NÅLMÄRKE. Kalmar Koloniträdgårdsförening. Inträde, 1920-tal

637 visningar

95 kr

 • Frakt
  PostNord 7 kr
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Swish/Kort/PayPal
 • Lagerstatus
  1 st
Beskrivning

NÅLMÄRKE. Kalmar Koloniträdgårdsförening. Inträde, 1920-tal.

Mycket trevligt äldre nålmärke tillverkat i papp! Använd som inträdesbiljett för arrangemang anordnat av Kalmar Koloniträdgårdsförening, ca år 1920. Biljetten skulle bäras synlig, nålen användes för att sätta fast den på sitt klädesplagg. Bra skick!

KALMAR KOLONITRÄDGÅRDSFÖRENING
Det första initiativet för bildandet av en koloniträdgårdsförening i Kalmar togs av Kalmar Stads stadsfullmäktige i november 1910, man beslutade att man skulle upplåta lämplig mark till en billig arrendeavgift..

Ett år senare, hösten 1911, diskuterade man bildandet av en koloniträdgårdsförening i Kalmar vid ett möte på pensionat Värnhem. Den 24 april 1912 hölls ett sammanträde i Församlingshuset där 36 intresserade infunnit sig. Mötet uttalade sig för bildandet av en koloniträdgårdsförening och de flesta av de närvarande antecknade sig som medlemmar.

På ett möte den 8 maj 1912 bildades så Kalmar Koloniträdgårdsförening till vilken ett 50-tal personer anslöt sig. Man fattade ett beslut att av Kalmar stad begära att få markområden dels söder om Tallhagen, dels på den så kallade Södra utmarken vid nuvarande lasarettet samt att få ett anslag på 500 kronor. Staden beviljade både mark och bidrag. Det visade sig dock att endast en person anmält sig till Södra området, varför endast området vid Tallhagen togs i bruk.

För att kunna betala alla utgifter anordnade man tillställningar för allmänheten. Den första ägde rum på Kalmar slott den 31 maj och den 1 juni 1919. Kolonisterna anordnade vid detta tillfälle en hel rad aktiviteter såsom dans, servering, tombola, skytte mm.