Auktionen är avslutad

Mat och dryck - Smakprov ur arkiven

40 besökare
 • Utropspris 130 kr
 • Slutade 21 mar 18:52 Avslutad
 • Bud () 0 st

Auktionen är avslutad

 • Frakt
  DB Schenker (67 kr)
  Mer info
 • Skick
  Ny
 • Betalning
  • Banköverföring
 • Om säljaren

Beskrivning

Mat och dryck - Smakprov ur arkiven, av Carl Henrik Carlsson (redaktör). Riksarkivets årsbok 2013.

På bakre pärmens insida finns en CD – ”Livsmedeltjänst” producerad av Flygvapnets filmdetalj 1956 (idag förvaltad av Armé-, Marin- och Flygfilm).

På 1400-talet var dagsransonen tre liter starkt öl för munkar och nunnor på Vadstena kloster. En konsumtion som borde ha försatt dem i en konstant fylledimma. Uppgiften är en i ett myller med spännande nedslag i svensk mat- och dryckeshistoria ur Riksarkivets årsbok 2013.

Med östgötsk bas uppmärksammas också Emil Hagdahls klassiska ”Kokkonsten som vetenskap och konst”. Vi tar också del av biskop Brasks veckomatsedel från köket på Linköpings slott. Följande middag dukades upp en onsdag i början på 1500-talet:

”Färsk fisk med sodd, torrfisk, salt fisk, vitkål med mjöl eller kål eller välling, stekt sill, saltgrön ål, stekt fisk med salt vatten, salt lax, äpplemos, äpplen eller annan frukt.”

18 författare skriver engagerat, lätt och tungt om måltidslitteratur, matindustrin, kostvanor, hushållsskolor, distribution, mat och dryck, kokböcker och restaurangväsendet.

Här finns svältens berättelser med recept från 1860-talets magra nödår när staten propagerade för att få de fattiga att fylla magarna med lavar, bark och den tidens mobbade svamp. På andra sida klassklyftan slukade den proppmätt feta överklassen sina spektakulära lyxmiddagar.

Med rötter i militärens precisa arkiv ägnas ett kapitel åt den svenska arméns kokkärl, snuskburken.

”Hållbarheten av kött beror på dess behandling efter slakten” meddelas i historien om Stockholms stads offentliga slakthus. En monopolinrättning på 140 000 kvadratmeter som togs i bruk 1912. Bokens nedslag i svensk mathistoria är en liten guldgruva, läckert och rikt illustrerad.

Den inbundna boken (klotband) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är rikligt illustrerad med fina fotografier och reproduktioner, såväl i färg som i svartvitt. På bakre pärmens insida finns en CD – Livsmedeltjänst producerad av Flygvapnets filmdetalj 1956 (idag förvaltad av Armé-, Marin- och Flygfilm).

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 245/175 mm
Ryggbredd ca 26 mm
Vikt ca 1030 gram
Sidantal 364
Redaktör Carl Henrik Carlsson
Författare ett flertal (ca 18)
Förlag Riksarkivet
Utgivningsår 2013
Språk svenska
ISBN 91-87491-02-3

Porto: Skickas i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 67 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner. Säg till om du vill ha ett annat fraktsätt än det jag föreslagit.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!