Fartyg jag skådat - en hamnroddare i Stockholm minns sitt 1960-tal

6 besökare
 • Utropspris 160 kr
 • Slutar 21 sep 19:26 2 dagar 21 tim
 • Bud 0 st
kr
 • Frakt
  • DB Schenker (67 kr)
  Mer info
 • Skick
  Ny
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Fartyg jag skådat - en hamnroddare i Stockholm minns sitt 1960-tal, av Gösta Jansson utgiven av Trafik-Nostalgiska Förlaget

Det påstås att hamnarbetarna är ett av Stockholms äldsta skrån med traditioner från roddarmadammernas tid. Madammerna rodde stadens invånare mellan bryggor och kajer, medan hamnroddarna tog hand om den större sjöfarten.

Möt Gösta Jansson, i dag 85 år, som glasklart minns alla detaljer kring sitt intåg i hamnroddaryrket 1955 med förtöjning, avläggning och förhalning vid kajerna samt bojförtöjning av de många kryssningsfartygen på Strömmen som arbetsuppgifter. Därtill har utsättning och hämtning av stadens hamnlotsar varit en viktig uppgift.

Gösta kom tidigt att medföra sin kamera till arbetet för att kunna dokumentera sjöfarten i Stockholms hamn framför allt under 1960-talets intensiva år. Denna framsynthet har möjliggjort denna bok, vars bildtexter är berättade för fartygskännaren Anders Nordström. Stort format.

”Tänk att Viking Line, som idag på sina flytande kombinerade varuhus och hotell fraktar mänskor tur och retur över Östersjön, började 1959 med en gammal ångbåt byggd 1924. Här finns bilder av gamla fraktsegelskutor, skärgårdsbåtar, fullriggare och kända kryssningsfartyg som Stella Polaris och Gripsholm. Men störst intryck ger nog fotografierna av gamla rostiga lastångare. Det är båtar och kajer i alla sorters väder; Stadsgårdens snötäckta kajer med sina portalkranar eller ett blått Strömmen plåtat från Mosebacke. Det är inga märkliga fotografier, just därför är de så bra. För mig är det en fröjd att titta på dessa bilder med gamla fula, vackra, personliga skutor i Stockholms hamn. Fartyg väcker känslor hos de flesta.”

En komplett förteckning (fartygslista) över de fartyg som dokumenteras i boken finns på: www.trafiknostalgiska.se/pdf/14_fartygslista.pdf

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Enda lilla anmärkningen är att det finns ett litet märke på försättsbladet. Boken är rikligt illustrerad med fotografier i färg och svartvitt.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 215/300 mm (tvärformat)
Ryggbredd ca 16 mm
Vikt ca 975 gram
Sidantal 153
Författare Gösta Jansson (tillika fotograf)
Förlag Trafik-Nostalgiska Förlaget
Språk svenska
Utgivningsår 2004
ISBN 91-85305-00-6

Porto: Skickas i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 67 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!