Auktionen är avslutad

ANANASMELON melon ananas frö fröer melonfrö melonfröer odla

33 besökare
 • Slutpris 14 kr
 • Slutade 14 mar 19:07 Avslutad
 • Bud () 8 st

Auktionen är avslutad

Vinnare: BuzzBeer
 • Frakt
  PostNord (10 kr)
  Mer info
 • Skick
  Ny
 • Betalning
  • Swish/Kort/PayPal
  Betalningsvillkor
 • Om säljaren

Beskrivning

Sort: Melon ananas

Beskrivning och tips: Denna sortens melon ser man ofta ute på europeiska marknader. Plantan producerar stora ovala, något nätade, frukter med orange-beige skal och krämig vit interiör när de är mogna. Kan under rätt förhållanden bli uppemot 2 kg men då krävs mycket värme och sol, så ett växthus eller liknande är att rekommendera för denna sort, gärna uppvärmt för att kunna förlänga säsongen.

Förodlas inomhus. Utplanteras i växthus eller på varmt frilandsläge när frostrisken är över.

För att frukterna ska växa till sig och hinna mogna i vårt klimat är det bra att låta 1-2 frukter växa och ta bort resterande blommor, då lägger växten all energi på de få frukterna. Så har vi själva gjort för att lyckas skörda meloner! Sätt hellre fler plantor så blir det fler meloner, testa gärna olika sorters meloner för att öka chanserna till en fin skörd ytterligare.

Antal frö: 6

SÅ HÄR ODLAR DU MELONER: Att odla melon är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Det enda du behöver är ett växthus eller något du enkelt bygger ihop som ger skydd och håller värmen.

SÅDD AV FRÖ: Så frön inomhus i april, sår du dem för tidigt blir plantorna lätt för långa och gängliga då de får för lite ljus. Fröerna gror snabbt vid rätt temperatur och växer sedan väldigt fort.

Plantera varje frö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka är bäst. Små krukor eller pluggar är bra och enkelt att få ut plantan ur, men vad som helst fungerar bara det finns hål i botten. Ställ sådden vid ca 25 grader. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 grader, och få mycket ljus. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april.

OMPLANTERING: När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord. Här måste man vara försiktig då gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era meloner som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen.

För den otålige: Orkar man inte plantera och vill hålla odlingen enkel så kan man sätta gödslad jord i botten på en kruka, och överst sätta ett lager med såjord för fröet att gro i. Resultatet blir kanske inte lika bra men det är lite enklare.

ODLA UTOMHUS I KRUKA ELLER I VÄXTHUS: När risken för frost är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras krukor eller växtplatsen.

AVSTÅND: Välj stora krukor på minst 10 L, varje planta ska ha en egen kruka. Planterar du i växthus eller på friland, tänk på att den lilla plantan kommer att växa sig stor och ta över allt annat så ge den nog med plats!

Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta!

Kräver någon form av uppbindning då de slingrar sig och "tar tag" i allt de hittar. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta plantorna växa fritt utan beskärning om man vill. Annars kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten. Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor.

SKÖTSEL: Gurkor & meloner kräver mycket vatten och mycket näring. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt! Gurkväxter är känsliga för klor, om ni har klor-rikt vatten försök använda regnvatten istället om det går. Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten kvar i jorden. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium. På våren innehåller nässlor mycket kalium så gör en stor sats så har du att vattna med!

ALLA KAN ODLA!

Sökord: melonplantor, webshop, beställ fröer, köp frö, odla,

14 dagars öppet köp
Vi följer distansavtalslagen och därmed har du rätt att returnera beställda varor utan att ange någon anledning. Du ångrar ditt köp genom att inom 14 dagar från att du mottagit din beställning (eller större del av) meddela oss. Artikeln ska returneras väl emballerad, i fint skick och i originalförpackning.

Om du som kund har hanterat artikeln i större utsträckning än vad som är nödvändigt för att fastställa dess egenskaper eller funktion och detta lett till att artikeln som returneras är mindre värd, har vi rätt att dra av en summa motsvarande artikelns värdeminskning på det belopp som ska återbetalas. Värdeminskningen bedöms från fall till fall.

Återbetalning
Om du nyttjar din ångerrätt betalar vi tillbaka vad du har betalat för artikeln snarast eller senast inom 30 dagar från den dag då vi tog emot artikeln. Du får själv betala returkostnaderna när du sänder tillbaka artikeln.

Läs mer om distansavtalslagen hos Konsumentverket: http://www.konsumentverket.se/