Beskrivning

Begagnat35 mm
Werrorna tillverkades på 50-talet och kallas ibland för den östtysklands svar på Leica. De är rätt ovanliga häromkring. Detta är en Werra 3, den första varianten med inbyggd mätsökare och det är min personliga favorit i serien. Lite mindre och lättare än de efterföljande, och snyggt minimalistisk i stilen.

Den har centralslutare med tider från 1/500 till 1s. På denna fungerar enbart tiderna från 1/500 till 1/30. Använder man längre tider så fastnar slutaren (behöver med andra ord en rengöring för att fungera perfekt). Det man kan göra då är att vrida den till 1/500, och sedan tillbaka till någon längre tid så kommer den i ordning igen. Jag har fotat film med denna och det har gått bra. Jag har dock märkt att även 1/30 och 1/60 kan fastna om kameran stått oanvänd ett tag. Innan man laddar i en film så kan det alltså vara klokt att avfyra den några gånger på 1/500, 1/250 och 1/125 innan man ger sig ner på 1/60 och 1/30 för att se att den fungerar. Använder man den regelbundet är det dock inga problem, och 1/500-1/125 funkar alltid.

Sökaren är rätt bra med förstoring på ca 0,7x och har ramar för de 3
objektiven som finns i systemet (35mm, 50mm och 100mm). Själva kanten på
sökarbilden motsvarar 35mm då, men parallaxmarkeringar finns även för
denna. Själva ramarna är etsade i bilden och rör sig inte.
Mätsökarfläcken är en egen bild, och inte en genomskinlig sak som på de
flesta andra kameror. Blir alltså som en snittbildsfokusering ungefär. Mätsökaren stämmer horisontellt, men ligger lite fel vertikalt. På grund av hur mätsökaren fungerar är detta inget större problem. Jag har inte störts av det när jag fotat.

Slutaren spänns genom att vrida på ringen närmast kameran.
Är nog enklast att surfa lite för en bättre beskrivning av allt ovanstående.

Objektivet är en liten Tessar från Carl Zeiss Jena. Den har max bländare på f2.8 och är en av de bästa tessars jag använt. Det medföljande objektivlocket kan också användas som motljusskydd.

Originalväska ingår, i övrigt endast det som ses på bilderna.

Se mina övriga auktioner. Samfraktar om möjligt.

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?