Beskrivning

Begagnat
I Tredje Riket fanns samlarkort i cigarettpaketen. Varje bild ingick i en längre serie och meningen var att man skulle få ihop en hel serie. Album där bilderna sattes in kunde köpas. Sådana album är idag attraktiva samlarobjekt, särskilt om de är kompletta med alla bilder.

Detta är bild nr 207 (av 252) i en serie som heter "Die Nachkriegszeit", alltså "Efterkrigstiden". Då bilderna är producerade på 30-talet menas förstås tiden efter första världskriget.

Denna samlarserie var inriktad på att i propagandistiskt syfte visa hur mycket bättre levnadsförhållandena för tyskarna i alla avseenden blev efter Hitlers maktövertagande.

Bildtexten lyder översatt till svenska "Februari 1933 - ""Emdens" namnskylt återlämnas". Vidare står det "Minister Bruce och den engelska marinattachén framför rikspresidentens palats i Berlin".

Bakgrunden var att det tyska krigsfartyget MSM Emden efter stora framgångar i Indiska Oceanen 1914 besegrades av en australisk kryssare. Namnskylten bärgades av australiska myndigheter och återlämnades till Tyskland 1933 som framgår av fotot.

På baksidan finns dessutom en utförligare redogörelse för det aktuella händelsförloppet ur de nya makthavarnas perspektiv.

Bilderna i denna serie är små, 62 x 52 mm för att få plats i cigarettpaketen. Bilden är i fint skick och har aldrig varit inklistrad.

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?