Färjefolk - Arbetsliv på en finlandsfärja

9 besökare
 • Utropspris 110 kr
 • Slutar 21 sep 19:25 1 tim 28 min
 • Bud 0 st
kr
 • Frakt
  • DB Schenker (59 kr)
  Mer info
 • Skick
  Ny
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Färjefolk - Arbetsliv på en finlandsfärja. Följ med ombord på dåvarande Silja Lines finlandsfärja Silvia Regina…

FÄRJEFOLK är en samtidsskildring av ombordanställdas liv och arbete på en modern passagerarfärja. De färjor som går mellan Sverige och Finland har ibland skildrats som flytande hotell. Men färjetrafiken har från 1960-talet utvecklats kraftigt och fyller i dag viktiga funktioner. De arbetstillfällen som passagerarfärjorna erbjuder svenskt sjöfolk har också fått allt större betydelse. Ungefär hälften (1992) av de ombordanställda i svenskflaggade fartyg finns i dag ombord på passagerarfärjor.

Var fjärde minut dygnet runt anlöper en passagerarfärja svensk hamn!

Tiden går snabbt och som bekant blir i dag i går redan i morgon. Färjefolk är resultatet av ett dokumentationsprojekt som bedrivits av Sjöhistoriska museet. Ger inblickar i livet och arbetet ombord på en Finlandsfärja. Att Silvia Regina skulle ersättas var känt och knappt hade forskarna klivit av så blev fartyget utmönstrat. När Silja Symphony ersatte ”gamla” Silvia Regina hade fartyget gått tio är på traden Stockholm–Helsingfors. Forskare och fotografer följde personal på en av de passagerarfärjor som transporterar gods och passagerare mellan Sverige och Finland. Resultatet blev 400 sidor renskrivna intervjuer och en mängd fotografier. Boken är nummer 26 i museets rapportserie.

Silvia Regina var en av de första kryssningsfärjorna, byggd 1981. Det 166 m långa fartyget tog emot 2 000 passagerare i 647 hytter. Cirka 350 personer utgjorde personal – 175 arbetade under ett och samma tvåveckorspass. På däcks- och maskinavdelningarna fanns vardera 14 manliga anställda. På intendenturavdelningen var kvinnorna i majoritet.

Timmermannen tyckte att hans arbete hade utarmats och att de yngre blivit mer transportarbetare än sjömän. Själv identifierade han sig som yrkesman, t o m utan någon bestämd nationalitet: ”Jag är sjöman”. Föreställningen att färjejobb inte var riktigt sjömansarbete delades av andra däcksanställda: ”Det är inte båtar längre // Flytande hotell är det.” Känslan av frihet på utgående lastfartyg hade gått förlorad, enformigheten riskerade att öka. Detta formulerades i satsen ”att gå i land och jobba på färja”.

Genom sammanfogningen av de olika grupperna av ombordanställda och deras språk, perspektiv, arbetsområden, ritualer och kompetenser framtonar ett särskilt slag av sjöfolk – Färjefolket.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick! Boken är illustrerad med svartvita fotografier, en karta samt några skisser/teckningar.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 245/215 mm
Ryggbredd ca 15 mm
Vikt ca 710 gram
Sidantal 155
Författare Jonas Engman, Anna-Clara Hellstadius, Eva Hesselgren
Förlag Sjöhistoriska museet
Utgivningsår 1992
Språk svenska
ISBN 91-85268-46-1

Porto: Kan skickas antingen i ett förstärkt brev med Posten som kostar 72 kr (för brev med Posten använder jag ibland rabattfrimärken för att själv eventuellt spara en slant...) eller i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Säg till om du vill ha ett annat fraktsätt än det jag föreslagit. Du väljer själv fraktsätt när du betalar

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!