Framtidsstaden:Om Sverige imorgon blir som Malmö idag,hur blir Sverige då? Åberg

19 besökare
kr
 • Frakt
  • Posten (45 kr)
  Mer info
 • Skick
  Begagnat
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Framtidsstaden: Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?
Lars Åberg


Karneval Förlag 2017. Hård pärm 240 sidor. Mycket gott skick.
ISBN 9789187207778

Det finns två berättelser om Malmö.

En optimistisk, som tar fasta på Öresundsintegrationen, högskolan, kulturblandningen och den unga befolkningen.

En pessimistisk, som handlar om den urholkade ekonomin, segregationen, kriminaliteten och kulturkonflikterna.

Anhängarna av de båda, delvis motstridiga, berättelserna tycks emellertid vara ense om en sak: att Malmö är Framtidsstaden och att det vi idag kan iaktta här, imorgon kan bli verklighet i resten av Sverige.

Men vad är det då som händer i Malmö – bortom högtidstal och svartmålningar? Reportern Lars Åberg gav sig ut på en resa i den stad där han bott i nästan hela sitt liv för att söka svaren.

”Jag har bott i staden i nästan 60 år. Jag har cyklat till skolan över fält som senare blivit höghusområden, mina barn har växt upp här. Jag har varit engagerad i det lokala kulturlivet och samhällsdebatten – och jag har ett den radikala förvandlingen från 1970-talets kulturfientliga utflyttningsort till 2010-talets expansiva inflyttningsort. Befinner man sig länge i samma miljö kan det ta tid att uppfatta hur förhållandena förändras. Så en dag tvingas man söka vård på sjukhus – och i ett slag inser man hur annorlunda allting har blivit. Jag tror att många kan ha den erfarenheten av Malmö; ett slags ketchupeffekt som bidrar till att man blir orolig för hur välfärdssamhället över huvud taget ska kunna leva vidare.” Lars Åberg.