Beskrivning

Tiffany kan även hänga/stå ute. Hänger du den ute så var försiktig med hård vind såklart!

Tiffanytekniken eller kopparfolieteknik är ett ganska nytt sätt att tillverka glasfönster. Namnet kommer ursprungligen från en man som hette Louis Comfort Tiffany (1848–1933). Han uppfann i alla fall inte tiffanytekniken, vilket man lätt kunde tro. Tiffanytekniken utvecklades år 1885 av Sanford Bray som arbetade i en glasstudio i Boston. L. C. Tiffany köpte patenten år 1888.
Med hjälp av tiffanytekniken är det möjligt att bearbeta även små och noggranna detaljer. I tiffanytekniken limmar man tunnt kopparfolieband runt glasbitar, vilka löds ihop med hjälp av tenn och en lödkolv. När tennet hårdnar bildas en hållbar fog mellan glasbitarna, vilket hindrar dem att lossna från varandra.
Man inleder arbetet med att välja vilka glas man vill ha i sitt glasarbete.Detta gör man bäst i dagsljus genom att se hur glaset ser ut mot ljuset.Det finns en uppsjö olika glas. Nedan en kort beskrivning.

- Opalglas används mest för att göra lampor. Det är oftast marmorerat och kan vara från transparent till opak (släpper igenom bara lite ljus). Detta glas ger ett mjukt ljus och ger intryck av att glaset är självt lysande.

- Katedralglas är mer transparent och användbart till fönster. Det kan också användas till ljuspunkter i lampor.

- Ripple eller strukturerat glas (med räfflor eller struktur på ena sidan) ger fin effekt på blom- och vattenmotiv.Blommor och blad ger ett levande intryck och vatten ser ut att ha vågor. Dessa glas är svåra att skära , då de har en tendens att brista på fel ställen.

Sedan fortsätter man genom att rita eller kopiera ett mönster. Först kalkerar man av mönstret på ett tunt papper och sedan för man över det till tjockare papper eller till tunn kartong. Numrera bitarna och klipp ut dem. Placera därefter ut bitarna på de olikfärgade glasen, rita runt dem och skär ut. Kopian på det tunna pappret använder man till att lägga glasbitarna på, så att man håller ordning på dem, och ser att de passar ihop. Originalmönstret sparas för senare bruk.

Objektsnr 627549594

Visningar 194

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 20 apr 12:43

Tiffanyteknik glas konst hantverk kvinna röd hatt Art Deco H26 B17 cm

Såld för

950 kr
Annonsen är avslutad

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?