Beskrivning

Material: silikongummi

Höjd på bärande del 5,0 mm
Minsta innerdiameter 4,8 mm
Största innerdiameter 5,5 mm
Minsta ytterdiameter på bärande del 8,2 mm
Största ytterdiameter på bärande del 12,5 mm
Ytterdiameter vid monteringshål 10,0 mm

Motsvarar Thorens reservdelsnummer FD 81.

TD-124 mk1 och TD-135 använder tre bussningar, ett på vardera motorfästet. TD-124 mk2 har sex likadana, monterade två och två med spetsarna mot varandra. Denna annons är för mk2, med sex bussningar

---

Ett normalt problem med många de flesta äldre skivspelare är att olika gummidelar i dem torkat ut. Tillsammans med slutkörda remmar och mellanhjul är det vanligaste felet att de gummibussningar som motorn är upphängd i för att dämpa motorvibrationerna hårdnat med åren, eller helt förlorat sin form.

Dåliga motorupphängningar orsakar ett hörbart muller från motorn, "rumble". Det är tydligast i en lågfrekvent bakgrundston som hörs från högtalarna så länge nålen går i skivspåret, mest hörbart i skivans tysta spår. Utöver det tydliga motorsurret består rumble även av ett brett spektrum av mindre uppenbara störljud från spelarens alla rörliga delar, och alla deras ofta förvånandsvärt starka övertoner. Detta vida rumble-spektrum överröstar de minsta nyanserna från musiken på skivan. Därför innebär rumble inte bara en ett hörbart tillagt störljud, utan även en mindre uppenbar effekt av förlorad musikalisk information. En "svart bakgrund" som audiofiler iband pratar om är därför inte bara en flummig metafor, utan en ganska bra beskrivning av den här effekten.

Om en remdriven spelare av rimlig kvalitet har ett hörbart rumble efter en komplett översyn är motorupphängningen i allmänhet nästa steg i felsökningen. På mellanhjulsdrivna spelare är naturligtvis även mellanhjulet en faktor att undersöka, men även här är motorupphängningarna en ofta förbisedd faktor.

Det går att köpa nya fabriksgjorda bussningar till några (dyrare) vintage-skivspelare. Men för merparten av de spelare jag tillverkar delar till är jag den enda tillverkaren.

Det jag säljer är kopierat från originaldelar, oftast utprovat och uppmätt på renoverade spelare, och inbland lätt modifierat till formen, antingen för att anpassas till tillverkningsmetoderna eller för att lösa problem med originalkonstruktionen.

Delarna är handgjutna i små satser i silikoner som är utvalda för att den bästa hårdheten för varje specifik skivspelarmodell.

Motorbussningar i silikon är i allmänhet tystare än även nytillverkade gummibussningar, när sådana går att få tag på. Dessutom är silikonet mer långlivat än de flesta gummityper, och påverkas inte alls av värmen från motorn.

Ett byte till silikonbussningar ger normalt en minskning av motorvibrationerna på 6-10 dB, beroende på hurdant skick de ursprungliga bussningarna är i. Det här räcker oftast för att få ned rumble-nivån under knastret och bruset från skivans spår, vilket är det viktigaste måttet att nå. Ofta blir en sådan renoverad spelare tystare än när den var ny, trots slitaget genom åren.

Bytet av bussningar är ganska enkel: man öppnar spelaren, lossar de skruvar, muttrar eller låsbrickor som håller motorn i läge, pillar loss de gamla bussningarna, pillar in de nya och skruvar fast allt igen. Undantagsvis kan man behöva justera höjden på motorns remtrissa. I så fall beror det på att de gamla och de nya bussningarna inte är riktigt lika höga. Om remmen skrapar i någonstans när man skiftar mellan hastigheterna behöver man lossa skruven / skruvarna som håller fast drivtrissan och rätta till höjden på den tills remmen löper fritt igen.

Short info for international buyers:

Please note that the shipping fee for trackable shipping outside Sweden automatically offered by Tradera often can be much higher than necessary. This is due to them somehow charging for a much heavier parcel than what I have selected.

If you think this applies to what you see here, please contact me. If I can find a cheaper postage directly from Postnord, it can be arranged by a payment through Paypal instead of Tradera.

Six motor mounts (rubber bushings) in silicone rubber for Thorens TD-124, TD-135. Hand cast copies of orginal parts with better vibration damping and expected lifetime than the originals.

Objektnr 637 738 872

Visningar 84

Publicerad

AnmälSälj liknande

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Lör 3 aug 18:07

Till Thorens TD-124 mk2 mfl: Sex nytillverkade motorupphängningar

Pris

330 kr

to00si

Gustavsberg, Sverige

5.0

to00si

Verifierad

Toppsäljare

499 omdömen

Läs omdömen