Auktionen är avslutad.

En heldag på CERN - världens största partikelfysiklabb

26 926 besökare

Auktionen är avslutad

Vinnare: ploghbill

Beskrivning

Är du en sucker för naturens mikroskopiska mysterier och frågor om universums uppkomst och utveckling? Vill du veta mer om hur forskningen kring dessa frågor går till idag? Nu har du chansen att få en guidad tur av de experimentella anläggningarna på världens största partikelfysiklabb CERN utanför Genève i Schweiz. Er huvudguide för dagen är Christian Ohm som forskat på CERN i över 10 år med ATLAS-experimentet (känt bland annat för upptäckten av Higgs-partikeln 2012), och tillsammans med andra svenska kollegor som jobbar på olika delar av forskningsanläggningen kommer ni att guidas genom flera olika experiment.

De skriver:
"Vi kan kika på såväl kontrollrum för dagens experiment som rester av gamla experiment och acceleratorer, prata om metoder för att analysera enorma datamängder och filosofera om kvantmekanik, relativitetsteori och hur fantastiskt det är att vårt universum ser ut som det gör och att vi har förmånen att leva här och nu och få studera det. CERN ligger vid den absoluta framkanten på många områden inom IT och vi kommer att besöka den historiska platsen där the World Wide Web föddes i slutet på 80-talet. CERN erbjuder guidade turer för allmänheten men det är lång väntetid och de visar bara ett utvalt experiment under ca 1.5 h. Om ni vinner denna auktion får ni som våra besökare full access till hela området under en hel dag med entusiastiska experter vid er sida, och möjlighet att träffa flera av våra kollegor.

Om du/ni kan komma på en vardag innan den 26:e februari finns det väldigt goda chanser att få kunna åka ner 100 m under jorden och titta på bland annat den 45 m långa, 22 m höga och 7000 ton tunga ATLAS-detektorn (och även det rivaliserande CMS-experimentet!) - en unik möjlighet som endast är tillgänglig denna period innan LHC-acceleratorn drar igång igen. Andra faciliteter som kan besökas är antimateriafabriken, kontrollrummet för världens kraftfullaste partikelaccelerator, den 27 km långa Large Hadron Collider, utställningar som förklarar utvecklingen mot framtida experiment och CERN:s enorma IT-center.

Varma MH-hälsningar från era vänner på CERN!

Sima Baymani, mjukvaruingenjör, IT-avdelningen, CERN
Mikael Baymani, mikroelektronikingenjör, ATLAS-experimentet, CERN
Christian Ohm, forskare i partikelfysik vid CERN/KTH, ATLAS-experimentet
Louise Skinnari, forskare i partikelfysik vid CERN/Cornell University (USA), CMS-experimentet
Rickard Ström, forskare i partikelfysik vid CERN, fysik- och detektorforskning mot en framtida CLIC-accelerator"

Villkor:
  • Datum bestäms i samråd med vinnaren, men guidningen behöver infalla senast 26:e februari för att ha möjlighet att få se ATLAS- och CMS-detektorerna 100 m under jord.
  • Vinsten gäller för 1-6 personer.
  • Vinnaren står för egen resa och logi (eventuellt är rabatterat boende på CERN-området möjligt).
  • På grund av säkerhetsbestämmelser får personer som är under 16 år, har pacemaker eller är gravida inte åka ner i underjorden och titta på t ex ATLAS- och/eller CMS-detektorerna. Resten av anläggningarna är dock tillgängliga för alla.
Barn är inte till salu
Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som anordnas i samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT Play och Radiohjälpen, där en undangömd humanitär katastrof uppmärksammas. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. Men det går att minska barns utsatthet och hjälpa dem som har räddats till ett bättre liv. Tack för att du lägger bud på Musikhjälpens auktioner.

Efter avslutad auktion
Du med det vinnande budet får efter avslutad auktion ett vinnarmail där du med swish, kort eller Paypal kan betala in vinstbeloppet till Radiohjälpen. Du kan även gå in på dina vunna auktioner på Tradera och betala där. Betalning ska ske inom 5 dagar efter avslutad auktion. Har du frågor om betalning, eller vill betala in ett större belopp, så ber vi dig maila auktion.musikhjalpen@sverigesradio.se.
När betalning inkommit så kontaktar Musikhjälpen dig med en bekräftelse. Om vinsten är en upplevelse så skickas dina kontaktuppgifter till givaren av auktionen. Om vinsten är ett föremål så skickas det till din adress. Kontrollera till att dina kontaktuppgifter på Tradera är uppdaterade. Observera att Musikhjälpens upplevelseauktioner ej får säljas vidare.
Annons
GÅ TILL TRADERA >
×