SPELPENNING. Frankrike. Ludvig XVI. Der Anker Wachet. 1791

1 754 visningar

75 kr

 • Frakt
  PostNord 7 kr
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Swish/Kort/PayPal
 • Lagerstatus
  1 st
Beskrivning

SPELPENNING. Frankrike. Ludvig XVI. Der Anker Wachet. 1791.

Tillverkad av firma Lauer i Nurnberg, Tyskland år 1791. Mässing, 20 mm.

Åtsida: Porträtt av Ludvig XVI, omskrift "LUD. XVI D. G. FR. ET NAV. REX".

Frånsida: Bevingat ankare, omskrift "DER ANKER WACHET DAS GLIKE LACHET".

LUDVIG XVI (1754-1793)
Ludvig XVI, på franska Louis XVI, född 23 augusti 1754, död på morgonen 21 januari 1793 (avrättad; giljotinerad), var kung av Frankrike och Navarra 1774?1792. Son till Ludvig av Frankrike (1729-1765) och Marie-Josèphe av Sachsen. Sonson och efterträdare till Ludvig XV av Frankrike. Han gifte sig 1770 med Marie Antoinette av Österrike.

Då han besteg tronen 1774 var det nödvändigt med stora samhällsreformer p.g.a den växande oron i landet. Ludvig hade goda intentioner, men den rådande situationen i landet krävde en bestämd och självständig regent, Ludvig var istället osäker och vankelmodig och helt ointresserad av att regera.

Utrikespolitiken, som var det område där Ludvig ägnade styrandet ett visst personligt intresse, lät han sig främst styras av Charles Gravier de Vergennes, som lyckades återvinna en hel del av Frankrikes förlorade internationella anseende. På det ekonomiska området gick det däremot sämre.

Ludvig var rädd för adeln och deras makt och vågade därför inte stödja de reformvänliga ministrarna. Ludvig valde att söka stöd hos högadeln och uppträdde tafatt och oförstående inför oppositionen, vilket bidrog att till den våldsamma omstörtningen som komma skulle.

När Franska revolutionen utbröt 1789 och Bastiljen stormades, befann sig Ludvig på jakt. Det påstås att när han fick meddelandet om situationen i Paris, så frågade han "Är det uppror?" och fick till svar Non Sire, c'est une révolution "Nej, Ers Majestät, det är revolution.". Den kungliga familjen tvingades lämna slottet i Versailles och bo på Tuileriepalatset i Paris.

1791 gjorde den kungliga familjen med Axel von Fersens hjälp ett misslyckat flyktförsök till staden Varennes i norra Frankrike. Där blev Ludvig, som var förklädd till lakej, igenkänd av stadens borgmästare. Han arresterades och kungafamiljen fördes tillbaka till Tuileriepalatset i Paris. Flyktförsöket kom att ytterligare undergräva kungaparets ställning.

Den 10 augusti 1792 stormades Tuileriepalatset och kungafamiljen fängslades. Den 21 september samma år avsattes Ludvig. Med 683 röster av 721 förklarades Ludvig XVI den 15 januari 1793 av nationalkonventet skyldig till landsförräderi. Dagen därpå dömdes han med minsta möjliga övervikt till döden med 361 röster mot 360.

Ludvig XVI giljotinerades den 21 januari 1793 på Place de la Révolution, nuvarande Place de la Concorde, i Paris.