Beschrijving

Vertaald door

Menage (2) – Memory

Label: Carrere – CARS 13.222
Format: Vinyl, 7", 45 RPM, Single, Stereo
Country: Scandinavia
Released: 1983
Genre: Electronic, Stage & Screen
Style: Electro, Disco

A Memory 3:25
B Memory (Instrumental) 3:25

Skiva i fint skick

Cats är en dansmusikal med musik av Andrew Lloyd Webber. Librettot bygger på kattdikterna ur De knepiga katternas bok (Old Possum's Book of Practical Cats) av T.S. Eliot och är sammanställt av Andrew Lloyd Webber.
Musikalen hade urpremiär den 12 maj 1981 på New London Theatre i London, och musikalen blev en omedelbar succé och sattes snabbt upp även på Broadway och har därefter spelats runtom i hela världen i otaliga uppsättningar. Musikalen verkar ha betydligt fler än nio liv och återkommer ständigt i nya uppsättningar med en bred och växande grupp fans runtom i hela världen. I London spelades Cats i mer än 20 år i totalt 8 949 föreställningar fram till 11 maj 2002 vilket placerar den högt upp på listan över längst spelade föreställningar. Även i Sverige ligger den högt upp på längst spelade musikallistan och har bland annat satts upp i Stockholm, Göteborg, Kristianstad och Skövde.
Cats bygger på T.S. Eliots dikter om katter med olika karaktärer och i musikalen träffas katterna en speciell natt för att hålla den årligen återkommande Jellikelbalen vilken blir en magisk natt med mycket sång och dans under Jellikelmånens sken. Den mest kända sången är utan tvivel Memory, som sjungits in på skiva av många artister, bland dem Elaine Paige, Barbra Streisand och Kikki Danielsson[1] Musikalen har ingen talad dialog utan berättas med sång och dans. Musiken innehåller många olika stilar, rock, pop, opera och klassisk musik. Uvertyren innehåller till exempel en fuga och ger en god överblick över de olika musik och dansstilar som förekommer i moderna musikaler samtidigt som den är en färgsprakande show för alla sinnen och en verklig ensemblemusikal där nästan alla i den stora ensemblen är med hela tiden.
Musikalen är rapsodiskt uppbyggd och varje sång har en eller flera namngivna huvudkaraktärer som får sjunga och dansa fram sin lilla särart under ledning av gruppens ledarkatter Profetikus och Munkustrap. Här får publiken möta katter som Rum Tum Tugger, Jennyanydots, Mungojerrie & Rumpleteazer, Gus och naturligtvis glamourkatten Grizabella som ständigt återkommer i sina fruktlösa försök att bli accepterad i sin forna grupp. Trots att hon en gång var en Jellikelkatt så är hon inte det längre...
Elaine Paige som spelade Grizabella i originaluppsättningen i London var inte producenternas första val. Dame Judi Dench var tänkt till rollen men skadade sig svårt i hälsenan under en repetition och fick ersättas av Paige. Texten till "Memory" återfinns inte i T.S. Eliots bok utan är skriven av regissören Trevor Nunn baserad på Eliots dikt "Rhapsody of a Windy Night" som Webber fick efter att Elliots änka hade sett en tidig version av Cats. Denna dikt tog Elliot inte med i sin bok eftersom han ansåg den för svår och för mörk för att passa i en barnbok.
Broadwayuppsättningen, som hade premiär på Winter Garden Theatre i New York 7 oktober 1982, vann 7 Tony Awards. Den spelades fram till 10 september 2000.
Cats har spelats över hela världen och översatts till ett flertal av världens språk, inklusive svenska, tyska, spanska, kinesiska och japanska. I Sverige används oftast en översättning gjord av Ingela "Pling" Forsman.
Cats finns utgiven på DVD/VHS och gavs ut som musikalfilm (1998). I filmen finns inte Growltigers sista strid med för att skådespelaren som spelade Gus inte ansågs klara av detta nummer [källa behövs]. Det ledde till att detta nummer även stryks i en del produktioner [källa behövs].

Item nr. 634110409

Aantal keer bekeken 69

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Ma. 24 jun 14:12

VINYL/SINGLE, MENAGE, MEMORY

Prijs

SEK 20

Eindigt in

Nordanvik6

Uppsala, Zweden

5.0

Nordanvik6

Geverifieerd

Top verkoper

896 beoordelingen

Lees recensies

Koop meer en bespaar op verzendkosten

Gecomb. verzending

3 dagen

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?

Anderen vinden het ook leuk