Auktionen är avslutad.

Du kanske gillar någon av dessa?

  1. 1 500 kr 1 500 kr 0 bud
  2. +107 kr frakt
 1. Fri frakt!
  1. 160 kr 160 kr
  2. Fri frakt!
  1. 61 kr 61 kr
  2. +9 kr frakt
  1. 61 kr 61 kr
  2. +9 kr frakt
  1. 140 kr 140 kr
  2. +9 kr frakt
  1. 249 kr 249 kr 0 bud
  2. +35 kr frakt

310 st (5,4 KG) VÄTTELJUS/FOSSIL AV BELEMNITER (bläckfisk).

104 besökare

Auktionen är avslutad

 • Frakt
  • Schenker (107 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Swish
  • Banköverföring
  Betalningsvillkor
 • Om säljaren

Beskrivning

Du bjuder på något så unikt som en jättestor samling av vätteljus. Ca 310 st, 5,4 kg.

Vätteljus är fossil av belemniter, men folktron säger annat.

Vättarna samlader sig nattetid till dans och lekar. De hade alltid med sig ljus som de satte i en ring och sedan dansade omkring. Vätteljusen är ljus som vättarna lämnat kvar efter sina lekar. Vättaljusen varslade enligt folktron om närvaron av osaliga andar, djävulens anhang, trolltyg eller något annat ont. Vätteljusen troddes även kunna skydda mot sådana sjukdomar som vättarna sände på folk.

Vättar är enligt folktron underjordiska väsen som gärna bosatte sig under människornas boningar. De var tjuvaktiga och ansågs kunna göra sig osynliga och förvända synen på folk. Den som hällde hett vatten eller urinerade på marken ovanför dem, bestraffade de med sjukdomar eller olyckor. Vättar skiljer sig från trollen främst genom att de bor i anslutning till mänskliga bosättningar och att de beskrivs som mindre än människor.

Belemniten var en bläckfisk som levde under krittiden, för omkring 80-100 miljoner år sedan. Det cigarrformade skalet är vad som är kvar från bläckfiskens bakre del. I Sverige finns belemniter främst i nordöstra Skånes kalkstenslager.

Belemniter är en ordning av utdöda bläckfiskar tillhörande de tvågälade bläckfiskarna. Benämningen syftade ursprungligen på de fossiliserade spol- eller cigarrformade bakre delen av bläckfiskens skal. Namnet belemniter kommer av att man i forntidens Grekland trodde belemniterna var spjut utslungade av gudarna under åskväder. I Sverige hittas belemniter främst i kalkstenslager i nordöstra Skåne. De uppträder första gången under slutet av devon för omkring 370 miljoner år sedan, och de sista arterna dog ut i slutet av krita för omkring 65 miljoner år sedan.

Storlek: Jämförelse, det vita papperet på bilden är i A5-storlek.

Skick: Enligt bilder.

Emballage: Vätteljusen skickas inte emballerade separat en och en. De ligger i 6 st plastpåsar i en kartong.

AUKTIONSVILLKOR:* OBS! JAG SKICKAR INTE ETT SEPARAT VINNARMAIL (såvida du inte har vunnit flera av mina auktioner). All nödvändig betalningsinformation får du i Traderas automatiska vinnarmail.
* OBS! BETALNING INOM 5 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION. Har du problem att betala inom 5 dagar efter avslutad auktion så bjud inte på min auktion.
* Köparen betalar frakten. Vinner du flera av mina auktioner samfraktas vinsterna. Jag skickar enbart med fraktsätt angivet i auktionen. Ingen avhämtning!