Objektet har utgått

Weeping Willows: After us 2019 (CD)

113 visningar

Annonsen är avslutad

149kr

 • Frakt
  PostNord 39 kr
  Mer info
 • Skick
  Ny
 • Betalning
  • Klarna - Betala med kort, faktura eller via internetbank
  • Paypal
 • Lagerstatus
  1 st
Beskrivning

- Den är en sammanfattning av människans enorma okunskap efter två miljoner år.

Weeping Willows slår hårt i texten till låten "Butterfly", inledningsspåret på det nya albumet "After Us".

Och det som även är den första singeln från Stockholmsgruppens nya album är i sitt tema signifikativ för "After Us".

- Vi ville göra en mer reflekterande platta denna gång, både i texter och musik. Alla låtar handlar om framtiden, okunskapen om den. Inte bara i klimatfrågor, som i "Butterfly", utan även i våra liv, fortsätter sångaren Magnus Carlson om ett album som producerats av engelsmannen Barry Adamson.

"After Us" visar upp ett aningen mer eftertänksamt Weeping Willows än vi blivit vana vid. Men det utan att man på något sätt förlorar bandets arketypiska melankoliska storslagenhet i kombination med poplåtar med enorm slagkraft. Det som varit varumärken för Carlson och hans bandkollegor Niko Röhlcke (klaviatur, gitarr), Ola Nyström (gitarr) och Anders Hernestam (trummor) sedan starten på Söder i Stockholm 1995.

Redan omslaget på "After Us" signalerar en stark delvis ny riktning. En paradisisk strand fläckas drastiskt av plast och annat skräp. Ett tydligt statement av ett band som mer än de flesta engagerat sig i nuet och framtiden.

"After Us" innebär gruppens tionde album sedan skivdebuten 1997, om man räknar renodlade studioalbum. Den är det senaste kompromisslösa steget i en "Weeping Willows mark 2" som gruppen inledde 2014.

Weeping Willows hade den gången tagit en paus som till sist förlängdes till nästan sju år. Men delvis påverkade av att gruppen drogs in i den så kallade "Tambourine-härvan" ("VI fick slita som galningar för att reparera det, därefter kunde vi gå vidare helt fria, underbart") tog Weeping Willows ny fart och blev större och folkkärare än någonsin.

Man bestämde i samband med nystarten att bandet allra första formulär - ungefär att göra en uppdaterad svensk variant på Elvis Presleys album "Elvis in Memphis" - benhårt skulle gälla.
- Vi bestämde inte minst vad vi INTE skulle syssla med - att det är ett tankfullt möte mellan rock, soul och country som är vi, fortsätter Magnus Carlson.

Efter det har två studioalbum blivit etta respektive tvåa på de svenska listan och två framgångsrika julplattor har gett underlag till turnéer på jultema som blivit mäktiga succéer.

- Vi var först lite punkneggiga inför tanken på julmusik, men insåg sedan att favoriter som Elvis och Sinatra gjort julplattor med största värdighet, minns Magnus.

Parallellt har alla medlemmar haft lyckade sidosysslor med bland annat egen musik (Magnus och Niko) och som musiker (Anders med Thåström, Ola med Lars Winnerbäck).

Det skadade inte heller bandets status när Magnus Carlson gjorde succé i TV-programmen "Jills veranda" respektive "Så mycket bättre" följt av framgångar för soloalbumet "Den långa vägen hem".

- När vi spelade tre kvällar på Globen 2016 minns jag hur jag vid sista låten den tredje kvällen satte mig vid scenkanten och tänkte att allt detta inte hade hänt om vi inte fortsatt, minns Magnus.

Inför "Tomorrow Became Today" (2016) tyckte gruppen att den behövde mer upptempolåtar för scendynamikens skull. Man gjorde därför ett soulmättat album delvis färgat av ett annat slags 60-tal än bandets vanliga musikaliska skattkista.

Inför "After Us" kände man sig öppna för ett mer sökande album. Grundtanken var ett mer "europeiskt" uttryck ("vad nu det innebär", skrattar Magnus). Första visionen var att använda sig av en ung svensk producent. Men efter ett förslag från en i teamet kring gruppen blev något som först känts som ett långskott snart mycket konkret.

Man kontaktade Barry Adamson, förr i Magazine, senare musiker i The Bad Seeds hos Nick Cave och aktiv med egen i högsta grad filmisk musik. Redan i det första svarsmailet, där Adamson kommenterade ett dussin demos, avslutade han med orden: "count me in".

- Det blev en vinstlott. Han kunde redan alla våra referenser. Han pekade på rätt låtar med Scott Walker. Han älskar Ennio Morricone. Vi behövde inte förklara något. Dessutom fick jag ett bollplank för mina texter, säger en uppenbart nöjd Magnus Carlson.

Fortsättningen blev inspelningar i gruppens studio på söder i Stockholm - "under fotbolls-VM, perfekt" - följt av att Adamson tog hem grunderna till sitt Brighton och adderade stråkar och blås varefter han mixade plattan.

- Vi behöver alltid en producent för att foga samman fyra låtskrivares synsätt på vår musik. Från mina episka lån från Walker Brothers till Nikos mer intrikata referenser, och detta klickade fullständigt. Vi släppte massor av beslut till honom.

I en av låtarna, "Tombstones", har Adamson även tagit in en duettpartner till Carlson, brittiska Martha Skye Murphy, och fortsätter en tradition med duetter på Weeping-plattor (tidigare bl. a Ane Brun och Anna Ternheim).

Eftersom bandet ganska nyligen avslutat en julturné blir det en relativt sett lugn start på liveaspekten av "After Us". Man inleder dock ytterst ambitiöst i vår genom att presentera albumet i sin helhet, följt av ett andra set med äldre material, på konserthusen i Göteborg (16/4) respektive Stockholm (17/4).

- Det blir speciellt. Jag tror alla i bandet såg några av sina första konserter på Konserthuset. Ola såg Deep Purple där redan i början av 1970-talet, säger Magnus.

Weeping Willows och kvalitativ musiknostalgi. Som handen i handsken. VI är många som är extremt tacksamma för det. Nu kommer nästa kapitel. "After Us".

SLUT

LÅTAR:
1. Butterfly
2. Let It Go
3. Save Us From Ourselves
4. I Travel With You
5. Judgement Day
6. Another Future
7. Endless Sleep
8. There's No Hiding Place
9. Tombstones
10. After Us

ÖVRIGT:
Releasedatum: 20190322
Mediatyp: CD
Antal skivor: 1
Konvolut: Digibook
Produktionsår: 2019
Distributör: SME
Label: Razzia
EAN: 7340090905155
Ginzanr: 549071