Beskrivning

Begagnat

Skrivhjulet - en lärobok om genrer. Bok om Svenska som andraspråk

Nära nyskick. Hel och ren. Inga uppgifter ifyllda.
Skrivhjulet är en lärobok om genrer för gymnasiet och vuxna som studerar svenska som andraspråk. Den bygger på arbete enligt den så kallade cirkelmodellen för genrebaserad undervisning, som bland annat beskrivits och konkretiserats av Pauline Gibbons och Eija Kuyumcu. I Skrivhjulet lär man sig att känna igen mönster i texter och får öva på att skriva egna texter enligt dessa mönster.

Skrivhjulet - en lärobok om genrer

Hur gör man för att få fram ett budskap i skrift? Det är inget man kan automatiskt utan något man måste lära sig. Det gäller för den som skriver på sitt eget språk men självklart också för den som skriver på ett främmande språk. Genom att studera olika sätt att skriva för olika syften kan man lära sig mönster och se samband mellan olika texttyper - olika genrer. Man lär sig då att själv använda dessa mönster.

Skrivhjulet är en lärobok om genrer för vuxna som studerar svenska som andraspråk. Den bygger på arbete enligt den så kallade cirkelmodellen för genrebaserad undervisning, som bland annat beskrivits och konkretiserats av Pauline Gibbons och Eija Kuyumcu.

Arbetssättet är här anpassat efter de villkor som gäller för vuxenstuderande. Boken kan börja användas redan på grundläggande nivå, men är främst tänkt för sva 1-3 på gymnasienivå. Om den kompletteras med skönlitterära texter och sakprosa kan den utgöra kursbok för gymnasiekurserna. Boken kan också användas för självstudier för att öva upp skrivförmågan.

I Skrivhjulet lär sig kursdeltagarna att känna igen mönster i olika texter och de får öva på att skriva egna texter enligt detta mönster, först med hjälp, något som i genrepedagogiken kallas stöttning, och senare mer självständigt. De arbetar enligt cirkelmodellen steg för steg, med en genre i taget för att:

  • få textförebilder
  • skriva texter med stöd
  • skriva texter självständigt
  • utveckla kunskap om genren

Skrivhjulet består av tio kapitel, där genrerna behandlas en i taget. I slutet av varje kapitel finns en kort repetition och också avslutande skrivuppgifter, där kursdeltagarna får öva på det de lärt sig. Många varierade skrivuppgifter finns samlade i sista kapitlet. Dessa skrivuppgifter bygger på texter som finns att läsa i boken. Allra sist finns en uppslagsdel över termer som används.

Förutom träning i att skriva de olika genrerna får kursdeltagarna praktiska råd om rubriker, hjälpmedel, tankekartor, kongruens, avstavning, styckeindelning, stavning, källor, plagiat, citat med mera. Dessa råd återfinns under rubriken "Skrivråd" i slutet av varje kapitel. Där finns även övningar.

Bokens tema är resor. Det finns läsning om resor förr och nu, om långsamma resor och snabba resor, om korta resor och långa resor. Likaså finns det både berättelser om resor och debatt om resor. Texterna är valda för att utgöra exempel på genrer men också för att väcka intresse och skapa diskussion. Kursdeltagarna bygger upp kunskap om just ämnet resor och eftersom innehåll och ordförråd återkommer många gånger kan kursdeltagarna koncentrera sig på att utveckla skrivandet, först med stöttning och efter hand självständigt.

Hjulet är en symbol för något som upprepar sig, snurrar och kommer tillbaka till samma punkt men som ändå går framåt, precis som arbetet med att lära sig skriva. Det är en resa med början och slut. Det krävs tålamod och hårt arbete, men till slut behärskar man genren och kan koncentrera sig på att få fram budskap och innehåll i sina texter. Skrivhjulet är en god hjälp under den resan.

Författare Asker, Kristina Förlag Sanoma Utbildning Utgivningsår 2011 Bandtyp Häftad Mått 177 x 245 mm
Ryggbredd 20 mm

Schenker = spårbart, försäkrat och bra emballerat.

Du får direkt all info du behöver från Traderas system.
Enkelt, snabbt och smidigt!
Säker betalning med köpskydd via Traderas betallösning.
3-5 vardagar efter din betalning har du den hos dig.


@=@ Kolla @=@ Spana @=@ Speja!
Vi har cirka 500 objekt till salu. Samfraktar om möjligt!
Köper du flera objekt så kommer vi att reglera frakten och återbetala överskjutande kostnad.

Bildsök

Det smarta sättet att hitta liknande objekt

Andra har även tittat på