vill ha ett annat fraktsätt än det jag föreslagit. Du väljer själv fraktsätt när du betalar.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!