Beskrivning

Oanvänt
Säljer Blu-ray-film.
2013 - 12 Years a slave. Amerikansk dramafilm. Ny och inplastad. I fint skick.

12 Years a Slave är en amerikansk-brittisk biografisk dramafilm från 2013 i regi av Steve McQueen och med manus av John Ridley. Filmen är baserad på självbiografin Twelve Years a Slave från 1853 skriven av Solomon Northup, en fri afroamerikansk man från New York som kidnappades i Washington, DC år 1841 och såldes som slav. Northup arbetade på olika plantager i delstaten Louisiana i 12 år innan han frigavs. Den första vetenskapliga utgåvan av Northups memoarer, som redigerades år 1968 av Sue Eakin och Joseph Logsdon, spårade och validerade noggrant hans redogörelser och drog slutsatsen att dessa är korrekta. Övriga karaktärer i filmen var också verkliga människor såsom Patsey och Edwin och Mary Epps.

Vinnarmejlet skickas ut av Tradera efter avslutad auktion. Vinnaren betalar frakten. Vinnarbudet ska betalas senast tre dagar efter avslutad auktion alternativt vid annan överenskommelse. Samfraktar gärna, så ta gärna en titt på vad jag har för auktioner på Tradera. Frakten är 49 kr, vid köp av fler filmer, upptill fyra är kostnaden densamma. Jag väljer lite högre frakt, men det är lite av en försäkring i och med spårningsnumret. Vid överenskommelse kan varan hämtas eller skickas med billigare frakt (obs, ej spårbart isf).

Om filmen: Filmens handling börjar år 1841. Solomon Northup är en afroamerikansk violinist. Han är en fri man och bor med sin fru, Anne Hampton, och två barn, Margaret och Alonzo, i Saratoga Springs i New York. En dag blir han kontaktad av två män som påstår sig arbeta för en cirkus och Northup tackar ja till att under två veckor ackompanjera deras cirkusnummer till Washington, D.C., men efter att ha tagit ett glas med männen vaknar han omtöcknad och bunden och ställs inför den fasansfulla sanningen: han ska transporteras till södern som slav.

Northup skeppas till New Orleans ihop med andra fångar. En slavhandlare vid namn Freeman ger Northup identiteten "Platt", en förrymd slav från Georgia, och säljer honom till plantageägaren William Ford. Northup imponerar på Ford när han anlägger en vattenväg för att lättare kunna transportera timmer över ett träsk, och som belöning ger Ford honom en fiol. Northrup ristar in namnen på sin fru och sina barn i sin nya fiol. Fords snickarmästare John Tibeats blir avundsjuk på Northup och spänningen mellan dem börjar eskalera. Tibeats anfaller Northup, men Northup övermannar honom och slår tillbaka. Som hämnd försöker Tibeats och hans vänner att lyncha Northup. De stoppas av Fords förman, Chapin, men Northup tvingas hänga kvar i snaran stående på sina bara tår i flera timmar. Ford befriar slutligen Northup, men för att skydda honom från Tibeats väljer han att sälja Northup till plantageägaren Edwin Epps. Northup försöker förklara att han faktiskt är en fri man, men Ford uppger att han "inte kan höra det här" och besvarar att "han har en skuld att betala" för Northups inköpspris.

Till skillnad från den relativt välvillige Ford visar sig Epps vara en sadist som tror att han har religiös rätt att missbruka sina slavar. Epps slår sina slavar om de misslyckas med att plocka minst 91 kilo bomull varje dag. Epps är attraherad av Patsey, en ung kvinnlig slav som plockar mer än 230 kilo dagligen, och våldtar henne upprepade gånger. Epps fru blir svartsjuk och förnedrar ofta Patsey. Patseys enda tröst är att hon besöker husmodern Shaw, en före detta slav vars ägare blev kär i henne. Patsey ber att Northup dödar henne, men han vägrar. En dag drabbas Epps plantage av bomullsmaskar. Då det inte går att arbeta på fälten hyr han ut sina slavar till en närliggande plantage för säsongen. Där vinner Northup plantageägaren Turners gunst, som tillåter Northup att spela fiol vid en grannes bröllopsfest och behålla sina inkomster därifrån. När Northup återvänder till Epps plantage använder han pengarna till att betala en vit plantagearbetare och tidigare tillsyningsman, Armsby, att skicka ett brev till Northups vänner i New York. Armsby går med på att leverera brevet och accepterar alla Northups sparade pengar, men förråder honom till Epps. Northup lyckas knapphändigt övertyga Epps om att Armsby ljuger och undviker därmed straff.

Northup får till uppgift att bygga ett lusthus tillsammans med en kanadensisk arbetare vid namn Bass. Bass ogillar det brutala sätt som Epps behandlar sina slavar och uttrycker sitt motstånd mot slaveriet, en tanke som Epps starkt misstycker. En dag blir Epps rasande efter att ha upptäckt att Patsey är borta från plantagen. När hon återvänder avslöjar hon att hon var borta för att hämta en tvål från husmor Shaw. Epps tror henne inte och beordrar att hon ska pryglas. Epps blir uppmuntrad av sin hustru och tvingar Northup att prygla Patsey för att slippa göra det själv. Northup lyder honom motvilligt, men Epps tar till slut piskan från Northup och piskar Patsey blodig. Northup förstör sin fiol med vilje och fortsätter att arbeta på lusthuset. Där berättar Northup hela sin historia för Bass och återigen ber han om hjälp med att skicka ett brev hem till Saratoga Springs. Trots risken för sitt eget liv går Bass med på att skicka det.

I eftertexterna berättas det om Northups misslyckade rättegång mot sina kidnappare, publiceringen av Northups självbiografi, Twelve Years a Slave, och mysteriet kring hans död och begravning.

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?