Beschrijving

Vertaald door

Jag säljer, (i olika auktioner), ett antal svenska skönlitterära, äldre och moderna klassiker, (bild 5)

Här, (i denna auktion) - Filmboken "NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA" - Selma Lagerlöfs text redigerad av urvärmlänningarna Aurell och vidunderligt fint fotoillustrerad av Hans Malmberg med bilder ur filmen från 1962. 1:a upplagan av boken. SLUTSÅLD. Fint begagnat skick, försiktigt läst, några utvändiga spår av hantering, namnteckning på försättsbladet. Inbunden. 96 sidor.
I en annan auktion säljer jag "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige"" av Selma Lagerlöf. Boken bakom filmen. Oläst.
Jag samfraktar, (Schenker 73:-).



Nils Holgerssons underbara resa är en svensk film från 1962 i regi av Kenne Fant. Den är baserad på Selma Lagerlöfs roman Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Nils Holgerssons underbara resa fick biopremiär 1962, och räknades då som en av Sveriges dittills största satsningar. Här fick makarna Aurell ta sig an Selma Lagerlöfs roman från 1907, och omstöpa den till filmmanus. Men just manuset nämns sedan inte nämnvärt i filmrecensionerna, som i stället fokuserade på de visuellt vackra panoramabilderna över Sveriges djur- och naturliv.
En ung Max von Sydow spelar pappan till Nils.

För mer än hundra år sedan fick Selma Lagerlöf uppdraget att skriva en lärobok i geografi för folkskolan. Hon var inte bara författare utan också lärare. Det var inte så lätt, men boken blev en klassiker. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.


Romanen skrevs ursprungligen som läsebok i svensk geografi och ingick i serien Läseböcker för Sveriges barndomsskolor. Den handlar om Nils Holgersson, en pojke som blir förvandlad till pyssling för att han var lat och elak mot djuren och som på ryggen av en tamgås får resa genom hela Sverige. Trots att den var tänkt som läsebok i svensk geografi har boken översatts till många språk. Boken var den svenska barnbok som fram till Astrid Lindgrens stora succé Pippi Långstrump översatts till flest språk, över 60.

Resan i boken börjar söndagen den 20 mars och slutar då Nils kommer hem till Västra Vemmenhög den 8 november samma år. Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de gråa vildgässen, en biologisk märklighet som noterats i verkligheten vid olika tillfällen. Ledargåsen heter Akka, med namn efter det lappländska bergsmassivet med samma namn men också med betydelsen mormor eller farmor på samiska.



Selma Lagerlöf (1858–1940) är en av Sveriges mest älskade och lästa författare som 1909 belönades med Nobelpriset i litteratur och 1914 invaldes i Svenska Akademien. Vid hennes död vallfärdade folk till hennes barndomshem Mårbacka och hon är idag den nobelpristagare vars böcker lånats ut mest på svenska bibliotek.


SAMFRAKT
vid köp av flera objekt. Förmånligt med Schenker vid köp av flera böcker

Titta gärna på mina andra auktioner med konst, design och angränsande ämnesområden.

Betalning genom överföring till mitt bankkonto eller via TRADERABETALNING-Swish/Kontokort/PayPal. Jag packar väl, ansvaret hos fraktbolaget när jag lämnat. Hos Schenker kan du följa försändelsen via internet.

Foregin buyers - other shipping prices

Item nr. 631772264

Aantal keer bekeken 27

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Zo. 12 mei 23:03

Filmboken - NILS HOLGERSSONS UNDERBARA RESA Selma Lagerlöf. Kenne Fant. 1:a uppl

Start prijs:

|0 Biedingen

SEK 19

De veiling eindigde zonder biedingen

zmxn

Ydre, Zweden

5.0

Geverifieerd

Top verkoper

3 985 beoordelingen

Meer van deze verkoper

Meer uit dezelfde categorie

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?