Auktionen är avslutad

S/S Blidösund - Skärgårdens sista koleldade ångbåt

42 visningar
 • Slutpris 95 kr
 • Slutade 11 jul 19:25 Avslutad
 • Bud () 1 st

Auktionen är avslutad

Vinnare: lawer66
 • Frakt
  DB Schenker 59 kr
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Banköverföring
Beskrivning

S/S Blidösund Skärgårdens sista koleldade ångbåt, av Johan Garsten


Stolta, okuvliga s/s Blidösund! Fartyget som idag är den självklara symbolen för ångbåtsmusik på Stockholms vatten var för över 100 år sedan en envis befolknings dröm om en egen båt…

Utan Blidöbornas höga krav på kommunikationer till och från Stockholm hade Blidösund aldrig sett dagens ljus. Men när väl sommargästerna sökte sig allt längre ut i skärgården ökade kraven på möjligheterna att ta sig till trakten kring Blidö. 1908 skickade ledande Blidöbor ut en inbjudan till aktieteckning i ett nytt rederi. Täckningen gick trögt men 1910 bildades ett aktiebolag som kunde beställa ett fartyg hos Eriksbergs Mekaniska Verkstad i Göteborg till en kostnad av 132 000 kronor.

Blidöbornas egen ångbåt är nu den sista genuina koleldade ångbåten i skärgården. Ingen hade kunnat förutsäga hennes överlevnad eller alla de metamorfoser hon har genomgått. Att denna särling i skärgårdstrafiken kommer att leva vidare i högsta välmåga finns det ingen anledning att betvivla.

"Boken slår nästan alla tidigare båtmonografier i fråga om elegant layout, mättat innehåll och underbara bilder. Den ger inte bara marinhistoria utan också kulturhistoria, personhistoria, skärgårdshistoria, Stockholmshistoria, socialhistoria och en hel del annat. Om alla dess öden, om fartygets fina inkråm, inventarier, maskineri, köksregioner och restaurangrörelse, om de saliga musikaftnar som för många blivit livstidsminnen berättas det i den här volymen. Den som läser den grips av en obetvinglig lust att vara med på de sommarturer som varje år planeras."

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är i ett mycket gott bruksskick, ganska nära nyskick. Det finns ett ringa slitage på pärmarnas övre hörn. Boken är rikligt illustrerad med härliga fotografier och reproduktioner såväl i färg som i svartvitt.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 232/215 mm
Ryggbredd ca 19 mm
Vikt ca 790 gram
Sidantal 163
Författare Jens Linder
Foto Johan Garsten
Förlag Blidösundsbolaget AB och Föreningen S/S Blidösund
Utgivningsår 2001
Språk svenska
ISBN 91-631-1577-8

Porto: Skickas i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Säg till om du vill ha ett annat fraktsätt än det jag föreslagit.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!