Beschrijving

Vertaald door

Handsignerat idolkort, 10,5x15 cm. Edita Gruberova har själv skrivit årtalet 1999.

Operasångerskan Edita Gruberova (1946-2021) var koloratursopran, kallades "Den slovakiska näktergalen", fick ett oväntat och abrupt slut och var enligt den ansedde tyske musikkritikern Jürgen Kestring "världens sista prima donna assoluta".

Hennes livs historia är som gjord för ett filmmanus, tänker jag.

Det var i Belgrad som Edita Gruberova scendebuterade 1968, som Rosina i Rossinis "Barberaren i Sevilla". Året därpå fick hon ett andra hem på Statsoperan i Wien. Och som Nattens drottning i Mozarts "Trollflöjten" och Zerbinetta i Richard Strauss "Ariadne på Naxos" vann hon snabbt internationell ryktbarhet.

Edita Gruberova gjorde succé på de flesta stora operascener, allt från La Scala i Milano till Metropolitan i New York. Och var det inte Herbert von Karajan som dirigerade när hon sjöng så var det Böhm, Haitink, Harnoncourt, Solti eller någon annan av världsdirigenterna.

Edita Gruberova filmade mot Luciano Pavarotti och hon gjorde massvis med skivinspelningar. Bellini och Donizetti sjöng hon med bravur. Och när hon avslutade sin 51 år långa operakarriär på operan i München 2019 fick hon 58 minuters stående ovationer, påstås det. Jag vet inte, för jag var inte där.

Och jag var definitivt inte i Zürich när Edita Gruberova omkom. Men jag har hört att hon av skatteskäl flyttade till Schweiz i mitten på 1980-talet. Och att hon avled där av en hjärnskada orsakad av ett fall. "Hon ramlade och slog ihjäl sig", hade vi väl sagt när jag var barn. Eftersom de flesta fallolyckor sker i hemmet utgår jag från att det var där den ödesdigra olyckan skedde.

Titta gärna på mina övriga nu pågående Tradera-auktioner och sortera dem efter kortast tid kvar så att du inte missar något annat av intresse. Så tänker jag, klart som korvspad! ;O)

Item nr. 633891571

Aantal keer bekeken 40

gepubliceerd op

RapporteerVerkoop soortgelijk product

Zo. 2 jun 15:06

EDITA GRUBEROVAS AUTOGRAF! VÄRLDENS SISTA PRIMA DONNA ASSOLUTA!

Start prijs:

|0 Biedingen

SEK 199

De veiling eindigde zonder biedingen

MÅMJ

Göteborg, Zweden

5.0

Geverifieerd

Top verkoper

334 beoordelingen

Koop meer en bespaar op verzendkosten

Gecomb. verzending

3 dagen

Meer uit dezelfde categorie

Anderen vonden het ook leuk

Vergelijk definitieve prijzen

Hoeveel is het waard?