KONST. Casparsson & Schmidt Sidenväfveri. Stockholm, 1866

3 240 visningar

1 900 kr

 • Frakt
  PostNord 56 kr
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Swish/Kort/PayPal
 • Lagerstatus
  1 st
Beskrivning

KONST. Vävt konstverk. Sidenväv av Casparsson & Schmidt Sidenväfveri, Stockholm. Stockholmsutställningen, 1866.

Vävt dekorativt konstverk i siden över Stockholmsutställningen 1866, fantastiskt utförande! Mycket sällsynt!

Sidenväven avbildar utsikten av 1866 års utställningsområde, med huvudbyggnaden Industri-Palatset i Stockholm. Väven är inramad i en samtida original träram, skyddad av en passepartout och glasskiva (allt är samtida och i original så som objektet såldes på utställningen år 1866)! Träramen har även pålagd utsirad ornamentering av ben.

Väven är tillverkad av firma Casparsson & Schmidt Sidenväfveri i Stockholm, vilken var representerad som utställare på just Stockholmsutställningen 1866. Signerad i vattenkanten nedtill till höger med texten "CASPARSSON & SCHMIDT". Sidenväven tillverkades som minnes- och reklamobjekt på utställningsplatsen 1866!

Storlek 18,5 x 16,5 cm. Mycket bra skick!

(År 1904 övertog K. A. Almgrens Sidenväfveri firman Casparsson & Schmidts sidentillverkning, varefter Almgrens blev det enda kvarvarande sidenväveriet i landet).

STOCKHOLMSUTSTÄLLNINGEN 1866
Stockholmsutställningen 1866 var Sveriges första internationella konst- och industriutställning efter europeiskt mönster. Cirka 3 800 utställare från Sverige, Danmark, Finland och Norge deltog. Utställningen hölls i den tillfälliga industrihallen på nuvarande Kungsträdgården och i det nyöppnade Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm. Utställningen ägde rum mellan den 15 juni och 14 oktober 1866.