Beskrivning

Bertram ( släkte Anacyclus) / Akarkara- rot 50g

Bertram (släkte Anacyclus) kallat även för Akarkara i Ayurveda eller
spansk kamomill (Anacyclus pyrethrum). Örten vi erbjuder kommer från arten Anacyclus pyrethrum. Örten är samtidigt en krydda som gärna används inom matlagning.

Bertram är en flerårig ört ungefär som kamomill till utseendet. Den är en gammal medicinalväxt som kommer från Nordafrika och som idag främst odlas i Medelhavsländerna.

På vår kontinent beskrevs den först av en medeltida mystiker, den heliga Hildegard av Bingen som redan på 1100-talet hyllade bertrams utmärkta egenskaper som en positiv effekt på välbefinnandet. I sitt verk med titeln "Phisyca" rekommenderade Hildegard dess användning speciellt för personer som vill förbättra sitt välbefinnande, stärka minne och koncentration och ge sig själva styrka. Växten är även känd som afrodisiakum.

Örtens delen som används oftast är rot som har en karakteristisk, ganska kryddig smak och kryddig arom. Det går utmärkt att göra avkok av Bertram men det går också bra att lägga bitar av roten till tillagade rätter som soppor, baljväxter, ris, grönsaker och såser.

Eventuella biverkningar:
Hög konsumtion av bertram kan orsaka överdriven salivproduktion, munirritation (när det konsumeras ensamt), halsbränna, överdriven produktion av magsyra.

Personer som lider av halsbränna, magsår, hyperaciditet i magen och inflammatoriska tarmsjukdomar bör inte använda denna produkt.

Källor:
https://www.healthyhildegard.com/bertram-akarkara-or-pellitory/

Ingredienser: Bertram (Anacyclus pyrethrum) rot 100%

Dosering: avkok- 1 tsk bertram blanda med ett glas kokande vatten och koka i 5-10 minuter. Drick en gång om dagen. Bitar av roten kan också läggas till rätter som soppor, baljväxter, ris, grönsaker och såser.

Förvaring: Förvara på en torr, sval plats. Oåtkomligt för barn. Skydda från direkt solljus samt fukt.

Ursprungsland: Marocko

OBS!

Personer som lider av halsbränna, magsår, hyperaciditet i magen och inflammatoriska tarmsjukdomar bör inte använda denna produkt.
Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen. Använd inte om du är allergisk mot någon av ingredienserna i preparatet. Använd inte under graviditet eller amning samt till barn.

Bäst före:04/2024

Objektsnr 610193953

Visningar 33

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 19 okt 17:04

Bertram ( släkte Anacyclus) / Akarkara- rot 50g

Pris

79 kr
Annonsen är avslutad

SpindelRetroButik

Hjo, Sverige

5.0

SpindelRetroButik

Företag

Toppsäljare

4 588 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?